Hükümet ’işçilik maliyetini düşürme zirvesi’ topluyor

Güncelleme Tarihi:

Hükümet ’işçilik maliyetini düşürme zirvesi’ topluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2006 00:00

Hükümet, istihdam üzerindeki yükleri hafifletmek için düğmeye bastı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, 9 Mayıs’ta Maliye, Çalışma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Hazine’nin bir araya gelerek istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması için toplanacaklarını söyledi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, 9 Mayıs’ta Maliye, Çalışma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Hazine’nin bir araya gelerek istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması için toplanacaklarını söyledi. Çoşkun bu çalışma ile kayıtdışı ekonominin kayıt altına almasını ve sanayinin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti.

ENERJİ YATIRIMLARI: Türkel Fuarcılık tarafından Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen inşaat fuarına katılan Bakan Çoşkun, Türk yatırımcıların özellikle enerji konusunda Kazakistan’da yatırım yapması gerektiğini belirterek devletin de buna katkısı olması gerektiğini söyledi. Kazakistan’da müteahhitlik alanında önemli artış olduğunu söyleyen Çoşkun, "Türkiye bir enerji terminali durumunda. Türkiye’de petrol ve doğalgaz arıyoruz. Sermaye yoğun bir iş ama buralarda yatırım yaparsak rahatlarız. TPAO’nun temasları var. Özel sektörün de buraya girmesinde fayda görüyorum" dedi.

KAZAKİSTAN’DAN BORU HATTI: Daha önce Rusya ile yapılan anlaşmaların yanlışlıklar içerdiğini söyleyen Çoşkun, "Bakü-Ceyhan gibi buradan da hat çekilmeli. Enerjide tek ülkeye bağlı kalınmamalı. Gündemimizde bir program yok ama ikili ilişkilerde konuşuyoruz. Protokole bağlanmış bir şey yok başlangıçta Bakü Tiflis Ceyhan kullanılabilir" diye konuştu.

BAŞKENTİ TÜRKLER YAPIYOR: Türkiye Almatı Büyükelçisi Taner Seben de Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 1 milyar olar olduğunu belirterek, Kazakistan’a Türkiye’den yapılan doğrudan yatırımların 2,5 milyar doları bulduğunu söyledi. Seben müteahhitlik yatırımlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Türk şirketlerinin Kazakistan’daki müteahhitlik yatırımları 4,5 milyar doları buldu. Kazakistan ekonomisi ortalama yüzde 9 büyürken inşaat sektörü yüzde 30-35 büyüyor. Ülkenin yeni başkenti Astana’nın inşasının yüzde 65-70’ini Türk müteahhitler üstlendi. Kazakistan’da 250 Türk firması bulunuyor bunların yüzde 70’i tamamen Türk sermayeli." türk firmalar ayırca Kazaklarla ortak konut projelerine de başlamış. Metrekaresi ortalama bin dolardan yapılan lüks konutlar inşaat başlamadan satılıyor.

BÜYÜK POTANSİYEL: 57 firmanın katıldığı inşaat fuarıyla ilgili Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan ise şöle konuştu: "İnşaat sektörünün bu kadar canlı olduğu ülkede yapı malzemeleri, elektrik, elektronik, teknoloji malzemeleri, inşaat ekipmanları, banyo, mutfak, seramik, nalburiye, kapı, pencere gibi alanlarda ciddi bir ticaret imkanı var. Bu büyük potansiyel Türk ihracat firmalarınca değerlendirilmeli."

Sanayicinin aldığı ceza beni üzer

ALİ Çoşkun, Ülker Grubu’nun yasaya aykırı olarak şeker üretmesi nedeniyle Şeker Kurulu’ndan aldığı ceza için "Bir sanayicinin aldığı ceza beni her zaman üzer. Ama fruktoz üretimi yaptığı için ceza aldı ve yasal zorunluluk var" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!