Sezer: Saldırıya neden olanlar tutumunu gözden geçirsin

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Saldırıya neden olanlar tutumunu gözden geçirsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 13:29

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ”Danıştay'a yapılan saldırının aslında laik Cumhuriyet'e yapıldığını, saldırıya neden olanların tutum ve davranışlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini” belirterek, “Laikliği çeşitli biçimlerde yorumlayarak, için boşaltıp demokrasiyi, dolayısıyla devlet rejimini yıkmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

Haberin Devamı

YARGI GÖREVE ÇAĞIRDI 

Yargının zirvesinden muhtıra gibi açıklama geldi. Yargı "göreve" çağrısı yaptı Sabah saatlerinde Anıtkabir’i ziyaret eden yargının zirvesi daha sonra Danıştay’da ortak açıklama yaptı. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu’nun okuduğu açıklama sırasında Çörtoğlu’na Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Danıştay Savcısı Zafer Kantarcıoğlu eşlik etti.
Açıklamada, saldırının "katliam girişimi" olarak nitelenmesinin yanlış olmayacağı belirtilirken, "Saldırıyı devletimizin varlık nedeni olan demokratik laik, Cumhuriyet’e yönelmiş bir saldırı olarak kabul ediyor ve bu girişimi şiddetle ve lanetle kınıyoruz" denildi.
Ortak hedef ve görevi kutsal adaletin dağıtımı yanı sıra Cumhuriyetin temel niteliklerini korumak ve hukuk devleti ilkesini gerçekleştirmek olan yargıya karşı yapılan bu ve benzeri saldırı ve eylemlerin kendilerini sindirmeyeceği belirtilirken, "Görev ve sorumluluğumuzu yerine getirmekten asla alıkoymayacak, yüce önderimiz Atatürk’ün aydınlık yolundan ayıramayacaktır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada en önemli mesajı ise yapılan şu davet oluşturdu:

LAİK DEVLET DÜZENİNİ KORUMA GÖREVİ OLANLARA HATIRLATMA

"Cumhuriyet tarihimizde kara bir sayfa olarak anılacak olan bu saldırı dolayısıyla, yargı dışında da laik demokratik devlet düzenini koruma görevi ile yükümlü olanlara bu görevlerini tekrar hatırlatır, bu yolda verilen yargı kararlarına karşı kimi siyasiler ve basın organlarının sorumsuzca beyan, kışkırtma ve tutumlarının ağırlıklı etkisi olduğu gerçeğini de kamuoyunun takdirine sunarız."
Bu saldırının sadece Danıştay’ı değil tüm yargıyı ve adaleti, bu kapsamda devleti, tüm kurumları, insanımızı ve çağdaşlığı hedef aldığı belirtildi. 

Bu olayın hiçbir zaman hafife alınamayacak, günü kurtarmaya yönelik değerlendirmelerle geçiştirilemeyecek nitelikte olduğunu vurgulayan Sezer, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu çirkin eylemi bir kez daha kınıyor, gerçekleştireni ve temsil ettiği düşünceyi lanetliyorum. Danıştay'a yapılan bu saldırı aslında laik Cumhuriyet'e yapılan bir saldırıdır. Cumhuriyet tarihine bir kara leke olarak yazılacaktır. Bu saldırıya neden olanlar tutum ve davranışlarını yeniden gözden geçirmelidirler.

Haberin Devamı

Türkiye Devleti, laik, demokratik bir Cumhuriyet'tir. Laikliği çeşitli biçimlerde yorumlayarak, içini boşaltıp demokrasiyi, dolayısıyla devlet rejimini yıkmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti, yöneltilen tehditler ve saldırılar karşısında kendisini koruyacak kurum ve kuruluşları ile dimdik ayaktadır ve sonsuza kadar da öyle kalacaktır. Bundan kimse kuşku duymamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti, laik ve demokratik ilkelere bağlı kalarak, sağduyulu yaklaşımlarla, ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyenlere hak ettikleri yanıtı verecektir.

Aydınlık Türkiye'yi kimse yolundan döndüremeyecektir. Cumhuriyet'in temel değerlerine ve anayasal ilkelere inanmayanların, aydınlanmayı ve çağdaşlaşmayı içine sindiremeyenlerin, ülkenin geleceğine ilişkin art niyet besleyenlerin, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne ve kurumlarına yönelik saldırıları, ulusumuzu ve devletimizi yıldıramayacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye, Cumhuriyet'in değiştirilemez niteliklerinin, 83 yılda elde ettiği kazanımlarının ve temel kurumlarının korunması ve yaşatılması konusunda bir an bile duraksamayacaktır. Çağdaşlığın ve ilericiliğin savunucusu Türk gençliği, bu konudaki en büyük güvencemizdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!