‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi’

Güncelleme Tarihi:

‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi’
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2006 12:31

Şair Orhan Veli Kanık’ın Zonguldak’a geldiğinde yazdığı ‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi’ dizeleriyle başlayan şiiri gerçek oldu. Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yaptırılan kömür yıkama tesisi pis suyu dereye akıtınca kentin ortasından geçen dere simsiyah oldu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nca (TTK) özel sektöre yaptırılan lavuarın (kömür yıkama tesisi) neden olduğu kirlilik çevrecileri ayağa kaldırdı. Kömürün yıkandığı tesiste pis su hiçbir arıtma yapılmadan dereye bırakılınca ünlü şair Orhan Veli Kanık’ın şiiri gerçek oldu. Yıllar önce Zonguldak’a gelen Orhan Veli, duyguları şiire şöyle yansıtmıştı:
‘Siyah akar Zonguldak’ın deresi/ Yüz karası değil, kömür karası/ Böyle kazanılır ekmek parası.’

ÇEVRECİLER AYAKTA

Asma Mahallesi’nde kurulan lavuarın kirli suyu, kent merkezine kadar uzanan dereye verilince çevreciler ayaklandı. Şehir merkezinden geçen derenin simsiyah akmasının Zonguldak’ı yönetenlerin bir ayıbı olduğunu ifade eden Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şube Başkanı Meltem Çetinkaya, TTK’ya bir ay önce konuyla ilgili yazı yazdıklarını ancak halen cevap verilmediğini söyledi.

Derenin kent merkezindeki limana kadar uzandığını söyleyen Çetinkaya, “Yıllardır evsel atıkların ve sanayi atıklarının döküldüğü dereye bir de yeni kurulan kömür yıkama tesisinin pis suyu eklendi. Sayın TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen’İn daha duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

Öte yandan TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen ise konuyla ilgili açıklama yapmazken daha önce TTK’ya ait limanda yaşanan çevre kirliliğiyle ilgili sorulan bir soruya, “Ben mi kirlettim. Bana niye soruyorsunuz” diye yanıt vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!