Bodrum ve Antalya’ya İranlı turist yasağını kaldırın

Güncelleme Tarihi:

Bodrum ve Antalya’ya İranlı turist yasağını kaldırın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2006 00:00

İran’ın Türkiye’nin Bodrum, Antalya ve Marmaris gibi Güney sahillerine gelen vatandaşlarına getirdiği yasak için Başbakan Tayyip Erdoğan devreye girdi.

Başbakan Erdoğan, dün Bakü’de görüştüğü İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’dan bu yasağın kaldırılmasını rica etti. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin düzenlendiği Gülistan Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede Erdoğan, 2005 yılında Türkiye’ye 1 milyon kadar İranlı turistin havayoluyla Türkiye’ye geldiğini hatırlatarak, "bu yıl yasakalanan Tahran-Bodrum, Tahran-Antalya charter seferleri yeniden konulması" ricasında bulundu. Ahmedinecad, konuyu inceleyeceğini ve ilgileneceğini ifade etti.

Referans Gazetesi, önceki gün 2005 yılının ağustos ayında göreve gelen ve o günden beri sinemadan Batı müziğine kadar ülkede birçok şeyi yasaklayan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, şimdi de sahil bölgelerinde tatili yasakladığını, İran hükümetinin Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi tatil yerlerine uçuş izni vermediğini yazmıştı. Mart ayından beri İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Antalya, Bodrum, Marmaris gibi sahil bölgelerine uçuş izni vermediğini belirten Tarhan Turizm Genel Müdürü Yurdakan Tarhan "Ne yapacağımızı şaşırdık. Çözüm yolları arıyoruz" açıklaması yapmıştı. Türk turizm firmalarının carter uçaklar için mart ayında yaptığı başvuru geçen günlerde reddedildi. İran’dan Türkiye’ye yapılan tarifeli seferlerde bir kısıtlama bulunmuyor.

ÇOK PARA HARCIYORLAR:

İran pazarı Türk turizmciler için büyük bir potansiyel. Kendi ülkelerinde yasak olduğu için birçok şeyi yapamayan İran halkı, alışveriş, eğlence, tatil gibi ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye başta olmak üzere çevre ülkelere akın ediyor. 2004 yılında İran’dan Türkiye’ye 628 bin 725 turist gelirken, bu rakam 2005 yılında 956 bin 979 kişiye çıktı. İran 2004-2005 yılında gösterdiği artış ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen pazarları arasında da ikinci sıraya çıktı. İranlılar Avrupa’dan ve Rusya’dan gelen turistlere göre de daha fazla harcama yapıyor. Türkiye’ye gelen Rusların kişi başına yaptıkları harcama ortalama 600 dolarken İranlı turist 1000 doların üzerinde bir harcama yapıyor.

ZATEN YAZIN UÇUYORUZ:

Diğer taraftan, İran ulusal havayolu İran Air yetkilileri böyle bir yasaklamanın olmadığını, zaten İran’dan Türkiye’nin güney bölgelerine sadece yaz aylarında uçuş yapıldığını ve bu yıl da haziran ayından itibaren uçuşlara başlayacaklarını belirttiler. Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri de kendilerine İran hükümetinin Türkiye’nin Güney illerine yönelik bir uçuş yasağı uygulamasından haberdar olmadıklarını belirttiler.

TAV’ın mağduriyeti önlenecek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad görüşmesinde Türk şirketlerinin İran’da yaşadıkları sorunlar da gündeme geldi. Erdoğan, TAV’ın Tahran’da aldığı havaalanı ihalesinin iptalini anımsattı. Ahmedinecad ise havaalanınin ikinci bölümü için ihaleye çıkıldığında TAV’ın mağduriyetinin giderileceğini söyledi. İki lider, karşılıklı ticaret hacminin arttırılması ve bunun içinde özel sektör yatırımlarının teşviki konusunda görüş birliğine vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!