Da Vinci komedisi

Güncelleme Tarihi:

Da Vinci komedisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2006 00:00

Dan Brown’ın tüm dünyada bestseller olan kitabından beyazperdeye aktarılan ve ilk kez Cannes Film Festivali’nde basına gösterilen "Da Vinci Şifresi" filmi büyük bir düş kırıklığı yarattı. Filmin en can alıcı sahnesinde gazeteciler gülüşmeye başlarken, gösterim sona erdiğinde de alkış yerine, sinir bozucu bir sessizlik hakim oldu. Filmi izleyen Katolik yetkililer de inandırıcılıktan çok uzak olduğunu belirterek, rahat bir soluk aldı.

HAZRETİ İsa’nın soyunun Magdalalı Meryem aracılığıyla devam ettiğini öne süren Dan Brown’un "Da Vinci Şifresi" isimli kitabı, aynı başarıyı beyaz perdede yakalayamayacağa benziyor. Cannes Film Festivali’nde basına gösterilen film, eleştirmenler arasında büyük hayal kırıklığı yaratırken, "kaba", "sıkıcı", "angarya" gibi yakıştırmalar yapıldı.

Dün akşam Cannes Film Festivali’nin açılışında gösterilen yönetmenliğini Ron Howard’ın yaptığı Da Vinci Şifresi, önceki akşam dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 2000 gazeteciye izlettirildi.

KİM NE DEDİ

Amerikan Boston Globe gazetesinin sinema eleştirmeni Peter Brunette, "Filmi pek sevmedim. Neredeyse kitap kadar kötü buldum. Tom Hanks zombi gibiydi, iyi ki Ian McKellen vardı. Çok abartılıydı, çok fazla müzik ve çok fazla görkem vardı" dedi.

Hollywood Reporter gazetesinden Kirk Honeycutt ise filmde sırların peşine düşen Amerikalı simgebilimci Robert Langdon’u canlandıran Tom Hanks’in rolüne oturmadığını, sönük kaldığını; filmdeki dini ve tarihi tartışmaları ağır bulduğunu söyledi.

Screen International’dan Lee Marshall da aynı görüşte olduğunu belirterek, "Kitabı okumadım, sadece komik bir şekilde çok fazla diyaloğun olması dikkatimi çekti. Bana angarya gibi geldi ve (başrol oyuncuları) Audrey Tautou ile Tom Hanks’in kimyası tutmamıştı, sıkıcıydı" diye konuştu.

"Filmin en heyecanlı anında, gazeteler arasında gülüşme oldu. Çok sesli değildi ama kıkırdıyorlardı, sanırım bu herşeyi anlatıyor" diyen The Times of India Gazetesi’nden Gerson Da Cunha, araştırmacı Robert’ın Hz. İsa’nın torunu olabileceğine dair sırrı kadın karakterle paylaştığı sırada salondaki dalgalanmaya işaret etti.

Kimi eleştirmenler ise kitabı okumayanların filmi anlamakta zorlandığına dikkat çekti. İtalyan Rai 3 kanalından Margherita Ferrandino, "İnsanlar şaşırmış kalmıştı, alkış yoktu, sadece bir sessizlik hakim oldu. Kitabı yarısına kadar okumuş, sonra sıkılmıştım. Korkunçtu" ifadesini kullandı.

İngiliz IRN radyosundan Lina Hamchaoui ise "Gerçekten düş kırıklığı yarattı. Diyaloglar çok beceriksizce yazılmıştı. Oyunculuk o kadar kötü değildi, ancak film kitap kadar iyi değil" yorumunda bulundu.

BELGESEL GİBİ

PARİS ve Londra’daki ünlü tarihi mekanlarda yapılan çekimlere rağmen, filmde çok fazla yapılan tarihi flashbacklerin filmi, belgesel kıvamına dönüştürdüğü iddia edildi. Dan Brown’un tüm dünyada 40 milyon adet satan kitabında Hz. İsa’nın soyunun Magdalalı Meryem aracılığıyla günümüze kadar devam ettiği öne sürülüyordu. Louvre Müzesi’nin müdürünü hedef alan cinayetin izini süren Amerikalı araştırmacı Robert Langdon, müdürün torunu olan Fransız kadın şifreci Sophie Neveu’nün Hz. İsa’nın soyundan geldiğini ortaya çıkarıyordu. Kitap, özellikle Vatikan olmak üzere Hıristiyan aleminin tepkisini çekmişti.

Katolik Kilisesi’nin korktuğu gibi çıkmadı

DA Vinci Şifresi’nin bugün ve yarın dünyada gösterime girmesi bekleniyor. Ancak özellikle Hıristiyan ülkelerde filmin yasaklanması için çeşitli girişimler yapılıyor. Film vizyona girmeden Vatikan, sinemaseverlerden filmi boykot etmelerini istedi. Tayland’da filmin son 10 dakikasına sansür getirilmek istendi, ancak filme ’bunun bir kurgu olduğu’nun eklenmesi yeterli bulundu. Yunanistan’da bir grup ilahiyatçı ve avukat, filmin gösteriminin engellenmesi için yasal girişim başlatmaya hazırlanıyor. "Da Vinci Şifresi"nde derin ve karanlık bir tarikat olarak gösterilen Opus Dei, filmle birlikte kendisini aklamak için halkla ilişkiler seferberliği başlattı.

Ancak filmi izleyen Katolik yetkililer, filmin inandırıcılıktan çok uzak olduğunu, bu nedenle de kendileri için bir tehdit oluşturmadığını söylediler.

Kimyaları uyuşmadı

Da Vinci Şifresi filmini izleyen eleştirmenlere göre başrol oyuncuları Tom Hanks ile Audrey Tautou’nun kimyası tutmamıştı. 2 Oscar ödüllü Tom Hanks’in simgebilimci Robert Langdom rolüne oturmadığı söylenirken filmde çok fazla diyoloğun olması da eleştirmenlere sıkıcı geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!