Cenaze arabası devrimi

Güncelleme Tarihi:

Cenaze arabası devrimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2001 02:00

Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla 10 tane beyaz renkli cenaze arabası yaptırttı. Cenaze arabalarında Hıristiyan ülkelerinde siyah, Türkiye'de ise yeşil renk kullanılıyor.

Ankara Yenişehir’den sonra İzmir de beyaz cenaze arabası uygulamasını başlatıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yılbaşından itibaren, yeni cenaze araçlarını hizmete sokuyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Türkiye'de Ankara Yenişehir’den sonra öncülüğünü yapacakları bu uygulama için, ‘‘Sevdiklerimizi son yolculuğa güzellik ve sadeliği temsil eden beyaz renk içinde uğurlamayı seçtik’’ dedi. Müftülük de 'sıcak bir yaklaşım' diyerek uygulamaya destek verdi.

Beyaz cenaze aracı uygulamasını daha önce Ankara'nın CHP'li Yenişehir Belediyesi de başlatmıştı. Ancak ilk kez bir büyükşehir belediyesi bu araçları hizmete sokuyor. İzmir'de kullanılacak bu araçların dizaynı belediye mühendislerince yapıldı, Ford tarafından özel olarak imal edildi. Her biri 20 milyar liradan satın alınan beyaz renkte 10 cenaze aracı, Ocak 2002'den itibaren hizmete girecek. Tabutun konduğu bölüm, istenildiğinde açılabilen camla kapatılıyor. Böylece, tabutun üzerindeki çiçek, bayrak, tülbentin uçması, olumsuz hava şartlarından da etkilenmesi önlendi. Tabutun araç seyir halindeyken kaymasını önlemek için de özel bir kızak sistemi ve emniyet kemeri kondu. Araç, istendiğinde 4 tabutu birden taşıyabilecek şekilde dizayn edildi.

Müftü: Dini engel yok

İzmir Müftüsü Mustafa Yıldız, beyaz cenaze araçlarını hizmete sokma kararını olumlu buldu. Yıldız, araçların rengiyle ilgili dini bir engel veya zorlamanın bulunmadığını belirterek, ‘‘Çevreye uygun bir renk olması yeterli. Bugüne kadar yeşil renkte araçlar kullanıldı. Tabutla ilgili de tek tip zorunluluğu yok. Kaldı ki belediye özel bazı imalatlar da yaptırıp duyarlılığını göstermiş. Bence, belediyesi yetkilileri sıcak bir yaklaşımda bulunmuş. Gözalıcı ve temizliğin simgesi beyaz rengi tercih etmiş’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!