Fransız basını: Soykırım yasası ilişkiyi zehirledi

Güncelleme Tarihi:

Fransız basını: Soykırım yasası ilişkiyi zehirledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 11:48

Fransa'daki gazeteler, Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde “Ermeni soykırımının inkarını” suç sayan yasa teklifinin, “Ankara ve Paris arasındaki ilişkileri yeniden gerginleştirdiği” yorumunu yaptı. Basın, teklifin "iki ülke ilişkilerini zehirlediği" yorumu yaptı.

Haberin Devamı

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Fransız Meclis’in 18 Mayis’ta "Ermeni soykırımı"nı inkar edenlerin hapis ve para cezalarına çarptırılmasını öngören yasa tasarısının yarattığı sorunu değerlendirirken Türkiye’nin Paris ve Ottawa büyükelçilerini merkeze çağırdığına dikkat çekti. Gazete "Ermeni sorunu, yine Türkiye’nin Fransa ve Kanada ile ilişkilerini zehirliyor" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Fransız meslektaşına sorular sorduğunu kaydeden gazete, "Türkiye, 1915 ’soykırımı’nı resmen reddediyor. Konu artık tabu olmazsa da" diye yazdı.
  

Türkiye Dışişleri Sözcüsü’nün yasa tasarısının kabul edilmesi halinde ilişkilere "onarılamayacak zararlar" vereceği uyarısını yaptığına işaret eden gazete, bu uyarıların, yasa tasarısını durduracak herhangi bir etki yapmayınca Ankara’nın büyükelçiyi geri çağırdığını belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BU DEFA DAHA SERT VURACAK 

Le Monde, Türk medyanın haberlerine dayanarak Ankara’nın bu defa Fransa’nın "soykırım"ı tanıdığı 2001 yılına göre "daha sert vurmayı" kararlaştırdığını kaydederek 2001 yılında alınan yaptırımları şöyle anlattı:

"O zaman Thomson, Alcatel ve Bouygues ile sözleşmeler ve kültürel ve üniversite etkinlikleri iptal edildi. Fransız ürünleri ithalatı fren edilmiş, hatta bloke edildi. Bazı taksilerde ’Fransız müşterilerine hayır’ pankartları asıldı."

TÜRKİYE İLİŞKİLERİ KESEBİLİR

Le Monde, "Ancak bu defa Fransa’nın imajının Türkiye’nin ’Avrupa’ya girişine muhalefete öncülük eden’ bir ülke imajı olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Artan milliyetçiliği ortamında seçim dönemine girmiş olan (Türkiye’nin) yöneticileri, Türk medyasının tekrarladığı gibi liderleri ’400 bin Ermeni’nin oylarını zamanmak için her şey yapmaya hazır’ olan Fransa ile ilişkileri kesmeye eğilimini gösterebilir."

"YASA TEKLİFİ TARİHÇİLERİ VE ANKARA'YI KIZDIRDI"

Le Figaro gazetesi, “Yasa Teklifi, Tarihçileri ve Ankara'yı Kızdırdı” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin tepkisine ve tarihçilerin görüşlerine geniş yer verdi.

Gazete, “Tarih İçin Özgürlük” girişiminin sözcüsü Jean-Pierre Azema'nın, “Yasa teklifiyle siyasilerin tarihi olaylara müdahalesinden derin bir biçimde şoke olduk” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Haberin Devamı

Haberde, sayıları 600'e ulaşan tarihçi ve bilim adamının, ”parlamentonun, tarihte geçen olaylarla ilgili kabul ettiği dört yasayı da geri çekmesini” talep ettiği hatırlatıldı.

Le Figaro'da ayrı çıkan bir haberde de “teklifin Fransa'nın Türkiye'deki çıkarlarını tehdit ettiği” belirtildi ve “teklifin yasalaşmasının ekonomik ilişkilere zarar verebileceği” yorumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!