Kaboğlu ve Oran'a beraat

Güncelleme Tarihi:

Kaboğlu ve Orana beraat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 14:42

Hazırladıkları Azınlık Hakları Raporu’yla haklarında TCK’nın 301 ve 316’ıncı maddesinden dava açılan Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu eski başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve kurul üyesi Prof. Dr. Baskın Oran hakkında 301. Maddeden düşme, 316. maddeden ise beraat kararı verildi.

Haberin Devamı

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, ”Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu” davasında eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve alt komisyon başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan beraatini kararlaştırdı.
  
Mahkeme, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301/2. maddesinde düzenlenen ”Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçu yönünden ise “Adalet Bakanlığı'ndan izin verilmediği” gerekçesiyle davanın düşmesine karar verdi.
  
Davanın bugünkü karar duruşmasına Prof. Dr. Kaboğlu ve Prof. Dr. Oran ile avukatları katıldı.
  
Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların TCK'nın 216. maddesinde düzenlenen “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan beraatlerini isterken, 301/2. maddesi yönünden de davanın düşmesini talep etti.
  
Sanıklar ve avukatları ise her iki madde yönünden de beraat kararı verilmesini istedi.
  
Yargıç Avni Mis, sanıklar hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan beraat kararı verirken, sanıkların TCK'nın 301/2. maddesinde düzenlenen “Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan yargılanmasıyla ilgili olarak davanın düşürülmesine karar verdi. Kararda, söz konusu maddeden yargılanma için Adalet Bakanlığı'ndan izin şartı gerektiği ancak bu yönde izin verilmediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!