İnkar yasası iki yıla tamam

Güncelleme Tarihi:

İnkar yasası iki yıla tamam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 00:00

Paris’teki Ermeni Diasporası Araştırma Merkezi’nin (CRDA) kurucu Başkanı Jean Claude Kebabdjian, bugün Fransız Meclisi’nde ele alınacak, "Ermeni soykırımını inkara ceza öngören" yasayla ilgili Hürriyet’e konuştu: "Bu yasa iki tarafa da yararlı olur. Soykırımı kabul edelim, sonra neden böyle oldu, suçlu kimdi birlikte araştırırız. Tasarı bu sefer geçmeyebilir ama bir iki sene sonra yasalaşır."

FRANSA Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden olan Ermeni Diasporası Araştırma Merkezi Başkanı Jean Claude Kebabdjian, Diaspora’ya Türkiye ile diyalog önerisinde bulunan ilk Ermenilerden biri olarak tanınıyor. Paris’te, Cadet Sokağı’ndaki Fransa’nın en büyük Mason teşkilatı ’Grand Orient’ın tam karşısında yıkılmaya yüz tutmuş bir binadaki merkezinde Kebabdjian’la sohbet ediyoruz. Berlin’de Talat Paşa’nın 85. ölüm yıldönümü için yapılan gösterileri ve Lyon’da açılan Ermeni anıtına yapılan saldırıyı ima ederek "Berlin ve Lyon’daki olaylar kötü etki yaptı" diyor.

Peki saldırganların Türk olduğunu nereden biliyorsunuz? Ya kamuoyu oluşturmak için Ermeni militanlar yaptıysa? Kebabdjian bir ara sessiz kalıyor ve "İçimde bir his var: Türk devletinin tepesinde, Avrupa taraftarları ile karşıtları arasında kıyasıya bir mücadele var. Türk kamuoyuna ’Bakın Avrupalılar bize ne kadar kötü muamele yapıyor’ mesajı vermek istiyorlar. Almanlar tuzağa düşmedi, ama Fransa’da olaylar çıktı." Niye Fransa? "Çünkü Avrupa’da Türkiye karşıtlığının en çok Fransa’da yaygın olduğunu düşünüyorlar. ’Türkiye’nin AB’de yeri yok’ demek isteyenler, Avrupa’nın yumuşak karnı Fransa’yı kurcalıyor, Yeni-Milliyetçi Türkler’den bahsediyorum". Araya giriyoruz ’Yine kabahatli Türkler yani?’ Susuyor.

ARA ÇÖZÜME HAYIR

Peki Ermeniler ne istiyor? Niçin Türkiye’nin, TBMM’nin yaptığı açılıma cevap vermiyorlar? "Ermeniler 1915 olayları için ’her iki taraftan da ölenler oldu’, ’savaş ortamıydı’ gibi ’ara çözümler’i kabul etmez. Olaylar, aşırılıktı, tarihi kazaydı, savaştı, karşılıklıydı şeklinde ’hafifletilemez’. Yani Ermeniler, soykırımın adını koymamayı bir aşağılanma, bir hakaret sayıyor."

"İfade özgürlüğünü kısıtlayıcı yasa önerisinin Türk ve Ermeni tarihçilerin ellerindeki belgeleri ortaya koyup tartışmasını engellemeyi hedeflediğini düşünmek de mümkün" diyoruz. "Diasporanın böyle bir niyeti olsa bile, sonsuza kadar bu gerginliği sürdüremezler. Ermeniler ve Türkler eninde sonunda bir ’çözüm’ bulmak zorundalar. Türkiye soykırımı tanımalı ve birlikte yolumuza devam etmeliyiz. Fransızların, siyasi kaygıyla Ermeni trajedisini oya çevirmek istediğini farz etsek bile, sorunu onlar yaratmadı. Ayrıca "pencereden lafa karışan birinin varlığı, kavga edenlerin el sıkışmasını engelleyemez. Fransa ile yaşananlar bu büyük tarihi hareketin içinde tatsız bir merhaleden ibaret."

"Fransa soykırımı tanıyan bir yasa çıkardı. Başka talep yok idiyse, inkar yasası niye?" Kebabdjian gülerek "Tek talep gerçeğin ortaya çıkması" diyor.

"Peki Diasporanın tek isteği gerçeğin gün ışığına çıkması ise, inkar yasa tasarısına önce Ermeniler karşı çıkmalıydı, değil mi?"

"Bu yasa çıkmalı, iki tarafa da yararlı olur. Soykırımı kabul edelim, sonra neden böyle oldu, suçlu kimdi, neler oldu, birlikte araştırırız?" Bir mantık hatası var bu işte. "Tarihçilerin tartışmasını engelleyen yasa çıksın ki tarihçiler rahat rahat tartışsın" diyorsunuz? Neyse, Perşembe günü gündeme gelecek olan yasa için tahmininiz nedir? "Bu sefer geçmeyebilir ama bir iki sene sonra yasalaşır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!