Fransa Meclisi'nde 'soykırım' çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Meclisinde soykırım çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 15:31

Fransa'da Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde "Ermeni soykırımının inkarını suç sayan" yasa teklifi, Meclis Yasal İşler Komisyonu'nda oy çokluğu ile reddedildi. Ancak buna rağmen söz konusu teklif, 18 Mayıs'ta Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Haberin Devamı

Sosyalist Parti'nin sunduğu yasa teklifi, milletvekillerini ikiye böldü. İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerinin önemli bir bölümünün teklife karşı çıktığı dikkate alındığında, bu milletvekillerinin genel kuruldaki oylamaya katılıp katılmaması sonuç için belirleyici olacak. Siyasi gözlemciler, UMP'nin bütün milletvekillerinin oylamaya katılması halinde teklifin reddedilme olasılığının yüksek olduğunu, bununla birlikte katılmama halinde de teklifin kabul edilme imkanının bulunduğunu belirtiyor.

“Sömürgeciliğin olumlu yanlarının okullarda öğretilmesi” ile ilgili yasanın, Mecliste çok az sayıda parlamenterin oyuyla geçmesi buna örnek gösteriliyor.

TEKLİFİ SUNAN SOSYALİST PARTİ'DE BÖLÜNME

Bu arada, teklifi sunan Sosyalist Parti'nin içinde de çatlak seslerin bulunduğu belirtilirken, partinin Meclisteki Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault'nun başını çektiği bazı milletvekillerinin teklife soğuk baktığı ifade ediliyor. İktidardaki UMP'nin oylamada grup kararı almayacağı ve milletvekillerini serbest bırakacağı bildiriliyor. Siyasi gözlemciler, milletvekillerinin Fransız tarihçilerin önceki gün yayımladıkları, yasa teklifine şiddetle karşı çıkan bildiriden de oldukça etkilendiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Bildiride, “derin bir biçimde şoke olduklarını” kaydeden tarihçiler, bu tür bir yasa teklifinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişler ve “Tarih öğretmenleri bu yasa teklifiyle rehin alınacaklar” ifadesini kullanmışlardı.
Tarihçilerin bildirisinde, “daha önce bu tür bir yasa teklifi verilmeyeceği yolunda söz veren milletvekillerinin, yine aynı yolu tercih etmesinin ayrıca şoke edici bir durum olduğu” vurgulanmıştı.

HÜKÜMET SENATOYA GÖTÜRMEYEBİLİR

Öte yandan, yasa teklifi, Meclisten geçse bile, Senato gündemine bir yıl içinde gelmediği takdirde, gelecek yıl seçimler olacağı için kadük olacak.

Hükümetin, Meclisten geçse bile, teklifin Senatonun gündemine gelmesini engelleyerek, yasalaşmasını engelleme imkanı bulunduğu da belirtiliyor.

YASALAŞMA SÜRECİ

Sosyalist Parti'nin Mecliste 18 Mayıs'ta görüşülecek teklifi, sözde soykırımın inkarının suç sayılmasını öngörüyor. Teklifin yasalaşması için Senatoda da kabul edilmesi gerekiyor. Yasa teklifinin kabul edilmesi, “soykırımı inkar edenler” hakkında 45 bin euro para ve bir yıl hapis cezası talep edilmesine olanak sağlayacak.

Haberin Devamı

Fransa Parlamentosunun 2001 yılında sözde soykırımı resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!