Erdemir özelleştirmesine yürürlüğü durdurma

Güncelleme Tarihi:

Erdemir özelleştirmesine yürürlüğü durdurma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 09:45

Danıştay 13'üncü Dairesi Erdemir’in OYAK’a devrine izin veren Rekabet Kurulu kararının yürürlüğünü durdurdu. Rekabet Kurulu Başkanı, karara itiraz edeceklerini açıklarken, bu aşamaların özelleştirme sürecine olumsuz bir etkisi olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, Erdemir’in özelleştirilmesine karşı Makina Mühendisleri Odası tarafından açılan davada, Danıştay 13. Dairesi’in, Rekabet Kurulu’nun Erdemir’in devrine izin verdiği kararını 7 kişi yerine, Yasa’ya aykırı olarak 8 kişi toplanarak aldığı gerekçesiyle, devir işlemine izin Kararı’nın yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdığı bildirildi.

Koramaz, Danıştay’ın bu Kararı’yla, Erdemir’in devrinin yasal dayanaktan yoksun kaldığını bildirdi. Korkmaz şunları söyledi: "Danıştay 13. Dairesi’nin Kararı bir kez daha göstermiştir ki; stratejik öneme sahip, kamuya büyük gelir getiren işletme, varlık ve hizmetler yangından mal kaçırırcasına özelleştirme kapsamına alınarak bir an önce özelleştirilmelerine çalışılmakta, böylesine önemli özelleştirme süreçlerinde yürütülen işlemlerde, telafisi imkansız hatalar yapılmaktadır. Kamuya ait tüm değerlerin önü alınamaz bir istekle özelleştirilmelerinde yürütülen işlemlerde böylesine önemli hataların yapılması; özelleştirmelerdeki aceleciliği ve dolayısıyla kamu yararına uygunluk

Haberin Devamı

ERDEMİR'İN İŞLEM SIRASI KAPATILDI

İMKB'den yapılan açıklaya göre, Erdemir hisse senetlerinin sırası, özelleştirme sürecine ilişkin olarak veri yayın kuruluşlarında yer alan habere istinaden şirketten açıklama istenmesi nedeniyle geçici olarak işleme kapatıldı. (A.A)

değerlendirmesinin yeterince yapılmadığını da ortaya koyar niteliktedir. Artık Erdemir, Telekom, Tüpraş gibi ülkenin ve kamunun genelini ilgilendiren özelleştirmelerde, devir yapılmadan, bu özelleştirmelere karşı yürütülen yargı sürecinin beklenmesi, Kanuni İdare İlkesinin bir gereği olarak kabul edilmelidir."

Koramaz, Erdemir’de devir işleminin yapılmış olmasının, Erdemir özelleştirmesinin hukuka aykırılığını ortadan kaldırmadığını ve Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını hükümsüz kılmadığını bildirdi. Devirin hukuka aykırılığının yargı kararıyla tespit edildiğini ve idarelerin hatalı işlemlerini geri alabilmelerinin genel İdare Hukuku ilkelerinden olduğunu hatırlatan Koramaz,"Odamız, bağımsız yargının kararına saygı ve yürütmeyi durdurma işleminin derhal uygulanmasını istemektedir" dedi.

"ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ"

Haberin Devamı

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, Danıştay 13. Dairesi'nin Erdemir'in özelleştirilmesinde devre izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütülmesini durdurmasına ilişkin, ”şimdi biz, İdare Dava Daireleri Kurulu'na itirazımızı yapacağız” dedi.

Parlak, bu itirazın olumsuz sonuçlanması durumunda ise Danıştay'ın işaret ettiği biçimde, usul eksikliklerini gidererek, yarın 7 üye ile toplanıp yeniden karar alarak işleme koyacaklarını söyledi. Parlak, bu aşamaların, özelleştirme sürecine olumsuz bir etkisi olmayacağını da sözlerine ekledi.

DEVİR 25 ŞUBAT'TA GERÇEKLEŞTİ

Geçen yıl Ekim ayında gerçekleştirilen ihalede OYAK Grubu yüzde 46.12'lik hisse için 2 milyar 770 milyon dolar ile en yüksek teklifi vermişti. Devir ise 25 Şubat 2006'de gerçekleştirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!