Serdengeçti banka çalışanlarına veda etti

Güncelleme Tarihi:

Serdengeçti banka çalışanlarına veda etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 11:55

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, banka çalışanları ile vedalaştı. Serdengeçti, Banka'nın bağımsızlığında yasal çerçeveye dikkat çekerek, "Unutulmamalıdır ki yasal çerçevenin içini kurum çalışanları ve uygulanan politikalar doldurur" dedi.

Serdengeçti'nin Banka çalışanlarına vedası çerçevesinde Merkez Bankası Meclisi toplantı salonunda, Banka çalışanları ve yöneticileri toplandı. Salona alkışlarla giren Serdengeçti, yaklaşık 10 dakikalık bir veda konuşması yaptı.

Serdengeçti, konuşmasında, kendisine göre bu öncü rollerin en önemli olanlarından birinin, kurumsallaşma ve kurumsal kimlik kavramının gerek politika uygulamalarının başarılı olmasında gerekse inandırıcılık ve güven tesisinin sağlanabilmesinde ne derece önemli olduğunun kamuoyu nezdinde anlaşılmasının sağlaması olduğunu bildirdi.
2001 yılının özellikle bu açıdan bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Serdengeçti, 4651 sayılı Yasa ile Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığına kavuştuğu, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amaç olarak belirlendiği kaydedildi.

Bu yasal çerçeve ile bağımsızlık ve bağımsız kurum kavramlarının kamuoyunun gündeminde ilk defa net olarak yer aldığını ifade eden Serdengeçti, şöyle dedi. “Elde edilmesi kadar taşıması ve uygulaması da son derece zor olan bağımsızlık ve kurumsal kimlik için yasal çerçevenin önemi son derece açıktır. Ancak, unutulmamalıdır ki yasal çerçevenin içini kurum çalışanları ve uygulanan politikalar doldurur. Bu açılardan, birlikte geçirdiğimiz, zaman zaman ekonomik ve politik çalkantılarla karşılaştığımız, övgüler kadar eleştirilere de maruz kaldığımız son beş yıl, aynı tutarlı çizgide devam eden duruşumuz ve kararlı politikalarımız sonucunda, Bankamıza duyulan güvenin ve itibarın yurt içinde ve yurt dışında en üst düzeylere taşındığı bir dönem olmuştur.Tüm bu sürecin başından itibaren, kronik enflasyon ortamında on yıllar boyunca ülkemizde her alanda egemen olan kısa vadeli yaklaşımlardan kaçınarak geliştirdiğimiz uzun vadeli bakış açısı, bu başarının arkasında yatan temel etkenlerden biridir.”

“İLKLERİN YAŞANDIĞI DÖNEM OLDU”

Serdengeçti, 2001 yılından bugüne kadar geçen süre aynı zamanda Türkiye tarihinde pek çok ilklerin yaşandığı bir dönem olduğunu ifade ederek, dört yıl boyunca üst üste enflasyon hedeflerinin tutturulduğu ve genç kuşakların hiç bilmedikleri, görmedikleri tek haneli enflasyon rakamlarına 30 yıl sonra tekrar ulaşıldığını söyledi.
Süreyya Serdengeçti, 2006 yılı itibarıyla para politikasının artık enflasyonu düşürmeye yönelik politikalardan ziyade fiyat istikrarını sağlamaya ve sürdürmeye yönelik orta vadeli bir strateji ve ”Enflasyon Hedeflemesi Rejimi” çerçevesinde şekillendiğini belirtti.

Bu dönemde gerçekleştirilen bir diğer ilkin, yıllardan beri bir türlü başarılamayan Para Reformu'nun yapılarak Türk Lirası'ndan altı sıfır atılması olduğunu hatırlatan Serdengeçti, söz konusu reformun sadece paradan sıfır atılması operasyonu olmadığı, enflasyonla mücadelede gelinen noktanın kalıcılığını teyit eden ve bu mücadelenin insanların gündelik hayatına yansımasını gösteren bir özelliğe de sahip olduğunu bildirdi.

“PARA REFORMU ÖRNEK TEŞKİL ETTİ”

Serdengeçti, ağırlıklı olarak Bankamız eşgüdümünde ve organizasyonunda yürütülen Para Reformu'nun, bugün bu konuda çalışma yapan ülkelere örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Türkiye'de yapısal bir değişim sürecinin yaşandığı, Banka politikalarının zaman zaman bu değişim sürecine eşlik ettiğini, hızlandırdığı veya başlattığı son beş yıllık dönemde, gerek elde edilen başarılarda gerekse bu başarıların devamında ve kazanımların daha ileriye götürülebilmesinde en önemli unsurlardan birinin de dürüst ve şeffaf bir iletişim politikası olduğunu ifade etti.

Serdengeçti, şöyle devam etti: “Toplumun tüm kesimleri ile iletişim içinde olmak, politikaları, nedenlerini, kazanımlarını ve maliyetlerini açık, dürüst ve hiçbir şeyden çekinmeksizin anlatmak bir taraftan politikaların başarısı için ön koşul iken, diğer taraftan da daha az maliyetle hedeflere ulaşılabilmesini sağlamaktadır.”

Birer Merkez Bankalı olarak Kurumca kazanılan itibarın ve güvenin devamının “sizlerin elinde” olduğunu söyleyen Serdengeçti, şöyle devam etti: “Bundan sonra da sayısız başarıya imza atacak olan sizlerin ulu önder Atatürk'ün çağdaş uygarlık yolunda ülkemiz için çizdiği yola, Kurum kimliğimize ve çağdaş merkez bankacılığı ilkelerine bağlı kalacağınıza olan inancım tamdır.”

Konuşmasının son bölümünde Serdengeçti, “her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır derler, oysa benim arkamda değil tam yanımda iki kişi vardı: Camiamızın iki üyesine daha, eşim Çiğdem ve oğlum Deniz'e, hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum” dedi.

“BEN DE SİZİ ALKIŞMALIYIM”

Konuşmasının sonunda da çok alkışlanırken Serdengeçti de kürsüden ”ben de sizi alkışlamalıyım” diyerek o da Merkez Bankası çalışanlarını alkışladı.

Serdengeçti'nin bu akşama kadar Merkez Bankası'nda olacağı, ilgili genel müdürlüklerle veda turlarına devam edeceği öğrenildi.
Süreyya Serdengeçti'nin bugün saat 17.30 itibarıyla emeklilik sürecinin başlatılacağı, emeklilik dilekçesini hem Başbakanlığa hem de Merkez Bankası'na vereceği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!