Azema: oyun oynamayın

Güncelleme Tarihi:

Azema: oyun oynamayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 01:22

Fransa'nın ünlü tarihçisi Jean-Pierre Azema, milletvekillerini uyararak, “Hatıralarla oyun oynamayı bırakın” dedi.

Haberin Devamı

Liberation gazetesinin misafir köşe yazarlarını ağırladığı ”Rebonds” başlıklı sayfasına makale yazan Azema, Sosyalist Parti'nin sunduğu “Ermeni soykırımını inkar etmeyi cezalandırma” yasa teklifinin, tarih ile ilgili bir yargıyı dayatacağı için demokrasi açısından tehlikeli olduğunu ifade etti.

“Tarih için Özgürlük” girişiminin üyelerinin geçen yıl Aralık ayında ortak bir bildiriyi kaleme aldıklarını hatırlatan Azema, ”parlamentoların tarih yazamayacağının” vurgulandığı bu bildiriye ülkedeki yaklaşık 700 üniversite öğretim üyesinin ve tarihçinin imza attığına dikkati çekti.

Fransız parlamentosunun tarihle ilgili kabul ettiği 4 yasanın değiştirilmesini istediklerini kaydeden Azema, makalesinde özetle şu görüşlere yer verdi:

Haberin Devamı

SOVYET TECRÜBESİ VE OY ENDİŞESİ

“Daha önce belirttiğimiz gibi yasalar tarihi gerçekleri yazamaz. Tarihi gerçek, devlet otoritesini kabul etmez. Sovyetler Birliği tecrübesi bizim için bu konuda örnek olmalı. Tarihin, tarihçilere ait olduğunu söylemiyoruz. Araştırmaların sonuçları herkese ait. Her vatandaşın tarihi bilgiye ulaşma hakkını korumak istediğimiz için gerçeklerin resmi olarak ilanına karşı çıkıyoruz. Çünkü bu yasalar, ne araştırmamız gerektiğini, ne öğretmemiz gerektiğini bize dayatıyor. Bu demokratik bir rejime yakışmıyor. Aralık ayında meclisteki siyasi parti temsilcileri bize üstü kapalı bir biçimde tarihle ilgili konularda artık yasa yapılmayacağı konusunda söz vermişlerdi. Şimdi yeni bir yasanın hazırlandığını öğreniyoruz. Milletvekillerinin, tarihle ilgili yasaların kötü sonuçlarına bakmaması ve oy endişesiyle hareket etmesi çok üzücü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!