Kitaplar arasında

SEVGİLİ okuyucularım, bugün size yine kitaplardan söz edeceğim.

Önümde çok ilginç ve öğretici kitaplar var. Size verdiğim bu listelere bakın, istediklerinizi alıp okuyun. İnanın ki dünyanız değişecek, hayretler içinde kalacaksınız, çok şey öğrenmiş olacaksınız.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün kitabını gazeteci arkadaşımız Sezai Şengün derlemiş: "Avrupa Tuzağında Mankurtlaşan Türkiye" (Bilgi Yayınevi). Mankurtlaşmak, kişiliğini yitirmek anlamına geliyor. Beynini, vicdanını, cüzdanını, ruhunu yabancılara satan ve kiraya verenler ülkesinden çarpıcı görünümler! ’Yiğit yurtseverler olarak hangi kesimden olursak olalım, teslim olmamak için bir araya gelelim, ortak bir direnişe yönelelim, millet olarak uyanalım’ mesajının belgeler ve çarpıcı gerçeklerle işlendiği, mutlaka okunması gereken bir kitap.

Akgün Tekin 40 yıllık gazeteci. Bizim meslekte neler gördü, neler yaşadı... Ve yaşadıklarının bir bölümünü kitap yaptı: "Türk Basınında Kayan Yıldız. Haldun Simavi’nin Günaydın’ı" (Doğan Kitap). Günaydın bir zamanlar basının en önde gelen gazetelerinden biri, Haldun Bey o gazetenin sahibiydi. Çok ilginç bir kişiydi. Akgün Tekin akıcı kalemiyle Haldun Bey, Günaydın gazetesini ve iç dünyasını anlatıyor. Sizlerin de en azından isimlerini bildiğiniz nice gazetecilerin yaşadıklarını bu kitaptan öğreneceksiniz, bizim mesleğin perde arkası hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Emre Kongar’ın kitabı "Tarihimizle Yüzleşmek" (Remzi Kitabevi). Türklerin Müslümanlığı kılıç zoruyla kabul etmesinden günümüze kadar olan süreçte yaşanan bazı çarpıcı olaylar ve bunların içyüzü. Osmanlı dönemi, Atatürk dönemi ve bilinmeyen olaylar. Üniversite hocası Emre Kongar Cumhuriyet gazetesinde çok güzel yazılar yazıyor, çok ilginç ve araştırmayı ön plana çıkaran kitaplara imza koyuyor. Bu da öyle.

Gazeteci arkadaşımız, Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya’nın kitabı "İrticanın Kara Yüzü. Usame Bin Ladin’den Kaplancılar’a" (Günizi Yayıncılık). ’İslamcı irtica yalnız Anadolu’da değil, Avrupa’da da örgütleniyor. Hıristiyan coğrafyasında kilise ile cami yan yana. Kilisede ibadet, camide siyaset var.’ Hikmet Çetinkaya olaylar ve belgelerle irticayı anlatıyor.

"Yurttaşlarımız Başımızın Tacıymış!" Balıkesir Barosu Başkanı avukat Turgut İnal ülkemizi bir avukatın gözüyle anlatıyor, nice rezaletler sergiliyor. Kitabın geliri aydınlık kafalı öğrenciler yetiştirmek için Balıkesir Yüksek Öğretim Vakfı’na bırakılmış. İstemek için telefon 0266 24l 15 90. Faks: 0266 245 54 71.

Gazeteci arkadaşımız, spor yazarı Ecevit Kılıç’ın yeni kitabı "Politik Goller" (Güncel Yayıncılık). Türkiye’de futbolla siyaset ve particiliğin ilişkisi. AKP iktidar olunca futbola siyaseti nasıl soktu? Kayserispor, Kayseri Erciyesspor, Antalyaspor, Sivasspor, Bursaspor, Ankaraspor, Malatyaspor gibi takımları bakanlar ve belediye başkanları aracılığı ile nasıl denetimine aldı? Kasımpaşa ve Siirtspor kulüplerinin önlenemez yükselişi! Futbolun perde arkasında dönen dümenler. Yine olaylar, örnekler ve belgelerle!

Ergun Göknel
’in kitabı "2000 Yaşında Bir Dünya Güzeli", İstanbul’u anlatıyor. (Truva Yayınları) İstanbul nasıl yağmalandı? O güzelim kenti kimler nasıl hortumluyor? İmar rezaletleri ve ötesi. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi elemanları devleti nasıl ele geçirdi? Bunların listesi...

Ve hoş bir gazeteci kitabı daha. Yazan Şule Türker: "Evimiz Üç Oda Bir Kışla" (Destek Yayınları). Şule bir subay çocuğu. Kitabında ailesinin Edirne’den Ardahan’a, Ankara’dan Cezayir’e, Aşkale’den Kıbrıs’a uzanan yaşamöyküsünü anlatıyor.

"Kuvayı Milliye’den Anadolu İhtilaline, Cumhuriyet’ten 27 Mayıs’a Demokrasi Serüveni. Bir Numaralı Tanık" (Doğan Kitap). Yılların gazetecisi Kurtul Altuğ abimizin anıları, Cumhuriyet döneminde yaşadığı, tanık olduğu ilginç ve okuyanları şaşırtan olaylar dizisi.

***

Sevgili okuyucularım, elimde çok ilginç bir kitap daha var. Şimdi onu okuyorum. İmam Hatip ve İlahiyat Fakültesi mezunu din adamı Mustafa Sağ’ın yazdığı "Evrensel Çağrı. Kur’an Meali". Kutsal kitabımızın birebir çevirisi ve gerçekçi yorumu. Umarım bu kitap ülkemizde bazılarının, özellikle örtünme ve sıkmabaş konusundaki yanlışlarını düzeltmede yardımcı olur. Eğer okurlarsa!

Bir de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu-TESK tarafından hazırlanan, pırıl pırıl basılan, ancak piyasada satılmayan, sadece belli yerlere dağıtılan ciltli, fotoğraflarla dolu bir kitap var: "Mustafa Kemal Atatürk. İşgalden Zafere, Zaferden Cumhuriyete." Hazırlayanları kutluyorum. Bu kitaptan edinmek için TESK’i arayın. (Tunus Cad. 4 Bakanlıklar-Ankara. Tlf: 0312 418 32 69. Faks: 0312 425 75 26)
Yazarın Tüm Yazıları