Filistin’e ambargo barışı engelliyor

Güncelleme Tarihi:

Filistin’e ambargo barışı engelliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği 4’üncü Konferansı’nda, Filistin’e uygulanan ambargoyu eleştirdi. Erdoğan ’Demokratik tercihleri yüzünden cezalandırılamazlar. Ambargodan süratle vazgeçilmesi Ortadoğu barışına katkı sağlar’ dedi.

İSLAM Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) 4’üncü Konferansı’na Filistin konusu damgasını vurdu. Başbakan Tayyip Erdoğan, Filistin’e ambargo uygulayan Batılı ülkelerin tavrını tehdit olarak yorumladı. "Özgür ve demokratik tercihlerinden dolayı Filistin halkının cezalandırılmaması gerektiğini" belirten Erdoğan’a Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de diplomatik bir dille destek verdi.

Erdoğan, Ortadoğu’da hassas bir dönemden geçildiğini, böyle bir dönemde sabırlı ve gerçekçi olunması gerektiğini belirterek "Filistin halkına karşı uygulanan ekonomik ambargoların doğru olmadığı kanaatindeyiz. Bundan süratle vazgeçilmesinin Ortadoğu barışına katkı olacağına inanıyoruz" dedi.

IRAK ÇAĞRISI

Erdoğan, Türkiye’nin, "siyasal birliğini, toprak bütünlüğünü koruyan, demokratik ve müreffeh bir Irak" görmek istediğini söyledi. Erdoğan, Irak sorununun çözümünde, başta BM olmak üzere uluslararası toplumun ve İKÖ ülkelerinin aktif rol almaları gerektiğini kaydetti. Erdoğan, Kıbrıs’ta malların, kişilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımına ilişkin kısıtlamaların eş zamanlı olarak kaldırılması yönünde hazırladıkları paketi hatırlatarak, "KKTC’ye, uygulanan izolasyonlar kaldırılmadığı taktirde, kimse Türkiye’den olumlu bir yaklaşım talep edemez" dedi. Medeniyetler çatışmasına da değinen Erdoğan, Batı ile İslam dünyası arasındaki anlayış noksanlığı ve bunun aşırı akımlar tarafından istismar edilmesi üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini anlattı. Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğinin medeniyetler arasında köprü olacağını ifade etti.

SEZER’DEN DE DESTEK

Başbakan Erdoğan’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’nin Filistin halkının haklı beklentilerini her zaman içten bir anlayışla karşıladığını belirtirken, "Ortak hedefimiz, ’yol haritası’ çerçevesinde barış müzakerelerine dönülmesi için gerekli ortamın yeniden oluşturulmasıdır. Güvenli ve tanınmış sınırlar içinde İsrail ve Filistin’in barış içinde yan yana yaşayacağı iki devletli çözüm çabalarını destekliyoruz. Türkiye bu konuda üzerine düşen katkıyı yapmayı sürdürecektir." diye konuştu.

ARINÇ: DURUMUMUZ ÜZÜCÜ

İki yıllığına İKÖPAB Başkanlığı görevini Senegal Ulusal Meclisi Başkanı Pape Diop’tan devralan TBMM Başkanı Bülent Arınç, insanlık tarihinde en parlak medeniyetlere sahip olan İslam dünyasının içinde bulunduğu durumun çok üzücü olduğunu belirterek şöyle konuştu: "1500 yıldır insanlığa, bilimden kültüre, felsefeden siyasete kadar her alanda büyük katkılar sağlamış medeniyetimizin son temsilcileri olarak, bizler, kendimizi sorgulamalıyız."

HAMAS’tan teşekkür

İKÖPAB 4’üncü Konferansı’na katılan Filistin heyetinden HAMAS milletvekili İsmail El Asker, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Filistin hakkındaki olumlu sözlerinin kendilerini çok sevindirdiğini belirtti. Asker, "Filistinlileri destekleyen sözlerine çok teşekkür ediyoruz. Fakat Türkiye’den çok destek bekliyoruz. Çünkü Filistinliler baskılar altında yaşıyorlar. Bu çok zordur. Bunun için bütün Müslüman ülkelerinden çok destek bekliyoruz" dedi. Asker, Türkiye’nin HAMAS ziyareti nedeniyle dünya kamuoyundan aldığı tepkileri yorumlamaktan kaçındı. Türkçe konuşan Asker, 20 sene önce İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’den mezun olduğunu, Türkçeyi de İstanbul’da yaşarken öğrendiğini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!