Onbinler Anıtkabir'de

Güncelleme Tarihi:

Onbinler Anıtkabirde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 11:40

Danıştay'a yapılan saldırıya duyulan öfke sokaklara taştı. Danıştay binası önünde toplanarak Anıtkabir'e yürüyen yargı mensuplarına, vatandaşların da katılmasıyla yaklaşık 25 bin kişilik bir grup olayı protesto etti. Anıtkabir'de "Türkiye laiktir, laik kalacak" diye sloganlar atıldı.

Haberin Devamı

Danıştay’a dün düzenlenen silahlı saldırı Türkiye’nin dört bir yanından hakim, savcı, avukat, öğretim üyesi, ögrenciler, milletvekilleri ve emekli generaller tarafından lanetlenirken, onbirlerce vatandaş Anıtkabir’e yürüdü.

Aralarında Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, YÖK Başkanı Prof.dr. Erdoğan Teziç’in de bulunduğu yüksek yargı, yargı, askeri yargı üyeleri ile öğretim üyeleri, öğrenciler, milletvekilleri ve emekli generaller de Anıtkabir’de Danıştay 2. Dairesi’ne yapılan saldırıyı lanetledi. Bir organizasyon yapılmadan gerçekleşen yürüyüşe onbinlerce vatandaşın katılması dikkat çekti. Yürüyüşte hükümet üyesi kimse yer almazken, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga’nın hazır bulunduğu gözlendi.

Haberin Devamı

Aslanlı Yol’dan yapılan yürüyüş sonrası Çörtoğlu, Arslan ve Tuğcu Anıta çelenk bıraktı. Bu arada sık sık dışarda alkışlar ve "Türkiye Laiktir Laik Kalacak" sloganları atıldı. Daha sonra Anıtkabir özel defterine 3 yargı başkanı adına Tülay Tuğcu şunları yazdı:

"Kurduğun laik Cumhuriyet ve temel ilkelerinin yılmaz bekçisi Danıştay, Türk milleti adına yargı yetkisini kullanırken kuruluşun 138’inci, doğumunuzun 125’inci yılında hain bir saldırıya uğramıştır. Yüce huzurunuzda bu saldırıyı nefretle kınıyor, hiç bir gücün, hukukun üstünlüğünü savunurken bizi, sizin ilkelerinizden düşüncelerinizden ve çizdiğiniz yolunuzdan döndürmeyeceğini tüm yüreğimizle bir kez daha ifade ediyor önünüzde saygıyla eğiliyoruz"

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Katılanlar arasında Kıbrıs savaşı gazileri de yer aldı. Anıtkabir'e gelen bazı vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrakları taşıdılar.

Atatürk'ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunan vatandaşlardan bazıları ellerindeki çiçekleri bırakırken, bazı vatandaşların dua ettikleri görüldü.

Tören sırasında ve bitiminde gruplar Anıtkabir'den ayrılırken ”Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Yargıya uzanan eller kırılsın” şeklinde sloganlar attılar, İstiklal Marşı, Gençlik Marşı ve 10. Yıl Marşı'nı okudular.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb08a7f018fbb8f8a6b225
Yürüyüşe, yargı mensupları, öğretim üyeleri ve avukatlar cüppeleriyle katıldı. Danıştay tetkik hakimleri ve Danıştay çalışanları Danıştay'dan Anıtkabir'e yürüyerek geldiler. Vatandaşlar yol boyunca yürüyen Danıştay mensuplarını alkışladılar ve araçlarından klakson çalarak destek verdiler.

Anıtkabir'deki yürüyüşe katılanların ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdıkları görüldü. Törene eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu bazı emekli generaller, tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter de katıldı.

Çankaya Belediyesi işçileri törene iş giysileri, öğrenciler ise  önlük ve formalarıyla katıldılar. Töreni çok sayıda televizyon kanalı naklen yayınladı.

Haberin Devamı

Ankara Adliyesi'nde görevli yargı mensuplarının yürüyüşe katılması nedeniyle duruşmalar öğleden sonraya ertelendi. Bazı avukatlar da mazeret belirterek, duruşmalara katılmadı. Adliyede görevli yargı mensupları ile üniversite öğretim görevlileri servis otobüsleriyle Anıtkabir'e gittiler.

Katılanların bir bölümü törenin ardından Anıtkabir'den Danıştay'a kadar yürüdüler. Yürüyüş sırasında Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıyan grup, zaman zaman slogan attı. Bazı vatandaşların da yol boyunca alkışlarla yürüyenlere destek verdikleri görüldü.

Bu arada, Necatibey Caddesi girişinde dershane öğrencisi oldukları belirtilen bir grup ile yürüyenler arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

TRT ANITKABİR ZİYARETİNİ KISMEN "CANLI" GÖRDÜ

Haberin Devamı

Çok sayıda özel televizyon kanalının canlı yayınladığı, yargı mensuplarının ve onbinlerce vatandaşın katıldığı Anıtkabir yürüyüşünü TRT, uzun süre görmezden geldi.
Tepkilerin "alkışlarla" dile getirildiği ziyarete medya da büyük ilgi gösterdi.
CNN, NTV, SKY Türk, TGRT Haber, KanalTürk, Habertürk gibi kanallar Anıtkabir ziyaretini Türkiye’ye canlı yayınlarla duyurdu.

Yargının öfke seline dönüşen Anıtkabir’i ziyareti saatinde ise TRT-1 "Deniz Gurbetçileri" adlı bir film yayınlanırken, haber kanalı olan TRT-2’de ise sağlık programı "Reçete" yayınlandı. Programın bitimi sonrası yayınlanan haber programında TRT-2 Anıtkabir ziyaretini ekranlara canlı olarak getirdi. GAP kanalında ise "Gide Gide GAP" programı yayınlandı.

Haberin Devamı

Olayı değerlendirmek üzere Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in
başkanlığında, YÖK'te olağanüstü toplanacak.

Ayrıca Uşak ve Manisa barolarınca bu illerdeki adliye binaları önünde basın açıklaması yapıldı. İzmir'de DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Basmane Meydanı'nda yaptığı toplantıyla saldırıyı kınadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!