20 bin 328 kişi Teke Zortlatması'nı boş yere oynamış

Güncelleme Tarihi:

20 bin 328 kişi Teke Zortlatmasını boş yere oynamış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 14:26

BURDUR'un adını dünyaya duyurmak amacıyla yapılan rekor denemesinin, gerçekleşmeden reddedildiği ortaya çıktı. Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi Orhan Kural, Gazi Atatürk Stadı'nda 20 bin 328 kişinin türkücü Sümer Ezgü'nün seslendirdiği ‘Teke Zortlatması' türündeki ‘Hadi Gari Sen de Gel’ adlı oyunu oynamasının Guinness tarafından ‘evrensel bir dans' olmadığı gerekçesiyle denemeden 10 gün önce reddedildiğini söyledi.

Kural, Burdurlular'ın büyük hevesle rekor denemesine hazırlandığı için bu kararı iletmediğini belirtti. Burdur Vali Can Direkçi, Orhan Kural'ın Guinness Türkiye Temsilcisi olduğundan şüphe etmeye başladığını söyledi.

Burdurlular'ın, en geniş katılımlı yöresel oyun kategorisinde rekor kırarak, tarihi ve doğal pekçok güzelliği olmasına karşın turizmden pay alamayan kentin adını dünyaya duyurma çabaları amacına ulaşmadı. Burdur'da 25 Eylül 2005 pazar günü AKP Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik, Mehmet Alp, CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur Valisi Can Direkçi ve tanınmış tiyatro sanatçısı Baykal Kent'in de aralarında bulunduğu 20 bin 328 kişi Antalya, Isparta, Burdur ve Muğla yöresine ait ‘Teke Zortlatması’ türündeki ‘Hadi Gari Sen de Gel’ adlı oyunu Gazi Atatürk Stadı'nda oynadı. 4 dakika süren oyunun türküsünü, Burdur'da doğup büyüyen ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü söyledi. Aylar öncesinden hazırlıklarına başlanan oyun için halk oyunları eğitmenleri köyleri gezerek ilköğretim çağındaki çocukları eğitirken bir yandan da başta Burdur Valisi Direkçi olmak üzere kamu görevlileri bile oyunun figürlerini öğrenip rekor denemesine katılmıştı. Jüride görev yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Yıldız, Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik, 1'inci Noter Fevzi Yıldız, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Temsilcisi Asım Yüz ve Guinness Türkiye Temsilcisi Orhan Kural, Guinness'in rekoru kabul etmek için uyulması zorunlu kurallarından olan, oyunun sahada toplu olarak oynanıp- oynanmadığı, stadın önünde ambulans ve itfaiye araçlarının hazır olup- olmadığını denetledi.
Guinness'in talebi olduğu gerekçesiyle stadın dört bir yanı fotoğraf ve kameralarla görüntülendi. Guinness Rekorlar Kitabı'nın Türkiye Temsilcisi Orhan Kural, tuttukları kayıtları Guinness'in İngiltere'deki merkezine göndereceklerini, sonucun orada verilecek karardan sonra açıklanacağını söyledi.

KURAL: 10 GÜN ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ

Guinness Türkiye Temsilcisi Orhan Kural, görüştüğü DHA muhabirine, Londra'daki Guinness merkezinin rekor denemesinin yapıldığı günden 10 gün önce oyunun ‘evrensel bir dans' olmadığı gerekçesiyle reddettiğini açıkladı. Kural, şöyle dedi: “Hazırlıklar epey ilerlemişti ve Burdurlular büyük bir hevesle, heyecanla çalışıyorlardı. Moralleri bozulmasın diye bir şey söylemedim. O kadar insan aylarca çalıştırılmış, hazırlanmış. Harika bir olay oldu. Denemenin kuralara uygun olarak yapıldığının belgelerini Guinness'e yolladım. İyi niyetle elimden geleni yaptım. Bütün çabalarıma rağmen rekor denemesi yine reddedildi. Bana, ‘Biz size (Hayır) demiştik. Niye yaptınız’ dediler. Guinness'in en önemli özelliği evrensel olması. Bu nedene yöresel dansın kabul edilemeyeceğini söylediler.”

VALİ DİREKÇİ ÇOK KIZDI

Burdur Valisi Can Direkçi, rekor denemesinden 10 gün önce gelen olumsuz yanıtını ilk kez DHA muhabirinden duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Durumun böyle olduğunu bilsek, denemeyi iptal ederdik. Onca insan müthiş bir birlik sergileyerek şehrinin adını duyurmaya çabalamış ve bütün bunlar boşa mı gitmiş? Bunu kabul edemeyiz. Öyle şey olur mu? Orhan Kural daha önce de başvurumuzu geç yaptığımız için rekor denemesinin tehlikeye düştüğünü söylemişti. Oysa denemeden 10 ay önce başvuru yapmıştık. Bu şartlarda ben, Orhan Kural'ın Guinnness Türkiye Temsilcisi olduğundan şüphe etmeye başladım.”

TEKE ZORTLATMASI

Teke Zortlatması, Antalya, Isparta, Burdur, Muğla'nın bir kısmının da içinde olduğu Teke Yöresi'nde, yörüklerin asırlarca beslediği ve etinden, sütünden, kılından yararlandığı keçinin birtakım davranışlarının halk oyununa dönüştürülmüş halidir. Çiftleşme mevsiminde sinirli davranışlar gösteren tekelerin bu hali, yörede ‘zortlama’ olarak tanımlanıyor. Çiftleşme döneminde, dişinin ilgisini çekmeye çalışan tekelerin (erkek keçi) birbirine karşı verdiği üstünlük mücadelesi sırasındaki sıçramaları ve şahlanmaları, oyun figürüne dökülmüş. Burdur ve yöresinde yaşayan Sarıkeçili aşiretinin, Türk Folkloruna kazandırdığı bu oyunu kadın ve erkekler birlikte veya ayrı ayrı oynayabiliyor. Oyun, sipsi, kaval, bağlama ve darbuka eşliğinde oynanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!