DEHAP’lılar ne diyorsa yapın

Güncelleme Tarihi:

DEHAP’lılar ne diyorsa yapın
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 00:00

Şemdinli’de 1 Kasım’daki ilk patlama ve 9 Kasım’da Seferi Yılmaz ait kitabevinin bombalanmasının ardından ilçede yaşanan olaylara ışık tutan telefon konuşmaları, 11 CD halinde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verildi.

/images/100/0x0/55eb61a3f018fbb8f8bd74e7
Konuşmalarda, Seferi Yılmaz’ın, PKK’nın dağ kadrosunda bulunan ’Sabri’ kod adlı Ali Kısıkyol’la görüşmeleri de var. Kısıkyol, sık sık "DEHAP’lıların emrinden çıkmayın. Onlar ne diyorsa yapın" uyarısında bulunuyor. İşte, o konuşmalar...

2 Kasım 2005 saat 12.29: Sabri kod adlı terörist görüşme yaptığı Ş. Yeşil’e, dün meydana gelen patlamayla ilgili olarak "Nasıl iyi miydi?" diye soruyor ve değerlendirme yapmasını istiyor. Ş. Yeşil ise "Vallah benim için kötüdür. Millet çok zarar görmüştür" diyor ve ayrıca yanına geleceğini söylüyor.

2 Kasım 2005 saat 23.20: Görüşen kimliği belirlenemeyen örgüt mensubu, Sabri kod adlı kişiye, dün Şemdinli’de meydana gelen olayla ilgili olarak "100 kilo C-4 patladı, nasıl ölü olmaz?" diye soruyor. ’Sabri’ kod adlı terörist ise çevrede çok büyük hasar meydana geldiğini söylüyor.

3 Kasım 2005 saat 01.58: L.Bilmez, Sabri kod adlı teröriste 1 Kasım’da Şemdinli’de meydana gelen patlamayla ilgili bilgi veriyor, 7 güvenlik görevlisinin yaralandığını belirtip, bunun başlangıç olduğunu söylüyor.

4 Kasım 2005 saat 10.22: Renas kod adlı terörist, görüştüğü kişiye Şemdinli’de 1 Kasım’da meydana gelen patlamayı Reşit kod adlı kişinin yaptığını, bu eylem sonrasında milletin çok zarar gördüğünü söylüyor.

ALMANYA’DAN PAKET

4 Kasım 2005 saat 16.32:
Sabri kod adlı terörist, Şemdinli’de kitabevi sahibi Seferi Yılmaz’dan, Almanya’dan gelecek bir paket için adres istiyor. Yılmaz da, Şemdinli Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Umut Kitabevi’nin adresini veriyor.

6 Kasım 2005 saat 11.39: İsmi belirlenemeyen kişi, Sabri kod adlı teröriste, 1 Kasım’da Şemdinli’de meydana gelen patlama sonrasında polis ve askerlerin evlere baskın düzenlediklerini söylüyor. Ayrıca Zeynep Çakar isimli evli kadının evden kaçarak kırsala gittiğini, kadının evine gönderilmesini istiyor.

7 Kasım 2005 saat 09.39: Metin kod adlı kişi, Sabri kod adlı teröriste, Seyit isimli kişiyi sıkıştırdığını 1000 dolar getirmesi için 24 saat mühlet verdiğini, diğer bir başka kişiyi de kastederek onun vergi vermemesi durumunda havaya uçurulacağını söylüyor.

KİTABEVİNDEKİ PATLAMA SONRASI

Şemdinli’de Umut Kitabevindeki patlamadan sonra yapılan telefon konuşmaları da Van Cumhuriyet Savcılığı’na verilen 11 ayrı CD’de yer alıyor. İşte mahkeme kararıyla dinlenen telefondaki konuşmalardan bölümler:

KİŞİLERİ İMHA ETTİK

9 Kasım 2005 saat 13.53:
Faik Duyan isimli kişi, Sabri kod adlı teröriste, Şemdinli’de meydana gelen olaylar hakkında bilgi veriyor. Şemdinli olaylarını gerçekleştiren kişileri yakalayıp Yüksekova tarafına götürüp imha ettiklerinden bahsediyor. Sabri ise olay yaratmalarını istiyor.

9 Kasım 2005 saat 17.42: Görüşme yapan Mecit isimli kişi, Beritan kod adlı teröristin kardeşi olduğunu söylüyor. Şemdinli’de meydana gelen patlama ile ilgili Fetto oğlu Lokman’ın bu işi yaptığını, Lokman’ın hükümet tarafında olduğundan bahsediyor.

MEDYA ÇEKSİN SONRA YAKALIM

9 Kasım 2005 saat 18.12:
Arayan kimliği belirlenemeyen kişi, Sabri kod adlı teröriste bilgi veriyor. Sabri de, ele geçirilen evrakları saklamalarını ve otomobili yakmalarını söylüyor. Arayan kişi de bunun üzerine "Medya çekim yapsın. Bunu propaganda malzemesi olarak kullanalım, sonra yakarız" diyor.

9 Kasım saat 18.29: Sabri kod adlı teröristi arayan kişi, Şemdinli olayları sonrası otomobilde ele geçirdikleri malzemeleri ne yapacaklarını soruyor. Sabri ise eşyaları kendilerine getirmelerini söylüyor.

KEPENK AÇANI CEZALANDIRIN

10 Kasım 2005 saat 10.05:
Sabri kod adlı terörist, görüşme yaptığı Casım isimli kişiden, Şemdinli’de meydana gelen olaylar hakkında bilgi istiyor. Casım da, patlama meydana geldiğini, halkın eylem yapıp sloganlar attığını, Hakkári, Yüksekova, Esendere Belediye başkanlarının gelip halkı ’dağılmaları konusunda uyardıklarını, cenazeler gelene kadar herhangi bir şey yapmamalarını, cenazeler geldikten sonra cenazelerinize sahip çıkın, tezahürat yapın’ dediklerini anlatıyor. Sabri kod adlı teröristte, "DEHAP’lılar ne diyorlarsa onların söylendikleri gibi davranın" diyor, esnafların da 3 gün kepenk kapatmaları konusunda uyarılmalarını ve eğer kepenk açan olursa cezalandırılmalarını istiyor.

10 Kasım 2005 saat 10.46: Ferit isimli kişi, Sabri kod adlı teröriste, Şemdinli’de meydana gelen olaylarla ilgili bilgi veriyor ve Şemdinli’nin girişini yok ettiklerini söylüyor. Sabri ise "Gün sizin gününüzdür. Birlik beraberlik içinde olun. DEHAP’lı yetkililerin söylediklerini dinleyin" diyor. Sabri, yaralıların isimlerinin öğrenilip kendisine bildirilmesini istiyor.

11 Kasım 2005 saat 08.44: İsmi belirlenemeyen kişi, Sabri kod adlı teröriste daha önce tartıştıkları hususu eğer imkanları varsa yapmalarını istiyor. Sabri de, "Şu an durum biraz karışık. Müsait olursak yaparız" diyor.

11 Kasım 2005 saat 12.04: Yapılan görüşmede, Şemdinli’de meydana gelen olaydan sonra örgütün halk üzerindeki etkisini artırmak amacıyla daha önceden belirlenmiş bir eylemin hayata geçirilmesi konusunda tartışmalar yapılıyor. Bu eylemin bir an önce yapılmazsa halk üzerindeki etkilerini kaybedecekleri değerlendirmesi yapıldı.

11 Kasım 2005 saat 14.49: Arayan kimliği belirlenemeyen kişi, Yüksekova’da bulunduğunu, şehit ve yaralıların olduğunu söylüyor. Sabri kod adlı terörist de bu kişiye "Destek verin, bugün iyi gündür. Başka bir günde kimse yüzümüze bakmaz" diyor.

SEFERİ YILMAZ’IN SESİ

15 Kasım 2005 saat 15.05:
Arayan kişi (ses kaydına göre Seferi Yılmaz) Sabri kod adlı teröriste "Sana Almanya’dan bir paket geldi mi?" diye soruyor. Sabri ise "Evet" diyor. Seferi Yılmaz da, "Bak bu belgede geçti. Bu mesele, bizim yaptığımız olay yok mu, onu tespit etmiş. Bu belgede yazılı, bunu kim gönderdi" diye soruyor. Sabri ise "Almanya’dan bizim bir adam" karşılığını veriyor.

1 MP3 VE 1 KALEM

15 Kasım 2005 saat 15.28:
Sabri kod adlı terörist, kendisine "Amcaoğlu" diye hitap eden kişiye "O malzemeleri kimin adına gönderdin?" diye soruyor. Telefondaki kişiyi ise "Malzemeleri Umut kitabevine gönderdiğini" söylüyor. Sabri, malzemelerin içerisinde ne olduğunu soruyor. Bu kişi ise "1 MP3, 1 kalem" var diyor. Gönderdiği paketin üzerine Seferi Yılmaz’ın adını yazdığını söylüyor.

JİTEM DOSYALARIYLA HAKURK’A GEL

16 Kasım 2005 saat 14.59:
Renas kod adlı terörist, Agiri kod adlı teröriste "Elinde JİTEM’in dosyalarının bulunduğunu, bu dosyada kendisiyle ilgili bütün bilgilerin mevcut olduğunu, bütün telefon görüşmelerinin kayıtlı olduğunu" söylüyor. Agiri de, "Bu belgelerle Hakurk kampına gel. Ben de geleceğim. Orada görüşelim" diyor. Ayrıca kendisinin kellesi için para konulduğundan bahsediyor. Renas, "JİTEM raporlarında beni, senin ablanın oğlu olarak yazmışlar" diyor.

El bombalı tabela yaptırdı

ŞEMDİNLİ’de 9 Kasım’da meydana gelen olaylarda, Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanması sonucu Mehmet Zahir Korkmaz ölmüştü. Patlamanın ardından halk, bombayı koyduklarını ileri sürdükleri astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz’i yakalayıp güvenlik güçlerine teslim ederken, olay sırasında uzman çavuş Tanju Çavuş’un açtığı ateş sonucu Ali Yılmaz hayatını kaybetmiş, 5 kişi de yaralanmıştı. Umut Kitabevi geçtiğimiz günlerde yeniden düzenlenip faaliyete geçerken tabelasındaki el bombası resmi dikkat çekmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!