Ata’ya şikayet

Güncelleme Tarihi:

Ata’ya şikayet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2006 00:00

Yargı mensupları dün onbinlerce vatandaşla birlikte Anıtkabir’deydi. İlk kez mozole başında alkışlı protesto yaşanırken, Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi Başkanı özel deftere ’’Hiçbir güç bizi çizdiğiniz yoldan döndüremez’’ diye ortak yazı yazdı.

DANIŞTAY’A düzenlenen silahlı saldırının ardından dün onbinler, Anıtkabir’e yürüdü. Türkiye’nin dört bir yanından gelen hakim, savcı, avukat, öğretim üyesi, öğrenci ve vatandaşlar, Anıtkabir’de ilklerin yaşanmasına neden oldu. Anıtkabir ilk kez mozole başında alkışlı protestoya sahne olurken, yine ilk kez yüksek yargının ikisi kadın üç başkanı, Anıtkabir özel defterinde bir kınama metnine ortak imza attı.

ORGANİZASYONSUZ  ONBİNLER GELDİ
/images/100/0x0/55eadc36f018fbb8f89b5185


Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcıoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin Başkanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, 30’a yakın ilin baro başkanı, MGK eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç Danıştay 2.Dairesi’ne yapılan saldırıyı lanetletlemek üzere Anıtkabir’i ziyaret etti. Saat 10.30’dan itibaren toplanan yargı mensupları, Aslanlı Yol’dan yürüyüşe başladı. Herhangi bir organizasyon yapılmamasına rağmen yargı mensuplarının arkasında onbinlerce vatandaş yürüyüşe katıldı. Yürüyüşe, yargı mensupları, öğretim üyeleri ve avukatlar cüppeleriyle katıldı. Çankaya Belediyesi işçileri törene iş giysileri, öğrenciler ise önlük ve formalarıyla katıldılar.

TÜRKİYE, İRAN OLMAYACAK
/images/100/0x0/55eadc36f018fbb8f89b5187


Yargı mensupları Anıtkabir’in avlusuna girerken onbinlerce kişinin alkışlarıyla karşılandı, bir yandan da "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Yargıya uzanan eller kırılsın", "Türkiye İran olmayacak" sloganları atıldı. İstiklal Marşı, Gençlik Marşı ve 10. Yıl Marşı’nı da okuyan vatandaşlar, Çörtoğlu, mozoleye çelenk koyarken, alkışlarla saldırıyı protesto ettiler. Mozole başında alkış yasak olmasına askerler, müdahale etmediler.

BİR METNE ÜÇ İMZA

Çörtoğlu
’nun Anıtkabir özel defterine yazdığı metni Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ve Yargıtay Başkanı Osman Arslan da imzaladı. Metin özetle şöyle: "Ulu Önder Atatürk, kurduğun laik Cumhuriyetin ve temel ilkelerinin yılmaz bekçisi Danıştay, Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanırken kuruluşunun 138. ve doğumunuzun 125. yılında hain bir saldırıya uğramıştır. Yüce huzurunuzda bu saldırıyı nefretle kınıyor, hukukun üstünlüğünü savunurken, hiçbir gücün bizi, sizin ilkelerinizden, düşüncelerinizden ve çizdiğiniz yolumuzdan döndüremeyeceğini, tüm yüreğimizle bir kez daha ifade ediyor, önünde saygıyla eğiliyoruz."

Tek ses, tek yürek

Danıştay binası önündeki protestolar dün sabahtan itibaren hız kazandı. Sendikacılar, adliye çalışanları ve vatandaşların, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle yaptığı protestolar gün boyunca sürdü.

Molla İran’a

DANIŞTAY binasının önü, saldırının gerçekleştiği andan itibaren olayı kınayan vatandaşların, Hükümet’i protesto ettiği bir yer haline geldi.

Dünkü protestolar sırasında, "Hükümet istifa, Başbakan istifa", "Başbakan İran’a, Mollalar İran’a", "Katil iktidar", "Yargıya uzanan eller kırılsın", "Katiller halka hesap verecek", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atıldı, "Kimsenin gücü laik cumhuriyeti yıkmayacak şeklinde" dövizler taşındı.

YÜRÜDÜLER

Danıştay çalışanları, tektik hakimleri ile idare mahkemesi hakimlerinin bulunduğu grup dün Danıştay önünde toplanan sendikacı ve adliye çalışanlarıyla Anıtkabir’e dek yürüdü. Necatibey’den yeni başbakanlığın bulunduğu köşeye gelen yargı grubu çok sayıda polisin güvenlik barikatı kurduğunu görünce, "Başbakan’ı korumak için bize karşı önlem almışlar" diye tepki gösterdiler.

Yurtta onbinler yürüdü

DANIŞTAY 2. Dairesi üyelerine yönelik saldırı yurtta nefret uyandırdı. Ankara’da 10 binlerin Anıtkabir’e yürüdüğü saatlerde birçok ilde de hukukçular, bilimadamları sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar saldırıyı protesto etti.

İstanbul Adalet Sarayı’nda görevli hakim ve savcılar, saldırıda hayatını kaybeden üye Mustafa Yücel Özbilgin ve yargı şehitleri için 2 dakika saygı duruşunda bulundu. Bakırköy ve Kadıköy adliyelerinde de hukukçular saldırıyı protesto etti. Birçok sivil toplum kuruluşu da Taksim Atatürk Anıtı’na yürüdü.

Denizli Barosu’nun çağrısına uyan avukatlar, dün duruşmalara girmedi.

Adana, Diyarbakır Manisa ve Zonguldak’ta da saldırıyı kınayan yürüyüşler yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!