Uzay asansörü ATA

Güncelleme Tarihi:

Uzay asansörü ATA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 11:59

Japon Uzay Havacılık Dairesi'nde (JAXA), 58 kişilik ekibin başında bulunan İzmirli bilim adamı Doç. Dr. Serkan Anılır, üzerinde çalışılan 15 milyar dolarlık “Uzay Asansörü” projesine “ATA” ismini verdi. ATA projesi hayata geçirildiğinde yeryüzünden uzaya 36 bin kilometre uzunluğunda dev bir asansör kulesi inşa edilecek.

Japonya'nın NASA'sı olarak bilinen JAXA'da görev yapan tek Türk bilim adamı, 33 yaşındaki Doç. Dr. Serkan Anılır, üzerinde çalışılan ‘Uzay Asansörü’ projesini Makina Mühendisleri Odası Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde anlattı. Proje çalışmalarına NASA'da başlayıp, 3 yıldır da Japon Uzay Havacılık Dairesi'nde sürdüren Doç. Dr. Anılır Tokyo'da, aralarında bilim adamları ve mimarların bulunduğu 58 kişilik proje yürütme kurulunun başında bulunuyor.

ADINI ‘ATA’ KOYDU

Bir hayalle yola çıktıklarını kaydeden Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu Doç. Dr. Serkan Anılır, projeye ‘ATA’ ismini verdiğini söyledi. Genç bilim adamı, “Bu çok zor ve güç bir projedir. Dünyada bir ilk olması, yol gösterici ve imkansızı başarma isteğinden dolayı bu devasa projeye Atamız'ın ismini uygun gördüm. Bu önerim kabul edildi. Artık literatürde ‘ATA Uzay Asansörü' olarak geçiyor” şeklinde konuştu.

YERYÜZÜNDEN UZAYA DEV KULE

2003 yılı Temmuz ayından itibaren JAXA'da bu proje üstüne çalışan Doç.Dr. Serkan Anılır, hayal gibi görünen proje için depremlere karşı yüzyıllardan beri ayakta kalmayı başarmış geleneksel Japon binalarını örnek aldıklarını söyledi. Amaçlarının; yeryüzünden uzaya araç veya mekik kullanmadan dev bir asansör kulesi yapmak olduğunu belirten İzmirli bilim adamı, bu sayede insan ve yük taşımak istediklerini kaydetti. Gelenekçi bir ülke olan Japonya'da aralarında dünyaca ünlü bilim adamlarının da bulunduğu ekibin başında olmasının kendisi için çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Serkan Anılır, “Amerika'da NASA, projeyi özel firmalara devredince uzay yatırımlarına dev bütçe ayıran Japonya'nın buna sahip çıktığını” söyledi.

EN HAFİF MATERYALİ ARIYORLAR

Doç. Dr. Anılır, ‘ATA Uzay Asansörü’ projesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Uzay asansörü projesi, bir ilk olacak. Hedef; yeryüzünden uzaya kesintisiz bir bağ kurmak. Kuracağımız dev kulenin uzunluğu toplam 36 bin kilometreyi bulacak. Bunu gerçekleştirmek için çok önemli isimler biraraya geldi. Uzaya ulaştıracağımız kule için en hafif meteryali bulmak zorundayız. Bu materyali bulmak için çalışıyoruz. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri göz önüne aldığımızda projenin 2018 yılına kadar tamamlanacağını düşünüyoruz. Projenin toplam maliyetiyse yaklaşık 15 milyar doları bulacak. İmkansız gibi görünen proje bittiğinde hem insan, hem yük taşıyacağız. Sistem, kullanacağımız malzemelerden dolayı enerjisini güneşten elektrik enerjisine çevirecek, kendi üretecek”

Haberin Devamı

YABANCILARIN ÇALIŞAMADIĞI KURULUŞTA ÇALIŞIYOR

Doçent Doktor Serkan Anılır, “ülkenin sahip olduğu en yüksek teknolojinin kullanılması ve devlet sırrı olarak kabul edilebilecek çalışmalar yapılması” nedeniyle yabancıların çalıştırılmasına bugüne dek izin verilmeyen JAXA'nın, yaklaşık 9 bin kişilik personeli arasına kabul edilen tek yabancı olma özelliğini taşıyor.

Japon bilim çevreleri tarafından çalışmaları yakından izlenen 33 yaşındaki Anılır, geçen yıl Tokyo Üniversitesinden doçentliğini alırken bir ilke daha imza atmış ve Japonya'da en genç doçent olan bilim adamı olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!