Tuzla'da gömülü zehir varillerini çıkarma hazırlığı tamam

Güncelleme Tarihi:

Tuzlada gömülü zehir varillerini çıkarma hazırlığı tamam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2006 16:30

Tuzla Orhanlı'da bulunan tehlikeli atık varillerin çıkarılmasına yönelik hazırlıklar tamamlandı.

Haberin Devamı

İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma, Değerlendirme A.Ş (İZAYDAŞ) ekipleri, sabah saatlerinden itibaren atık varilleri çıkarmak için hazırlıklara başladı.
Çevrede güvenlik önlemlerini alan ekipler, öğle saatlerinde hazırlıklarını tamamladı.

Atık varillerin çıkarılması işlemi için bir doktor, 2 hemşire, 8 mühendisin de bulunduğu 49 personel hazır bekliyor. Çalışmalarda radyoaktivite ölçüm dedektörü, metal dedektörü, ortam gazı ölçüm dedektörü ve varil kesme makinesi kullanılacak.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sivil Savunma ve Arama Kurtarma Bölge Müdürlüğü araçları da dahil, gerekli tüm ekipmanların hazırlandığını, bazı özel firmaların da destek vermek için ekipmanlarını getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Şengün, bölgeden BOTAŞ'ın doğalgaz hattı geçtiği için çalışmaların olabildiğince titizlikle yapılacağını belirterek, varillerin bulunduğu alana görevlilerin dışında kimsenin girmesine izin verilmeyeceğini, basın mensuplarının da hazırlanan platformdan çekim yapacaklarını kaydetti.

Bilal Şengün, atıkların bulunduğu alandaki toprağın dikkatli bir şekilde sıyrılarak bir kenara geçici olarak depolanacağını anlatarak, daha sonra atık varillerin, üzerindeki bulgular kaybolmayacak şekilde düzgün olarak kaldırılacağını, çürümüş, sızıntı, akıntı olan varillerin özel kaplara alınarak bu iş için dizayn edilmiş lisanslı araçlarla İZAYDAŞ tesislerine götürüleceğini bildirdi.

Bu çalışmalar bittikten sonra da kirlilik tespit edilen toprağın, bertaraf yöntemleri belirlendikten sonra İZAYDAŞ'a taşınacağını belirten Şengün, şöyle konuştu:

“Şu anda atıkları tanımadığımız için bertaraf yöntemi tespit etmedik. Bu tamamen teknik bir çalışma. Yakılacak atık da vardır, depolanacak atık da... Belki farklı bir yöntemle bertaraf edilecektir. Bu konuda İZAYDAŞ'daki arkadaşlar konularına vakıf, detaylı bilgiyi daha sonra vereceğiz. Şu anda varillerin tam sayısını tespit etmek için üzerlerini açacağız. Varillerde olabilecek delilleri, savcılıktan, kriminoloji laboratuvarından arkadaşlar alacaktır. Buradaki çalışmalar bir hafta sürer.”

Haberin Devamı

Şengün, TÜBİTAK'tan henüz daha bir sonuç gelmediğini, önümüzdeki hafta içinde gerekli açıklamaların yapılacağını söyledi.  İZAYDAŞ olarak bu gibi bir çok atıkla karşılaştıklarını, İzmit bölgesinde çok daha tehlikeli ve riskli malzemelerin bulunduğunu anlatan Şengün, “Bu olay halkı çok fazla tedirgin etmesin. Gerekli tedbirler alınacaktır ama çevre kirliliği açısından üzüntü verici” diye konuştu.

YENİ ATIK İHBARI HEYECANI

Bu arada, bölgede bulunan İZAYDAŞ ekiplerine, Orhanlı bölgesinde yol kenarına atık madde bırakıldığı şeklinde bir ihbar geldi. Bölgeye giden ekipler, kavanoz içine aldıkları atık maddeyle tekrar bölgeye döndüler. Atıkları inceleyen Şengün, bunların imalat tozu kül atığı olduğunu ve bölgede bir çok sanayinin atıklarını bu şekilde yol kenarına bıraktığını söyledi.

Haberin Devamı

Şengün, “Bu atığın tehlikeli olma ihtimali de, olmama ihtimali de var. Çevre kirliliği açısından hoş değil. Dün saat 23.00'den sonra atılmış. Halkın daha dikkatli olması gerekiyor. Sanayicilerimizi ve yerel yönetimlerimizi de bu konuda uyarıyoruz. İstanbul'da ve Türkiye'de bunun gibi birçok olay oluyor. Dikkat etmek lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!