SPK Başkanı: Ekonomide ince ayar zamanı geldi

Güncelleme Tarihi:

SPK Başkanı: Ekonomide ince ayar zamanı geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 19:06

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ekonomik programın miladının dolduğunu belirterek, “Ufak tefek ince ayarlarla programın gözden geçirilmesinin zamanı geldi de geçiyor” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Kulübü'nün düzenlediği toplantıda Türkiye ekonomisindeki son durumu değerlendiren Cansızlar, 2001 yılında uygulanmaya başlanan ekonomik program sonucu bazı konularda çok başarılı göstergeler elde edildiğini ifade ederek, ekonomik büyümenin iyi olduğunu ve enflasyonun başarılı bir gerileme trendi gösterdiğini söyledi.

Cansızlar, 2006 için yüzde 5 olan enflasyon hedefinin petroldeki yükseliş ve kurlardaki artış nedeniyle belki biraz yukarıda seyredebileceğini belirterek, şunları kaydetti: “Uygulanan ekonomik program kriz koşullarında dizayn edilmişti. O koşulda dizayn edilen program bence artık miladını yavaş yavaş dolduruyor. Ekonomik programın miladı doldu. Artık kriz koşulları bitmiştir, dolayısıyla yeni şeyler yapmak gerekir. Miadı dolan ilaçları kullanır mıyız? Sadece enflasyona odaklı değil, biraz da reel sektöre, mikro seviyede sanayi politikamıza ve istihdama odaklı ufak tefek ince ayarlarla programın gözden geçirilmesinin zamanı geldi de geçiyor...”

Türkiye'de ithalatın yüksek olması nedeniyle cari işlemler dengesi açığının da yüksek olduğunu dile getiren Cansızlar, yüksek reel faizlerin ve gelir dağılımındaki dengesizliğin devam ettiğini söyledi.

Cansızlar, “Türkiye yıllardır iç denge problemiyle uğraşırken, bu dönem sorunu görmüş oluyor. Bu defa da dış denge sorunuyla uğraşmaya başlıyor. Yani cari işlemler dengesi sorunuyla uğraşıyor. İkisini bir arada bir türlü çözemiyor” diye konuştu.

“ÖZEL SEKTÖRÜN DIŞ BORÇ STOKU ARTIYOR”

Doğan Cansızlar, özel sektörün dış borç stokunun arttığına dikkat çekerek, “Şu anki krizlerden hiç ders alınmamış gibi özel sektör dış borç stokunu artırmaya başlamıştır. Özellikle dolardaki düzeltme hareketinden sonra en fazla zararı görecek olan bu defa özel sektör olacaktır. Çünkü borç yükü daha fazla” diye konuştu.
Türkiye'de bankacıların bankalarını yüksek fiyatlarla biran önce elden çıkartma peşinde olduğunu kaydeden Cansızlar, konuşmasını söyle sürdürdü: “Kriz koşullarında düzenlenen 5020 sayılı kanun değişmezse yakın gelecekte bizim yerli bankacıları görmemiz biraz zorlaşacak. Çünkü yerli bankacılar 'mallarımıza el konulur' diye korkuyor. O bakımdan biran önce bankaları ellerinden çıkarmak istiyor ya da yabancı ortak almaya çalışıyor. Bu kanunun finans sektörünün geleceği açısından gözden geçirilmesi lazım.

Stratejik olarak bakılan bazı sektörlerde bir özelleştirme yapıldığında neredeyse herkes sokağa dökülüyor, fakat finans kesimi gündeme geldiğinde hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Bankalar gidiyor. Hatta komşumuz Yunanistan gelip çok rahat bir şekilde banka satın alıyor. Bizde hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Yabancı karşıtlığı doğru değil ama bir stratejimizin olmasında büyük fayda var. Bazı sektörlerde dikkatli olmamız gerekir.”

SICAK PARA

SPK Başkanı Cansızlar, Türkiye'de 64,3 milyar dolar sıcak para olduğunu belirterek, sıcak para ve cari işlemler açığının bu kadar yüksek olmaması ve sermaye girişinin bu kadar yoğun gelmemesi halinde Türkiye'nin IMF'nin borcundan kurtulabileceğini, istenilen politikaların dizayn edilebileceğini söyledi.

Cansızlar, “Siz 64 milyar dolar sıcak paranın üzerine oturursanız piyasaları rahatsız edecek beyanatlar veremezsiniz. 'IMF ile olan ilişkileri kapatalım' demek doğru değil. Misafirimizi rahatsız edemezsiniz “ diye konuştu.

Doğan Cansızlar, dünyada faizlerin yükselmeye başladığını, emtia fiyatlarının arttığını, petrol fiyatlarına ödenen miktarın yükseldiğini ifade ederek, yabancı yatırımcıların cari açık rakamlarını çok dikkatli izlediğini kaydetti.

Özel sektör şirketlerinin 17 milyar dolar, bankaların ise 9,3 milyar dolar döviz pozisyon açığı bulunduğunu anlatan Cansızlar, ”2002'de Türkiye'ye giden yabancı sermaye bugüne kadar yüzde 120 kar etmiş 'nasıl olsa serbest dalgalı kur rejimi var, yabancılar bir anda çıkamaz' diye bir rehavete kapılmayalım. Zaten karlarını oldukça yüksek rakamlarda oluşturmuşlar” diye konuştu.

Piyasalarda son günlerde yaşanan gelişmelere değinerek son haftayı iyi irdelemek gerektiğini vurgulayan Cansızlar şöyle dedi: “Bana göre normal bir düzeltme hareketidir. Bu düzeltme hareketine sebep olacak zemini biz hazırladık. Nedir bu zemin? 'IMF ile ilişkileri koparıyoruz, ödeyeceğiz'... Cumhurbaşkanlığı seçimi ve iç politika ile ilgili bir takım değerlendirmeler ve lüzumsuz gündem maddelerinin gündeme getirilmesi, yurt dışındaki gelişmelerle bir araya geldiğinde yabancı sermaye karını bir düzeltme hareketiyle realize edebiliyor. Çünkü bahane arıyorlar. Döviz kuru politikası da dahil, ufak tefek birtakım ayarlamalar yapmamız gerekir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!