Her 100 evin 33'ünde makarna pişiyor

Güncelleme Tarihi:

Her 100 evin 33ünde makarna pişiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 11:26

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği'nin (TMSD) yaptırdığı “Türkiye'de Makarna Tüketimi Araştırması”na göre, her 100 evden 33'ünde haftada bir kez makarna pişiriliyor.

TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sarıgül, Türkiye'de ilk kez 2005 yılının son aylarında TMSD olarak bir araştırma gerçekleştirerek, Türk insanının makarna ile ilgili bilgilerini öğrenme imkanı bulduklarını belirtti.

TMSF adına “Akademetre” adlı bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde, Türkiye genelini temsilen 23 ilin seçildiğini kaydeden Sarıgül, bu illerde “örnekleme yöntemi” ile seçilen 3 bin 7 kişiyle yüzyüze görüşme yapıldığını söyledi.

Sarıgül, araştırma sonuçlarının birkaç çarpıcı noktayı gözler önüne serdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Her 100 haneden 33'ünde haftada bir kez makarna pişirildiğini ortaya koyan araştırmamıza göre, en fazla kilo aldıran ürünler arasında ilk akla gelenler, ekmek ve makarna. Makarnayı kilo yapmayan bir besin maddesi olarak görenlerin oranı ise yalnızca yüzde 36 ile sınırlı. Araştırmada, tüketicinin makarnanın durum buğdayından yapıldığının farkında olmadığını da tespit ettik. Zira katılımcıların yüzde 93,2'si makarnanın bileşenleri arasında 'un' bulunduğunu sanıyor.”

“MAKARNA, DENGELİ BESLENMENİN BİR PARÇASI”

Beslenme ve diyet uzmanlarının, makarnayı dengeli beslenmenin bir parçası olarak gördüklerini, makarnanın şişmanlattığı yönündeki düşünceleri “toplumsal bir yanlış” olarak değerlendirdiklerini belirten Sarıgül, şunları kaydetti:
“Her besin gibi makarna da ancak çok fazla yenilirse şişmanlatır. Makarnanın glisemik indeksi pirinç pilavı, patates ve beyaz ekmeğe oranla oldukça düşüktür.

Bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmez. Aynı zamanda iyi bir B vitamini kaynağı olan makarna, uygun sos ile birlikte ana yemek olarak enerji ve besin ögelerini tam karşılamada rahatlıkla kullanılabilecek hem pratik hem de sağlıklı bir seçimdir. Makarnanın üzerine ilave edilecek peynir veya yoğurt ile kalsiyum ve protein değeri artırabilir, ton balığı ve ceviz eklenerek omega-3 kaynağı haline getirebilir veya sebze yemeyen çocuklar için sebzeli makarna ile bu gıdalara alıştırılabilir.”

Sarıgül, Türkiye'de burgu, bukle, kelebek, kabuk, boncuk, erişte, fiyonk, kuskus, kalem, mantı gibi kısa kesme diye adlandırılan makarna çeşitlerinin ağırlıklı olarak tüketildiğini, son yıllarda da spagetti tüketiminde artış gözlendiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!