Rektörler: Danıştay'a saldırı meydan okuma

Güncelleme Tarihi:

Rektörler: Danıştaya saldırı meydan okuma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 15:09

Rektörler Komitesinden yapılan açıklamada, “Danıştaya karşı yapılan canice saldırının, aslında Türkiye Cumhuriyeti'ne açıkça bir meydan okuma olduğu” belirtildi.

Haberin Devamı

Danıştay'daki silahlı saldırıyı protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen Anıtkabir ziyaretinin ardından Hacettepe Üniversitesi merkez kampusüne geçen rektörler, burada YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında toplantı yaptı.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Teziç, Rektörler Komitesince hazırlanan basın açıklamasını okudu.
Prof. Dr. Teziç, açıklamayı okumadan önce, dün Danıştaya yapılan saldırıyı anımsatarak, bu olayı değerlendirmek üzere rektörlerin olağanüstü toplantıya çağırıldığını belirtti. Teziç, rektörlerin, açıklamanın yapılmasını oy birliğiyle kararlaştırdığını bildirdi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“17 Mayıs 2006 günü, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik niteliğinin ve hukuk devletinin güvencesi olarak Türk milleti adına yargı yetkisini kullanan Danıştayımıza yönelik yıldırma ve yok etme amacını taşıyan hain saldırıyı nefretle kınıyoruz. Katliam niteliğindeki bu saldırının uzun zamandır yargı kararlarına ve özellikle de mahkemelerimizin Türkiye Cumhuriyeti'nin laik niteliğini korumaya yönelik kararlarına karşı iktidar odaklarından gelen kayıtsızlık ve yargı üzerinde baskı oluşturma amaçlı açıklamaların arkasından yapılmış olması çok anlamlıdır. Bu süreçte bazı basın kuruluşlarının da bu doğrultuda hedef göstererek yayın yapmaları ve sorumluların buna kayıtsız kalmaları ibret ve kaygı vericidir. Öte yandan aynı çevrelerden yapay kavram kargaşaları yaratılarak Cumhuriyetimizin laik niteliğini çarpıtarak yok etmeye yönelik tutum ve açıklamalar artık neredeyse olağan hale getirildiği gibi, bu fütursuzca eylem ve söylemler, TBMM'nin çatısı altına kadar taşınabilmiştir. Bütün bu gelişmeler laik cumhuriyete yönelen tehlikenin ne denli vahim boyutlara ulaştığının açık bir göstergesidir.”

“CUMHURİYETİMİZİN DEĞİŞTİRİLEMEZ TEMEL DEĞERLERİ”

Anayasaya göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin tekil yapısı ile birlikte laik, demokratik, hukuk devleti niteliklerinin değiştirilemez ve hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez temel değerler olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:

Haberin Devamı

“Laik cumhuriyetimize karşı tehlikenin vahim boyutlara ulaştığı bu süreçte Türk milleti adına bu değerleri korumakla yetkili kurumlardan Danıştayımıza karşı yapılan canice saldırı, aslında Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı açık bir meydan okumadır. Cumhuriyetimizin değiştirilemez temel değerlerine büyük bir inançla bağlı olan üniversitelerimiz, bu değerlerin korunmasındaki azmini kararlılıkla ve cesaretle sürdürmeye devam edecektir. Bu bağlamda bu tehlikeli gidişi durdurma konusunda, başta iktidar olmak üzer herkese düşen sorumlulukları bir kez daha hatırlatır, bu alçak ve hain saldırı sonucu aramızdan ayrılan, Danıştayımızın değerli üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ailesine, yakınlarına, yargı camiasına ve tüm ulusumuza baş sağlığı, yaralı Danıştay üyelerimize acil şifalar dileriz.”
Teziç, açıklamayı okuduktan sonar rektörler ayağa kalkarak bir süre alkışladılar.
Toplantıya, tüm devlet ve vakıf üniversitelerin rektörleri, gelemeyenlerin yerine ise rektör yardımcıları katıldı.

“DOSYASINI İNCELEDİM”

Öte yandan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunç Eren, rektörlerin toplantısı başlamadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eren, Danıştaya silahlı saldırıyı yapan Alparslan Arslan'ın Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduğu anımsatılarak üniversitede herhangi bir eyleme katılıp katılmadığının sorulması üzerine, “Dosyasına baktırdım, bir şey yok” dedi.

Haberin Devamı

Tunç Eren, gazetecilerin, “Üniversitede eylem yaptığına ya da siyasi herhangi bir olaya karıştığına ilişkin bir şeye rastladınız mı, dosyada dikkatinizi çeken bir şey oldu mu” sorusuna da “Hayır dikkat çekecek hiçbir şey yok, eylem yaptığına ilişkin bir şey yok. En çok imam hatip mezunu mu diye merak ediliyordu. Hayır, düz lise mezunu” yanıtın verdi.

YÖK Başkanı Teziç de gazetecilerin sorusu üzerine, dün hastanede yaralıları ziyaret ettiğini belirterek, ancak olaya ilişkin herhangi bir şey sormadığını, çünkü hastaların ruh halini bozmak istemediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!