3-5 kilo balık için 16 saat nöbet

Güncelleme Tarihi:

3-5 kilo balık için 16 saat nöbet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2006 00:00

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ’Kaldırma Ağ’ ile avlanan balıkçılar, geçmişteki bolluğu bulamamaktan şikayetçi. Torba, Göltürkbükü ve Gündoğan sahillerinde, kayalar üzerine oturtulan 10-12 metre yüksekliğinde ağaçtan yapılmış kulelere sabah erken saatlerde çıkan balıkçılar, levrek ve kefal sürülerinin geçmesini sabırla bekliyor. Sürü geçerken, denizdeki ağlar dört bir yanından kaldırılarak balıklar yakalanıyor.

DENİZ BİTTİ Göltürkbükülü balıkçı 64 yaşındaki Nuri Asar, "20 yıl öncesine kadar bir günde 400- 500 kilo civarında balık avladığımız olurdu. Günde 16 saate yakın direk başında bekleyen avcılar, bazen eli boş bazen ise 3- 5 kilo balık ile evlerine dönmek zorunda kalıyorlar. Trata, trol ve gırgır yöntemiyle kaçak avlanan balıkçılar deniz dibinde canlı bırakmadılar" dedi.

DOĞA KORUNUYOR Bu yöntemle sadece büyük balıkların avlandığını belirten Asar, "Bölgemizde 400 yıldır bu yöntemle balık avı yapılıyor. Dedelerimizden, atalarımızdan kalan ilkel ama ekolojik dengeyi korumaya yönelik bu tür avcılığı torunlarımıza bırakmak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!