Güneş enerjisi ile çalışan ocaklar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Güneş enerjisi ile çalışan ocaklar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2006 10:19

Güneş enerjisi ile çalışan, pişirme amaçlı güneş ocakları, yakıtsız, çevreci ve ekonomik olma özellikleriyle, enerji kaynaklarına yeni bir alternatif sunuyor. Güneş ocağı, bir evde yılda en az 5 adet 12 kg'lik LPG tüpü eş değerinde tasarruf sağlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in “güneş sobası” olarak kamuoyuna anlattığı, güneş enerjisi ile çalışan ve pişirme amaçlı kullanılan güneş ocakları, yakıtsız, çevreci ve ekonomik olma özellikleriyle, enerji kaynaklarına yeni bir alternatif sunuyor.

Güneşten ısınma vasıtası ile gelen ısının, iç yüzeyi parlak paraloboloid çanak vasıtası ile çanak odağında yoğunlaştırılması ve odağa yerleştirilen tencere tabanında ışığın yüksek ısı enerjisine dönüşmesiyle çalışan güneş ocaklarının, öncelikle kırsal alanlar ile yazlıklarda kullanılması amaçlanıyor.

Türkiye'de yemek pişirme amacıyla LPG, doğalgaz, elektrik, odun, kömür, tezek ya da bitki artıkları kullanılıyor.
LPG ve doğalgaz Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlığını artıran kaynaklar olarak ortaya çıkıyor. Odun, bitki ve hayvan artıkları ise Türkiye'nin doğal zenginliklerinden, çok daha verimli kullanım alanları olan kaynaklar.
Şu ana kadar 100 adet üretilen güneş ocakları ise henüz Türkiye'de kullanılmıyor.

FİYATLARI UYGUN

Güneş ocaklarının maliyeti, imal edildikleri malzemeye göre değişiyor. Yaklaşık maliyetler 30-170 YTL arasında.
Ocakların, bir evde yılda en az 5 adet 12 kg'lik LPG tüpü eş değerinde tasarruf sağlayacağı, bunun da yaklaşık yılda 140 YTL'ye denk geleceği bildiriliyor. Türkiye'de 15 milyon konutun yaklaşık yüzde 55'ini müstakil evler oluşturuyor. Toplam 8 milyon 250 bin adet müstakil evde güneş ocağının kullanması ile yılda 1 milyar YTL tasarruf bekleniyor.

SICAK SU HİZMETİ DE SAĞLIYOR

Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) Genel Müdürlüğü Güneş ve Diğer Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Şube Müdürü Sebahattin Öz, son derece basit çalışma mekanizmasına sahip güneş ocaklarının, güneş enerjisi kaynağı anlamında zengin Türkiye'nin, hemen hemen her bölgesinde kullanılabileceğini söyledi.

Güneş ocaklarının Türkiye'de yaygınlaşmasını istediklerini ve özellikle kırsal alanlar ile güneş ışığından yoğun faydalanılan şehirlerde kullanılmasının yararlı olacağını anlatan Öz, şöyle konuştu: “Köylerde bile LPG var, onu bulamayanlar odun yakıyor. Bu da ormanların tahrip edilmesine neden oluyor. Bunu da bulamayan hayvancılıkla uğraşanlar tezek yakıyor. Hem bunlardan tasarruf etmek hem de köylerde yaşayanların yaşam kalitesini artırmak için kullanılabilecek bu ürün, aynı zamanda sıcak su hizmeti de sağlıyor.”

Sistemin oldukça ucuz olduğunu ve kendini 1 yıl içinde amorti ettiğine işaret eden Öz, örnek bir güneş ocağını Yozgat'ın bir köyüne gönderdiklerini ve tanıtım çalışmalarına başladıklarını söyledi.

EİE olarak TEMA Vakfıyla da temas halinde olduklarını belirten Öz, orman tahribatını önlemeye yardımcı ve kırsal bölgelerin sosyo ekonomik kalkınmasına destek olabilecek güneş ocaklarının, kırsal kesimde yaygınlaştırılması için ortak proje yürüteceklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!