Dünya basını: Türban yüzünden

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını: Türban yüzünden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 11:54

Danıştay üyelerinden hakim Mustafa Yücel Özbilgin’in yaşamını yitirdiği 4 yargıcın da yaralandığı Ankara’daki saldırı dünya basınında geniş yankı buldu. Dünya medyasının önde gelen gazetelerin, cinayetin arkasında Danıştay’ın türban kararı olduğuna dikkat çekerken, saldırının Türkiye’de tansiyonun yüksek olduğu bir zamana denk geldiği ifade edildi.

Haberin Devamı

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, ’Türban hakimin öldürülmesine neden oldu’ başlığı ile verdiği haberde silahlı saldırının, Türkiye’nin demokratik ve laik değerlerine bir saldırı olarak algılandığını belirtti. Gazete, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu bazı kişilerin Danıştay’ı türban konusunda almış olduğu karar nedeniyle eleştirildiğini de hatırlattı. Danıştay Başkan Vekili Tansel Çölaşan’ın da konuyla ilgili "Saldırgan, ’Allah’ın elçisiyiz, askeriyiz’ diyerek odadan içeri giriyor. Bunlar türban kararından ötürü" açıklamalarına da yer verildi.

Gazete, geçtiğimiz yıllardan itibaren, hükümetin AB’ne girmek için demokratik prosedürleri geliştirdiğini belirterek, Danıştay’ a yapılan  silahlı saldırının, ülkede İslamın daha da büyük bir rol almasını isteyenler ile laiklik yanlıları arasında yaşanan anlaşmazlıkların su yüzüne çıkması olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

WASHINGTON POST ZAMANLAMAYA DİKKAT ÇEKTİ

ABD’nin bir başka saygın gazetesi Washington Post da haberi, "Türk  Yüksek Mahkemesi’nde yargıç öldürüldü" başlığı ile verdi. Katilin "Allah büyüktür, biz Allahın elçileriyiz" sözleriyle Türkiye’nin en yüksek mahkemesinde bulunan hakimlere ateş açtığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ’saldırının, cumhuriyetin değişmez laik ve demokratik niteliklerini hedef aldığı’ yönündeki sözlerine de yer verdi. Gazete, saldırının gelecek yıl görevi Sezer’in görev süresinni dolması nedeniyle laik güçler  ile AKP arasındaki tansiyonun yükseldiği bir sırada meydana geldiğine de dikkat çekti.

BBC: CUMHURİYET TARİHİNDE KARA LEKE
 
BBC Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in saldırıyı "Cumhuriyet tarihinde kara bir leke" olarak değerlendirdiğinin altını çizdi. Saldırının amacının henüz netleşmediğini belirten BBC, bu konuda farklı yorumlar yapıldığını aktardı. Haberde, saldırının ardından pek çok yetkiliden kınama mesajları geldiği ifade edildi.

TIMES: VAKİT GASETESİ MANŞET ATTI

İngiliz Times gazetesi, "Başörtüsü takan öğretmenin terfisinin engellenmesi sonrası yargıç öldürüldü" başlıklı haberinde Vakit gazetesinin saldırıya maruz kalan yargıçların fotoğraflarını yayımlayıp, "İşte bu üyeler" şeklinde manşet attığını hatırlattı. The Times ayrıca yargıçlara karşı saldırıları kışkırttığı gerekçesiyle Vakit gazetesi hakkında soruşturma açıldığını ekledi.

Haberin Devamı

GUARDIAN: BAŞÖRTÜSÜ NEDENİYLE TÜRK YARGIÇ ÖLDÜRÜLDÜ

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, "Başörtüsü yasağı nedeniyle yargıç Türk mahkemesinde öldürüldü" başlıklı haberinde avukat Alparslan Arslan’ın, Danıştay’ın Şubat ayında türbanla ilgili aldığı bir karara tepki göstererek saldırıyı gerçekleştirdiğini aktardı. Gazete, son dönemde, Türkiye’de İslamcılar ile laik kesim arasındaki gerginliğin arttığını savundu.

INDEPENDENT: BAŞÖRTÜSÜ KARARI

İngiliz gazetesi Independent , "İslamcı avukat Türk mahkemesinde düzenlediği silahlı saldırıda üst düzey yargıcı öldürdü"  Başllıklı haberinde Mustafa Birden başkanlığındaki Danıştay 2’inci Dairesi’nin bu yıl okullarda başörtüsü takmaları yasaklanan bir öğretmenlerin, işine giderken de başörtüsü takmamaları gerektiğine ilişkin tartışmalı bir karar aldığını yazdı.

Haberin Devamı

İngiliz gazetesi,  Mustafa Birden’in ölüm tehditleri aldığını, Vakit gazetesinin de onun ve Danıştay 2’inci Dairesi’nin diğer üyelerinin resimlerini ilk sayfasında yayımladığına dikkat çekti.

FINANCIAL TIMES: YARGIÇ TÜRBAN KARARI YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLDÜ
 
Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times, Türkiye’nin en üst düzey yargıçlarından birinin, türban kararı yüzünden öldürüldüğünü belirtti.

LE MONDE: YARGIÇLAR LAİK İLKELERİNİN SAVUNCULARI
 
Fransa’nın önde gazetelerinden Le Monde, "Islamcı olduğu sanılan bir kişi bir Danıştay yargıcını öldürdü" başlıklı haberinde Danıştay İkinci Dairesi’nin "laik ilkeleri" savunmakla ünlü olduğuna dikkat çekti. Muhalefetin Türkiye’nin "tehlikeli" bir noktaya kaydığı uyarısına işaret eden gazete, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, saldırı ile İslami muhafazakar hükümeti arasındaki herhangi bir bağı reddetti" diye yazdı.

Haberin Devamı

LA VANGUARDIA: YENİ BİR İSLAMCI TERÖR DALGASINDAN KORKULUYOR
  
Büyük İspanyol gazetelerinden La Vanguardia, saldırıda hedef alınan yargıçların "laikliğin sıkı savuncuları" olduğunu belirtti. Danıştay’ın türban konusundaki kararları nedeniyle İslamcıların eleştirilerine hedef olduğunu kaydeden gazete, Türk devletinin resmi daireler ve eğitimde türbanın kullanılmasını yasakladığına işaret etti. Gazete, Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıları anımsatarak, "Dünkü saldırının yeni bir İslamcı terör dalgasını başlatması korkusu yayılıyor" ifadesini kullandı.

EL MUNDO: DANIŞTAY İSLAMCI ÇEVRELERCE ÇOK ELEŞTİRİLİYORDU
 
Diğer bir İspanyol gazetesi El Mundo, Danıştay’nın üniversiteler ve devlet dairelerinde türban yasağı gibi laik ilkeleri uygulaması nedeniyle İslamcı çevrelerce çok eleştirildiğini yazdı. Gazete, "Saldırı, Türkiye’de laikler ile kamusal alanda dinin etkinliğini artırmak isteyenler arasında var olan bölünmenin kara bir hatırlatmasıdır" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

DW: TÜRKİYE DANIŞTAY SALDIRISI İLE SARSILDI

Alman Deutche Welle, Türkiye’nin Danıştay İkinci Dairesi’ne yapılan saldırı ile sarsıldığını belirtti. Saldırı sonucunda Danıştay hakimi Mustafa Yücel Özbilgin’in hayatını kaybettiği, döt hakimin de yaralandığı aktarıldı. Saldırının Türk siyaset sahnesinde de bir bomba etkisi yaptığı belirtilen haberde, hükümetin ise gelen eleştiriler karşısımda daha çok savunmada kaldığı ifade edildi.

YUNAN BASINI: TÜRBANA KAN BULAŞTI

Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, saldırının, “Hükümet ile bürokrasi arasında sürekli çatışmanın yaşandığı, erken seçim senaryolarının gündemde olduğu şu dönemde, Erdoğan'ın rakiplerinin ekmeğine yağ sürdüğü” yorumunda bulundu.

Ta Nea, saldırı öncesinde bir gazetenin Danıştay üyelerinin fotoğraflarını da kullandığı haberinin “yangına körükle gidilmesine” neden olduğunu yazdı. Elefteros Tipos gazetesi de “iki taraf arasında bir mücadeleden” söz ederken, hedef alınan Danıştay üyelerinin laik düşünceleriyle tanındıklarını belirtti.

Elefterotipiya gazetesi, “Türbanı kana boyadılar” yorumunu yaptığı haberinde, “saldırıdan sonra Türkiye'de siyasi gerilimin tırmanışa geçtiğini” öne sürdü. Gazete, eylemin “bir taraftan da 2006 yılı içinde erken seçime gidilmesi olasılığını yavaş yavaş gözler önüne getirmeye” başladığı görüşünü savundu.

Ethnos gazetesi, “Türkiye'de, iktidarda yeni savaş” başlıklı haberinde, “2007'deki Cumhurbaşkanlığı ile genel seçimlere yaklaşıldıkça siyasi gerginliğin tırmanışa geçmesinin beklendiği” iddiasında bulundu. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına seçilmek istediğini, bunun karşıtları tarafından engellenmeye çalışıldığını savundu.
“Bir öğretmenin türbanı için katliam” başlığını kullanan To Vima gazetesi, “İslamcı bir avukatın, türban taktığı gerekçesiyle terfi edemeyen bir öğretmenin intikamını almak üzere Danıştay üyelerine saldırdığını” yazdı.

Katimerini gazetesi, “Kemalist yargıcı öldürdü” başlıklı haberinde, “dinci kesim ile laik çevreler arasında uzun süredir devam eden çatışmanın dünkü saldırıyla açıkça ortaya çıktığı” yorumunu yaptı. Gazete, bu saldırılarla son günlerde Cumhuriyet gazetesini hedef alan saldırılar arasında ilişki bulunduğunu da savundu.

DİĞER GAZETELER

Çeşitli ülkelerde yayınlanan gazeteler ise Danıştay’a yapılan silahlı saldıryı okuyucularına şu başlıklarla duyurdular.

The Herald (İskoçya): Silahlı adam mahkemede Türk devletindeki deliği ateşe verdi
Toronto Star (Kanada): Allah’ın askeri mahkemede ateş açtı
Daily Times (Pakistan): Türk hakim türban için öldürüldü
Kuveyt Times (Kuveyt): Allah’ın askeri olduğunu iddia eden avukat yargıcı öldürdü
The Moskow Times (Rusya): Türk mahkemesi ateş altında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!