Damar tıkanıklığına karşı kolesterol hapı mucizesi yolda

Güncelleme Tarihi:

Damar tıkanıklığına karşı kolesterol hapı mucizesi yolda
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 00:00

Bilimadamları, yüksek dozda alınan kolesterol düşürücü ilaçların kalp damar tıkanıklıklarını önlediğini, hatta tıkanan damarları açtığını kanıtladı.

İKİ yıldır ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da, toplam 53 tıp merkezindeki 349 hasta üzerinde, İngiliz bilimadamları liderliğinde yapılan uluslararası araştırma, "statin" içeren ilaçlar üzerinde yoğunlaştı. Uzmanların denetiminde, piyasada bulunan Crestor adlı kolesterol düşürücü ilacı yüksek dozlarda kullanan hastalarda, kalp damarlarında oluşan yağ miktarının azaldığı gözlendi. Ateroskleroz adı verilen kalplerdeki yağlanma sürecini tersine çeviren ilaç, böylece kolesterolü düşürmekle kalmadı, olası bir kalp krizini de önledi. Araştırmada, normal şartlarda günde 10 veya 20 miligram alınan ilaç, 40 miligram olarak kullanıldı. Sonuçta kolesterol oranı yüzde 50 düşerken, damarlarda tıkanıklığa neden olan yağ plakları da yüzde 10 oranında zayıfladı. Bugüne kadar damar tıkanıklığının geri döndürülemez bir süreç olduğuna inanılıyordu.

Araştırma, bir statin türü olan rosuvastatin etkin maddesini içeren Crestor adlı kolesterol düşürücü hapla yapılsa da, piyasada bulunan ve satış rakamları Viagra’yı dahi geride bırakan Lipitor, Zocor ve Pravachol gibi benzer ilaçların da aynı etkiye sahip olabileceği belirtildi. Uzmanlar, aşırı dozda statin kullanımının kalp krizi riskini yarıya indirdiğini belirterek, "Yine de en iyisi tıkanan damarı açmak için ilaç almak yerine, sağlıklı bir hayat ve düzenli sporla hiçbir damarın tıkanmasına izin vermemek" diyor. Aşırı dozda statin kullanımı, bazı hastalarda kas erimesine yol açarken, karaciğer üzerinde olumsuz yan etkileri olduğu da biliniyor. Araştırma sonuçları Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nin 5 Nisan’da piyasaya çıkacak sayısında yer alacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!