Kansız böbrek nakli dönemi

Güncelleme Tarihi:

Kansız böbrek nakli dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 00:00

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde "laparoskopik" yöntemle kansız böbrek nakli gerçekleştirildi. Kansız böbrek naklinin Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildiği bildirildi.

AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde ev kadını 37 yaşındaki Ayşe Acar’dan alınan böbrek, 7 yıldır diyalize bağlı yaşayan kardeşi 32 yaşındaki Sinan Arslan’a başarıyla nakledildi. Bu naklin ardından 45 yaşındaki Mustafa Yıldırım’dan alınan böbrek de yine laparoskopik yöntemle üniversite öğrencisi oğlu 22 yaşındaki Özgür Yıldırım’a nakledildi.

ERTESİ GÜN TABURCU

Hastaların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Okan Erdoğan, "laparoskopik yöntemde karından 4 delik açılıyor. 5 santimetrelik kesi yapılarak böbrek alınıyor. Tamamen kansız gerçekleşen ameliyattan bir gün sonra hasta taburcu oluyor. 6-8 saat sonra normal yemek yiyebiliyor. Klasik yöntemle karşılaştırılırsa ağrı çok az hissediliyor" diye konuştu.

Dünyada organ nakil merkezlerinin yarısının artık laparoskopi yöntemini kullandığını belirten Doç. Dr. Erdoğan, ABD’de laparoskopik yöntemle ameliyat yapılmaya başlandıktan sonra canlı verici böbrek ameliyat sayısında yüzde 10 artış olduğunu, Türkiye’de ilk kez bu yöntemi kendilerinin kullandığını ve canlı nakil sayısının artmasını beklediklerini söyledi.

BU BORÇ ÖDENEMEZ

Ablasından alınan böbreğin nakledilmesiyle diyalizden kurtulan Sinan Arslan çok mutlu olduğunu söyledi. Ayşe Acar da kardeşinin çektiği acıları kendisinin de çektiğini ve böbreğiyle onu sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

İkinci olarak babasından böbrek nakli yapılan Kırıkkale Üniversitesi Matematik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Yıldırım ise "Hastalığım nedeniyle öğrenimimi dondurmak zorunda kaldım. İnşaatlarda bedeniyle çalışan, demir ustası babam, vücudundan bir parçasını bana verdi. Babama olan borcumu nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!