Ecevit: Solu Büyükerşen birleştirsin

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Solu Büyükerşen birleştirsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 12:20

Önceki başbakanlardan Bülent Ecevit, Karayalçın’ın ittifak arayışları konusunda net mesaj verdi. Ecevit, sol partiler arasında "tutarlı ve gerçekçi bir ittifaktan" yana olduğunu belirtirken, söz konusu ittifakın kulislerde de adı geçen Büyükerşen başkanlığında yapılması gerektiğini savundu.

Önceki Başbakanlardan ve DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, sol partilerin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in başkanlığında "ittifak" yapması gerektiğini söyledi. Ecevit, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın İtalyan sol partilerin kurduğu "Zeytin Ağacı" ittifakının bir benzerinin Türkiye’de yapılması yönündeki önerisine ilişkin ANKA’ya açıklamalarda bulundu. Ecevit, "ittifak" ve "koalisyon" konularına hiçbir zaman "soğuk" bakmadığını belirtirken, bu konularda "tutarlı ve gerçekçi" olunması gerektiğinin altını çizdi.

"Çok gelişigüzel ittifak girişimlerini sakıncalı" bulduğunu anlatan Ecevit, ittifaklar yapılırken, "demokratik sol veya sosyal demokrasinin" özgünlüğünün gözden uzak tutulmaması gerektiğine işaret etti. Tüm ilişkilerde "tutarlı" davranmak gerektiğini vurgulayan Ecevit, hiçbir partiyle koalisyon kurulmaması taraftarı olmadığını ancak partilerin kendi siyasi tutumlarına karşı "titiz" olması gerektiğini söyledi. DSP’nin önceki yıllardaki yükselişini bu "titizliğe" bağlayan Ecevit, "Koalisyon ilişkileri kurulmaz, kurulmamalı denmemelidir. Ben her zaman koalisyonlara girilebileceğini söyledim. Fakat daima tutarlı olması gerektiğini düşündüm. Kurulabilir, yeterki tutarlı olsun" dedi.

"BÜYÜKERŞEN’LE OLSUN"

Türkiye’de sol partiler arasında ittifak yapılması gerektiğinin altını çizen Ecevit, söz konusu ittifak arayışlarının seçimler öncesinde ve sonrasında da olabileceğini belirtti. Ecevit, kulislerde "sol ittifakın lideri olarak" konuşulan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in, "sadece bir belediye başkanı olmadığını" vurgularken, Büyükerşen’le siyasi ilişkilerinin çok eskilere dayandığını anlattı.

Ecevit, "Sayın Büyükerşen’in güçlü bir sol ittifakın başında olmasını ister misiniz?" sorusunu ise şöyle yanıt verdi:
"Tabii ki. Yani ama çok gerçekçi bir ittifak. Bazı rahatsızlıklar olsa da Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nde rahatlıkla eğitim yapılabildi. O bakımdan Büyükerşen gençlere de yakın."

"ÖZKAN BENİ İLGİLENDİRMİYOR"

Ecevit’in başbakanlığında kurulan 57’nci Hükümet döneminde Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan Hüsamettin Özkan’ın, Yüce Divan yargılamasının ardından yaptığı açıklamalara ilşikin şimdiye kadar konuşmayan Ecevit, "Üstünde durmak istemiyorum, geride kaldı. Parti çalışmaları konusunda bir bilgim yok. Özkan’ın çalışmaları beni ilgilendirmiyor" dedi.

"DEMİREL AÇIK VAZİYET ALMASI SEVİNDİRİCİ"

Ecevit Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, "türbanlıların Suudi Arabistan’a gitmesi gerektiği" yönündeki açıklamalarını, "Sayın Demirel’in kişisel görüşleri bunlar. Geçmişte olduğundan daha net vaziyet aldı, açık vaziyet aldı bu sevindirici bir şey" diye değerlendirdi.

"CHP TUTARSIZ"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, son dönemde artırdığı "milliyetçi" söylemlerini "tutarsız" bulduğunu kaydeden Ecevit, iktidar ve muhalefet partilerinin özellikle "gençlerle" ilgili farklı bir yaklaşım izlemesi gerektiğini söyledi. Ecevit, "Eğer gençliğin milletvekili seçilme yaşı aşağıya indirilmezse zaten ne solculuğumuz ne sağcılığımız çağdaş olur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!