Sağlık harcaması patladı IMF hemen huzursuz oldu

Güncelleme Tarihi:

Sağlık harcaması patladı IMF hemen huzursuz oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 00:00

Ekonomi yönetimi, Stand-by düzenlemesinin gözden geçirme çalışmaları için Ankara’da bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Heyetinin de, "Bütçe dengelerini bozar" dediği sağlık harcamalarındaki artışın kontrol altına alınması için harekete geçti.

Sağlık harcamalarındaki artış, IMF heyetinin özellikle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bürokratlarla yaptığı görüşmelerin öncelikli konusu oldu. Sağlık harcamalarındaki artışın çok yüksek boyutlara ulaştığına işaret eden IMF yetkilileri, "Bu durum, bütçe dengelerini bozar. Bütçede 600-700 milyon YTL tutarında bir sapmaya yol açar" görüşünü dile getirdi. Sağlık harcamalarındaki yüksek artışın, sosyal güvenlik kurumlarını da olumsuz etkilediğini ve açıkların büyümesine yol açtığını kaydeden IMF yetkilileri, harcamalardaki artışın önüne geçilmesi için önlem alınması gerektiğini vurguladılar.

YEŞİL KART PATLADI:

Maliye Bakanlığı verilerine göre, sağlık harcamaları, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 251.5 artış gösterdi. 2005 yılının ocak-nisan döneminde 774.6 milyon YTL olan toplam sağlık giderleri, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 948 milyon YTL’ye çıktı. Alt kalemler itibarıyla en yüksek artış da, yeşil kartlıların sağlık giderlerinde ortaya çıktı. 2005 yılının ilk 4 ayında 306.5 milyon YTL olan yeşil kartlılar için bütçeden çıkan para, bu yıl 1 milyar 211 milyon YTL’ye ulaştı. Böylece yeşil kartlıların sağlık harcamalarındaki artış yüzde 395.3’ü buldu. 2005’in ilk 4 ayında 227.2 milyon YTL olan ilaç giderleri, bu yıl 274.6 milyon YTL, 2005’de 240.9 milyon YTL olan tedavi ve sağlık malzemesi giderleri de, bu yıl 461.9 milyon YTL olarak gerçekleşti. Gözden geçirme çalışmalarında, IMF de yeşil kartlıların sağlık giderlerindeki artışa özel olarak dikkat çekti ve bu konuya çözüm bulunmasını istedi.

Kuyrukların bitmesi harcamaları artırdı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, sağlık harcamalarında kısıtlama olamayacağını, sadece bazı tedbirler alınabileceğini ifade etti. Kendilerinin de bu tedbirleri aldıklarını kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti: "Sağlık harcamalarında 4 aylık artışın, bundan sonra aynen devam edeceğini söylemek söz konusu değil. Hastanelerde kuyruklar kalktı, ilaca ulaşım çok kolaylaştı. Böyle olunca da harcamalarda artış oluyor. Yılın ilk ayında hastanelerin birikmiş alacakları bekliyordu, onlar ödendi. Bundan sonraki aylarda bu kadar artış olmayacaktır. Herkesin üzerinde titizlikle durduğu sağlık harcamalarında hiçkimse (ne olacak) demesin. Maliye Bakanlığı, hepsinden daha çok üzerinde duruyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!