En küçük Türk Bayrağı İYTE'de dalgalanıyor

Güncelleme Tarihi:

En küçük Türk Bayrağı İYTEde dalgalanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 13:56

İZMİR Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğretim üyelerinden Doç.Dr. Salih Okur’un yürütücülüğünü yaptığı ‘Moleküler elektroniğe yönelik Nanolitografi tekniğinin geliştirilmesi’ konulu DPT projesi kapsamında toplu iğnenin sivri ucunun yüzde biri büyüklüğünde Türk Bayrağı yapıldı.

Üniversiteler arasında ‘Nano teknoloji’ yöntemiyle üretilen en küçük Türk Bayrağı yarışı kızıştı. İki hafta önce Bilkent Üniversitesi'nin 4 mikrometre büyüklüğünde ürettiği Türk Bayrağı'ndan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyeleri de 1.5 mikrometre büyüklüğünde Türk Bayrağı en küçük Türk Bayrağı olarak desenlemeyi başardı. Böylece Türk bayrağı nanolitografi yöntemiyle toplu iğnenin en sivri ucunun yüzde birlik boyutuna indirgendi. En küçük Türk Bayrağı; titanyum ince film malzemeler üzerine iletken karbon kaplı atomik kuvvet mikroskobu ucu ile ‘Nanolitografi elektrik oksidasyonu yöntemi’ kullanılarak 2 nanometrelik yükseltiye sahip titanyum oksit kabartma olarak üretildi. Doç.Dr. Salih Okur, daha ince platin uçlar kullanarak 400 nanometrenin altına inebileceklerini söyledi. En ince çizgi kalınlığının 100 nanometreden 50 nanometreye indiğini ve bunun 30 nanometreye inmesinin şu anki Nanolitografi tekniği ile mümkün olabileceğini açıklayan Doç. Dr. Okur, sürdürülen projede amaçlarının, organik ve metalik ince filmler üzerinde moleküler düzeyde nano elektronik sensörler ve savunma sanayine yönelik nano-cihazlar geliştirmek olduğunu açıkladı. Doç. Dr. Salih Okur, Nanoteknoloji yöntemi kullanılarak ileride güneş enerjisi ile beslenebilen toz büyüklüğünde gizli kameraların geliştirilebileceğini de sözlerine ekledi. Elde edilen ön sonuçların 3 Mayıs 2006'da Ankara’da düzenlenecek olan NanoTR II konferansında sunulacağı açıklandı.

Projede Fizik Bölümü'nden Doç. Dr. Salih Okur, Makina Bölümü'nden Doç. Dr. Metin Tanoğlu, Kimya Bölümü'nden Doç. Dr. Serdar Özçelik, Dr. Hüseyin Özgener, Serdar Öztürk ile Malzeme Bölümü'nden Semra Gül katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!