Ansiklopedinin çağdaş hali: Vikipedi

Güncelleme Tarihi:

Ansiklopedinin çağdaş hali: Vikipedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 00:00

Yirmibirinci yüzyılın İnternet devriminin neticesi olan, kısa sürede önceki döneme damgasını vurmuş meşhur referans kaynağı Britannica’nın tahtını sallayan Vikipedi, yayına başladığı 2001’den bu güne sadece İngilizce içerikli 1 milyon makale sayısına ulaştı. Diğer yandan, Encylopedia Britannica’nın iki yüzyıl ve 35 basımda ulaştığı makale sayısı sadece 120 bin adet.

Vikipedi, Ağustos 2003’den beri vikipedi.org adresinden Türkçe olarak da hizmet veriyor. Bu dilde yayına başladıktan sonra üç sene içerisinde 17 bin civarında Türkçe makale sayısına ulaşarak ülkemizde yayınlanmış pek çok bilgi kaynağından daha kapsamlı bir hacme ulaşan Türkçe Vikipedi, eğitim çağındaki gençlere kapsamlı bir kaynak olması açısından daha fazla katılıma ve kaliteli içeriğe ihtiyaç duyuyor.

SİZ DE KATKIDA BULUNUN

Vikipedi’nin Türkçe uyarlamasına katkıda bulunmak için Vikipedi’nin İnternet sayfasını ziyaret etmek gerekiyor. Ana sayfa üzerinden katkıda bulunmak istediğiniz başlığın ismini yazarak o başlığın daha önce kurgulanıp kurgulanmadığı öğrenebilirsiniz. Eğer kurgulanmamış bir konuysa, özgürce o içeriği doldurmanız mümkün demektir. Yazacaklarınızda özgür olmanıza karşın, içerikler her ziyaretçi otomatikman yazar olduğu için bir otokontrol mekanizmasıyla sürekli denetleniyor. Herhangi bir yanlış veya saptırıcı bilgi kısa süre içerisinde dikkatli kullanıcılar tarafından düzeltiliyor. Ayrıca okuyucu ve yazarlığın yanı sıra, özgür ansiklopediye aktif üye olarak Vikipedi camiasıyla iletişime geçebilirsiniz.

Türkçe Vikipedi 20 bin makalelik içeriğiyle, şu anda bin makalenin üzerinde içeriğe sahip olan 86 dil arasında 28. sırada bulunuyor. Lehçe (200 bin), İsveççe (100 bin) ve Norveççe (50 bin) gibi diller oldukça yüklü bir içerikle Vikipedi’ye katkıda bulunuyorlar.

Vikipedi, gelecekte de tartışılmasının yanı sıra önemli bir referans kaynağına dönüşecek bir girişim. Türkçe’nin de şu anda eksiklerine rağmen başarıyla temsil edildiği bu özgür ansiklopediyi anadilimizde katkısı olabilecek herkesin ziyaret etmesi lazım. Türkiye’nin İnternet üzerinde özgür ve ücretsiz bir referans kaynağının olması, toplumsal gelişimimiz açısından büyük önem taşıyor.

Türkçe Vikipedi’den bazı rakamlar

Üye sayısı: 11 bin üye

Makale sayısı: 20 bin makale

Günlük ziyaretçi sayısı:

Yaklaşık 10 bin ziyaretçi

Günlük üye artışı:

Günde ortalama 70 üye

2006 Mart ayı makale girişi:

Yaklaşık 3 bin makale
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!