Cami görünsün diye katliam

Güncelleme Tarihi:

Cami görünsün diye katliam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 00:00

Cemaatin ve halkın karşı çıkmasına rağmen Denizli’deki Yeni Cami’nin önündeki çınar ve çam ağaçları "Cami görünmüyor" diye katledildi. Yeni Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği yöneticileri, tepki gelince gündüz yapılan kesimi durdurup, katliamı gece yarısı gerçekleştirdiler.

DENİZLİ’nin en merkezi yeri Delikliçınar Meydanı’ndaki Yeni Cami’nin önünde bulunan 50-70 yaş arası yetişkin 2 çınar ve 4 çam ağacı, caminin güzelliğini kapattığı ve gelen turistlere dinlenecek yer açılacağı gerekçesiyle gece yarısı kesildi. Ağaçların kesilmesine başta cami cemaati olmak üzere halk büyük tepki gösterdi.

Yeni Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, cami bahçesinde çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları başlattı. Önceki gün akşam saatlerinde cami önünden geçenler ağaçların kesildiğini görünce tepki gösterdi. CHP Denizli Merkez İlçe Başkanı Hakan Kılınç da ağaç kesenlere müdahale etti, yetkililerle görüşüp kesimi durdurdu. Ancak, ağaç katliamı gece yapıldı ve Denizlililer dün sabah cami önünde bulunan 50 ve 70 yaşları arasındaki yetişkin çınar ağaçları ile çam ağaçlarının kesildiğini gördü.

TEPKİLERİ BEKLİYORDUK

Ağaçların kesilmesi vatandaşlar ve sivil toplum kuruşlarının da tepkisini çekti. Bazı vatandaşlar caminin önündeki musalla taşına gül fidanı koyarak ağaçların kesilmesini protesto etti.

Tepkiler üzerine Yeni Camii Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sait Ezginci, ağaçların camiyi kapattığını belirterek, şöyle dedi:

"Hiç kimse durduk yerde ağaç kesmez, biz bahçede yeni peyzaj çalışması yapıyoruz. Ağaçların kesilmesine tepkilerin geleceğini biliyorduk. Peyzaj çalışması tamamlandıktan sonra cami ve bahçe daha güzel olacak. Büyük ağaçlar caminin görünümünü kapatıyordu. Caminin güzelliğini kapatan ağaçları kestirdik. Ağaçlar kesilince cami daha uzaklardan görünebilecek. Tepkilerin gelmesi normal."

CHP Denizli Merkez İlçe Başkanı Hakan Kılınç ise, ağaçların kesilmesi talimatını Denizli Belediye Başkanı AKP’li Nihat Zeybekci’nin verdiğini ileri sürdü. Hakan Kılınç, şunları söyledi:

"Arkadaşlarla birlikte Delikliçınar Meydanı’ndan geçerken ağaçların kesildiğini gördük. Otomobilden inip, ’Bu ağaçlara kıymayın günahtır. Yaş kesen baş keser’ dedik. Ağaçları kesen ekipler, talimatı Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin verdiğini söyledi. Hemen başkanı aradım cep telefonu kapalıydı. Ağaç kesim ekibi ve Cami Yaptırma Yaşatma Derneği yetkilileriyle görüştük, kesimi durdurdular. Sabah ise ağaçların kesildiğini gördük. Çok yazık oldu. Ağaçların kime ne zararı vardı?"

Belediye yetkilileri ise bu konuda açıklama yapmadı.

Artık bu yeşillik kalmadı

Denizli’nin göbeğindeki ağaç katliamı gece yapıldı. Kentin en güzel meydanında yer alan Yeni Cami önündeki çam ve çınarlar, ağaç kesmeyi marifet sananların yaptığı peyzaja kurban gitti. Bir gün önce halk tepki gösterince katliamı gündüz gözüyle yapamayan kişiler, gece 4 çam ve 2 çınar ağacını yere serdi.

Musallaya gül fidanı

Denizli halkı, bir gün önce gölgesinde oturup soluklandıkları ağaçların gece operasyonuyla kesilmesine tepki gösterdi. En anlamlı tepki ise caminin musalla taşına konulan bir gül fidanı oldu.

Cinayet... Cami değil

Müslüman iyi görünsün

MUĞLA
Üniversitesi Sıtkı Koçman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, ağaç kesmenin gerekçesi ne olursa olsun tasvip edilebilecek bir şey olmadığını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı ve Muğla Üniversitesi eski Rektörü İlahiyat Profesörü Ethem Ruhi Fığlalı, şunları söyledi: "Bir Müslüman olarak, ömrünü ağaç dikmekle geçirmiş bir insan olarak, cami görünsün diye ağaç kesmenin bir cinayet olduğunu söyleyebilirim. Ağaç kesmek telafisi gayri mümkün bir olaydır. Caminin iyi görünmesi değil, Müslümanın iyi olması önemlidir. Caminin güzel görünmesiyle Müslüman güzelleşmez. Böyle bir gerekçeyle ağaç kesilmesini kesinlikle tasvip etmiyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!