Albayrak'tan kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Albayraktan kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 01:52

Danıştay 2. Dairesi, İçişleri Bakanlığı'nın, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın, ‘‘Çete oluşturdukları, ihalelerde usulsüzlük yaparak, belediye kaynaklarını Albayrak A.Ş'ye aktardıkları’’ iddiasıyla yargılanmaları için verdiği ‘‘soruşturma iznini’’ kaldırdı.

2. Daire, müfettiş raporundaki, iddiaların çete değil, TCK'nın 240. maddesindeki, ‘‘Görevi kötüye kullanma’’ suçu kapsamında değerlendirebileceği sonucuna vardı. 240. madde de af kapsamına sokulduğu için Erdoğan ve Gürtuna, çete dosyasından yargılanmaktan kurtuldular.

ZAMANAŞIMINA UĞRAMIŞ

Danıştay, dosyadaki, ihaleye fesat karıştırılarak, belediye kaynaklarının Albayrak A.Ş'ye aktarıldığına ilişkin iddiaların önemli bir bölümünün zamanaşımına uğradığını da belirledi. Danıştay, bazıları 1980'li yıllara ait olan Büyükşehir Belediyesi ve iştirakları aracılığı ile verilen 2000'i aşkın ihaleden, sadece 40'ının Albayrak A.Ş'ye verildiğini ve 18'inin soruşturma konusu yapıldığını belirledi. Danıştay, diğer ihalelerin de usulüne uygun verildiği, haklarında bir şikayet ve usulsüzlük yapıldığına ilişkin delil bulunmadığı değerlendirmesini de yaptı.

Daire'nin, önümüzdeki günlerde Recep Tayyip Erdoğan'a tebliğ edileceği belirtilen bu kararı kesinlik taşıyor. Bu nedenle, Erdoğan siyasi yaşamına büyük darbe vurabilecek, çete kurarak ihale yolsuzluğu yaptığı iddiasıyla yargılanmaktan kurtuldu. Ancak TCK 312. madde mahkumiyeti nedeniyle Erdoğan'ın siyasete devam edip edemeyeceği kararını, Anayasa Mahkemesi verecek.

İçişleri Bakanlığı, Erdoğan ile Gürtuna'nın, ‘çete oluşturdukları’ iddiasıyla yargılanmaları için ‘Soruşturma izni’’ vermişti. Bu karara, Erdoğan'ın avukatları Danıştay 2. Dairesi'nde itiraz etmişlerdi. Danıştay da itirazları kabul ederek, soruşturma iznini affa girdiği ve zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle kaldırmış oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!