Doğan Hızlan

Hacettepe Üniversitesi’nde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı toplantısı

16 Nisan 2024
Hacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün 17 Nisan’da gerçekleştireceği etkinliğe Azerbaycan’ın tanınmış kadın yazarı ve Devlet Tercüme Merkezi Başkanı Afak Mesut katılıyor. Toplantıda Azerbaycan dilinin yazım kılavuzunun tanıtımı da yapılacak.  

Üniversitelerin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin programlarında yer alan Azerbaycan Dili ve Edebiyatı ile ilgili derslerde öğrencilere, bu alanda çalışan akademisyenlere, araştırmacılara ve ilgililere yardımcı olmak üzere hazırlanan Azerbaycan dilinin yazım kılavuzu Türkiye’de ilk kez yayımlandı.

Toplantıda Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Prof. Dr. Nurettin Demir, Prof. Dr. Emine Yılmaz, Azerbaycan dili ve yeni yayımlanan yazım kılavuzu üzerine konuşacak. Doç. Dr. Nurtaç Ergün Atbaşı konuşmasında Afak Mesut’un Azerbaycan edebiyatındaki yerine ve romanlarına, öykülerine değinecek. Tevfik Ergun da konuşmasında Azerbaycan şiiri üzerinde duracak.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesindeki K Salonu’nda 13.30’da Afak Mesut’un açış konuşmasıyla başlayacak toplantıdan sonra 904 sayfalık Azerbaycan Dilinin Yazım Kılavuzu, yayımcı kuruluş Erkmen tarafından ilgili bölümlerin bulunduğu üniversitelerin kütüphanelerine ücretsiz olarak gönderilecek.

AFYONKARAHİSAR KLASİK MÜZİK FESTİVALİ 23 YAŞINDA

Bu yıl 23. kez gerçekleştirilecek olan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 17-23 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 23’üncü yaşını yepyeni mekânında kutluyor. Yeni açılan Afyonkarahisar Yeni Müze ve Kültür Merkezi Kompleksi, Klasik Müzik ve Caz Festivali konserlerinin de bu yılki yeni mekânı oldu.

Festivalin konserleri bu yıl çok ödüllü sanatçılarla sürdürülüyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri ve Okul Konserleri bölümleri ise yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan çok zengin bir kadroyla yine Afyon’un köy ve kasaba okullarında gerçekleştirilecek.

Afyonkarahisar festivallerinde klasik ve caz olarak bugüne kadar toplam yaklaşık 750 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 10 bin izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 23 yılda yaklaşık 900 bin öğrenciye ulaşıldı.

Yazının Devamını Oku

Dinleyici için gerekli kitaplar

14 Nisan 2024
HANGİ tür müziği dinlerseniz dinleyin solistler ve akımlar üzerine bilgi içeren bir kitaplığınız olmalı. İnterneti bu konuda yetersiz ve eksik görüyorum.

Türk müziği konusunda çok az kitap var, besteciler, solistler için bilgi almak isteyen bir dinleyici yeterli sayıda kaynak bulamaz. Sanatçıların yıl dönümlerinde çıkarılan tekrar basılmadığı için işlevini göremez.

Sözgelimi son yıllarda bir tane Nevzat Atlığ’la ilgili bir kitap yayımlandı.

Yıllar önce de Radi Dikici, Zeki Müren ve Müzeyyen Senar üzerine birer kitap hazırlamıştı.

Onları dinlerken iyi bir dinleyici ayrıntılı bilgiye ulaşmak isteyecektir.

Operalar, batı müziği için de geçerlidir bu dileğim. Bir senfoni, bir opera dinlerken konusunu, bestecisini merak edersiniz. Böyle bir gereksinim şefler için de geçerlidir. İzahlı müzik eski yıllarda radyolarımızda, televizyonlarda vardı.

Halk müziği, Türk müziği, Batı müziği üzerine konuşmalar yapılırdı. Televizyonlar böyle programlar düzenlemeli. Neyi dinlediğimiz konusunda aydınlatılmalıyız.

Siyasetin, siyasetçinin her anını haberleştiren bir anlayışta müziğin olmaması izah edilecek bir durum değil. Özellikle genç kuşaklar bu tür programlarla bilgilendirilecek, müziği sevecek.

Güfte kitaplarından da söz etmeliyim, açıklamalı birkaç kitap yeterli değil.

Yazının Devamını Oku

Ankara’yı tanımak

12 Nisan 2024
KENTLER üzerine yazılanları merakla, öğrenme arzusuyla okurum.

O kente gittiğimde yazılanlara göre de tadını çıkarırım

Başkenti tanıtan her kitap mutlaka okunmalı, kitaplığımıza konulmalı.

Umut Özkan’ın “Ankara’nın Kayıp Tarihi-Kente Mektuplar-Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 Yıllık Son Başkenti” kitabı bayram okuma listemde yerini aldı, isabetli bir seçim yapmışım.

Kısa tanıtması ile söze başlayalım:

“Ankara, kentin dört büyük tarihi sembolü ile adlandırılır. Bir tarafında burçlarında bayrağımızın dalgalandığı Ankara Kalesi, bir tarafta Hacı Bayram Veli Camii, bir yanda ise Resim Heykel ve Etnografya Müzeleri’nin bulunduğu Namazgâh Tepesi, Eski Türk Ocağı sonrasında halk evleri binalarının olduğu yer. Bir tarafta Büyük Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir. Bu güzel şehir Kurtuluş Savaşı’mızı yöneten Gazi Meclisimize ev sahipliği yapmıştır. Bu kısa özgeçmiş çok şey anlatır.”

Kitap kime ithaf edilmiş?

“Annem Sulhiye Özkan’ın anısına.”

Önsöz’de yaşadığı kente duyduğu sevgiyi yazıya getiriyor:

Yazının Devamını Oku

Bayramı yaşadığın şehirde geçirmek

11 Nisan 2024
Mecbur kalmadıkça yaşadığım kentten, kitaplarımdan, plaklarımdan uzaklaşmayı pek sevmem.

Gittiğim yere bütün sevdiğim şeyleri de götürdüğümden, evimden uzaklık bir haftayı geçmez.

Bugün Hürriyet’te, İstanbul’un tadını çıkarma yazısını görünce bu çağrıya herkes katılmalı diye düşündüm.

Yaşadığımız kenti ne kadar tanıyoruz?

Semtimizi biliyor muyuz?

Bugünkü hızlı yaşamda kentimizi, semtimizi ne kadar tanıyoruz? Bu bilinmezliğe mutfak da dahil.

Acaba gittiğiniz yerlerin yazarlarını, sanatçılarını tanıyor musunuz?

Kaç kişi evet diyebilir, anket yapılsa sonuç ne çıkar?

Bodrum’a koşanlara soruyorum; Bodrum’u Bodrum yapan Halikarnas Balıkçısı’nı okudunuz mu?

Yazının Devamını Oku

İhsan Işık’ın ardından

9 Nisan 2024
Şair, yazar, filolog, STK yöneticisi, ansiklopedi yazarı, bürokrat, gazeteci İhsan Işık’ı (1952 – 2024) kaybettik.

İLESAM eski Genel Başkanı ve TYB’de iki dönem başkan yardımcılığı yapan İhsan Işık çocuk kitaplarında Savaş Yüce imzasını kullandı. 

Kitap hacmindeki lisans tezi ‘Necip Fazıl Kısakürek’in Oyunlarında Tipler’ başlığını taşıyordu.

1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte, Diyarbakır İmam Hatip Okulu adına aylık edebiyat ve sanat gazetesi ‘Özlem’i çıkardı. 1974 yılında, Diyarbakır’da aylık ‘Çile’ dergisini çıkardı.

Akabe Yayınevi ve Mavera dergisi yönetmenliği, reklâm ajansı yöneticiliği, Ünlem Yayınları sahipliği ve yöneticiliği (1990-95), İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü basın danışmanlığı (1995-96) görevlerinde bulundu.

İhsan Işık, yazar biyografisi alanında yarım yüzyıla yakın bir sürede yürüttüğü çalışmalarının ana gövdesini 2006 yılında, 10 cilt halinde ‘Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi’ adıyla yayımladı.

Daha sonra 11. cildi de çıkan bu eseri, kendi alanında yapılmış en kapsamlı çalışma oldu. 

METİN ALTIOK ŞİİR ÖDÜLÜ ‘KÂĞIDIN ÖLÜMÜ’NÜN

Metin

Yazının Devamını Oku

Bu sefer Evliya Çelebi ve sazlarımız

7 Nisan 2024
GÖKÇE GÜNEYGÜL’ün kitabı hem müzik severler hem de Evliya Çelebi’yi sevenler için okunmasından zevk alınacak bir kitap:

Seslerin Seyyahı Evliyâ Çelebi’nin Kayıp Sazları’

Bazı kitaplar vardır ki zaman zaman mutlaka birkaç sayfa okumak istersiniz, bu adlardan biri de Evliya Çelebi’dir.

Kitap kime adanmış:

Rahmetli Anneanneme...

Aileme, Öğretmenlerime, Ustalarıma...

Evliya Çelebi’in 410. doğum gününe ithafen...”

Seyahatnamenin birinci cildinde yer alan 1638 yılında Bağdat seferi öncesinde düzenlenen geçit alayında üstat ve esnaf sazendelerin ellerinde çaldıkları sazların özelliklerinden başlamak üzere; Türk musiki tarihi içinde âşık meclislerinde çalınan Dedem Korkut mirası kopuzdan, Şemsi Çelebi’nin icadı yonkara, Taptuk Emre ve Yunus Emre’nin meşk ettikleri çeşdeden, Pargalı İbrahim Paşa’nın sazende alayındaki şeştara, derviş meclislerinde zikir esnasında kayışla çalınan ve Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosundaki nevbeden elindeki neye, yiğitlerin ve cariyelerin gözde sazı çöğüre, saray meclislerinde çeng çalıp raks eden çengilerin çalparelerinden, dönemin sazende başı Ali Ufkî Bey’in yetmiş iki telli santuruna, yüzyılın bestekârı Hafız Post’un tanburundan, Mevlevilerin rebabıyla, neyine kadar onlarca sazın teknik bilgileri yanında, tarihi gerçekler ve gizemli rivayetlerle dolu zengin ama yitik bir kültür hazinesinin hikâyesi yer almaktadır.

Kitap, ‘seslerin de seyyahı’ olan Evliya Çelebi’nin dilinden sizleri Türk musiki tarihinde zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Yazının Devamını Oku

Yaşar Kemal üzerine

5 Nisan 2024
Feridun Andaç’ın ‘Söz Tufanı: Yaşar Kemal’ kitabı, büyük yazarı değerlendiriyor.

Kitap, Feridun Andaç’ın Yaşar Kemal’i anlama/anlatma yolculuğunun üçüncü eseri:

“Beş kitapta tamamlanacak olan bu çalışmada bir söz büyücüsünün anlatı evreni, hayata bakışı, yapıtlarını var eden coğrafyanın gerçekliği dile getirildiği gibi kurulan bir roman/anlatı dünyasının modern edebiyata kattıkları da değerlendirilecektir.”

Kitabın başında Yaşar Kemal’i yazış serüveni var.


Yazının başında yazardan bir alıntı:

Kendini bilenlerle, hakkı yenenlerle, sömürülenlerle, acı çekenlerle, yoksulluklarla birlikteyim.”

İçindekiler:

Yazının Devamını Oku

Unutulmayanlar

4 Nisan 2024
İyi sinema eleştirmeni Atilla Dorsay’ın film eleştirileri, sinema tarihi üzerine yazıları bu alandaki önemli çalışmalardır.

Yeni kitabı ‘Unutulmaz İnsanlarla Konuşmalar’ sinema, sanat dünyasından birçok kişiyle söyleşilerinden oluşuyor. Onları yakından tanımamızı sağlıyor.

Dorsay, Önsöz’ünde seçimi konusunda bilgi veriyor:

“Seçimimde birkaç faktör rol oynadı. Ele aldığım isimlerin, sanatçı veya değil, mutlaka Türklerin hayatında önemli bir rol oynamaları ve toplumun ortak belleğinde hâlâ belirli yer tutmaları... -Ki bu kolay bir şey değildir. Zirvelere çıkmış ne isimler artık hatırlanmaz, adları pek anılmaz. Ayrıca bir kadın- erkek dengesi, bilinçaltında da olsa sanırım beni yönlendirdi.”

Gerçekten bu tür kitaplar, alanlarına emek vermiş birçok kişiyi hatırlamamızı sağlıyor.

Özellikle genç kuşak bu adları okuduklarında bugün yapılan işlerin, kazanılan başarıların tarihini de öğrenmiş olurlar. Bu kitap sadece sinemayla ilgilenenlerin tarihi değil, ülkemizde; sanata, sanatçıya verilen emeğin de tarihi.

Dorsay

Yazının Devamını Oku