Doğan Hızlan

Kültür Yolu Festivali’nin önemi ve işlevi

28 Mart 2024
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u AKM’nin tanıtım toplantısında tanıdım.

Yapılanları anlatırken hiçbir övgü payından söz etmiyordu.

Daha sonra birçok açılışta, toplantıda konuştuk, kültürün birkaç büyük şehre değil, bir ülkeye yayılması gerektiği görüşünü öğrendim.

Bakırköy’deki kütüphanemin açılışına da geldi. Kütüphane politikasını da konuştum.

Kültür Yolu Festivali’nin zenginliğini, kapsama alanının genişliğini gazete haberlerinden okudunuz.

Yıllardır yazdığım, önerdiğim bir genişlemeyi Kültür Yolu Festivali’nde gördüğüm için bu yazımı yazdım.

Büyük kentlerde festivaller yapılır, konserler düzenlenirdi. Peki bu konserlere gelemeyen, sergileri göremeyen, festivale erişemeyen yurttaşlar ne yapacaktı. Koca yaz günü ya da mevsimin başka günlerinde çevreleri içinde kalacaklardı. Hiçbir faaliyetten yararlanamayacaklardı. Bencil bir kültür anlayışı idi.

Yalnız dinleyiciler, sanatçılar için bunun önemini vurgulamıyorum, sanatçılar da her kentte sanata susamış insanlarla buluşacaklar.

Artık günümüzde ulaşım kolaylığına rağmen bir kentten bir kente gitmek gerek ekonomi gerek vakit açısından imkansızlaşıyor.

Yazının Devamını Oku

Türk bestecileri dinleyin

24 Mart 2024
İki Türk müzisyenin CD’si genç icracıların başarısını gösteriyor.

CD’lerinin adı: “Kırsallardan Ezgiler

Adnan Saygun (1907-1991) Demet / Keman ve Piyano İçin Süit / Op. 33 (1955)

1 Prelüde............................................. 3.14  

2 Horon.............................................. 3.27

3 Ağır Zeybek...................................... 3.30

4 Sepetçioğlu....................................... 4.00

Muammer Sun

Yazının Devamını Oku

Bugün bir şiir okuyun

22 Mart 2024
21 Mart Dünya Şiir Günü, benim kutlamaktan sevinç duyduğum günlerden biri.

Bütün okurlarımdan bir ricam var. Hiç olmazsa bugün bir şiir okuyun. İnanın tek dize bile yaşamınızı değiştirir. Bizim edebiyat tarihimizin yoğun bölümü şiirlerle zenginleşmiştir. Her zaman tekrarlarım, derdimizi, sevincimizi en iyi ifade eden şiirdir. Nicemiz belleğimizde dizeleri yaşatırız.

Edebiyat matinelerinde şairleri kendi sesinden dinlemek için ben ve arkadaşlarım koşardık. Eminönü Halkevi bu mekânların başında gelirdi. Okullarda da şiir günleri, edebiyat matineleri düzenlenirdi. Ben Behçet Necatigil, Attilâ İlhan, Özdemir Asaf ile bu matinelerde tanıştım.

Yıllar sonra da Hürriyet Gösteri’de okurlara şiir kaseti armağan ettik.

Kitaplığınızda mutlaka bir şiir antolojisi bulundurun. Ne yazık ki bu yasal açıdan artık mümkün olmuyor. Telif Kanunu antoloji türünü öldürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu sorunu çözmesini bütün edebiyat severler bekliyor.

ENİS BATUR’DAN 2024 ŞİİR BİLDİRİSİ

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, 2024 Şiir Ödülü’ne Enis Batur’u değer gördü. Batur’a ödülü bugün 18.30’da Kırmızı Kedi Pera’da düzenlenecek bir törenle sunulacak. Törende Güven Turan, Oğuz Demiralp, Yalçın Armağan, Haydar Ergülen birer konuşma yapacaklar. Enis Batur’un kaleme aldığı 2024 Şiir Bildirisi şöyle:

“PEN Şiir Ödülü’ne lâyık bulunan şairden, ödül geleneği böyle, bir bildiri kaleme alması bekleniyor.

Düşündüm: Ülkenin bu halinde, Dünyanın şu halinde bir şairin bildirecek nesi kalmış olabilir? Gizlisi saklısı yok: Ahval konusunda safkan karamsarım. Ama bu, beni ‘iş’ime özen ve inatla bakmaktan alıkoymuyor.

Yazının Devamını Oku

İlk kitabın heyecanı

19 Mart 2024
Edebiyat dünyasında her kitabın yazılışından yayımlanışına kadar bir serüveni vardır. Bu hem yazanın hem okuyanın hem de yayımlayanın üçlü öyküsüdür.

Murat Batmankaya’nın hazırladığı ‘İmzalı Müze-İmzalı ve Birinci Baskı Kitaplar Müzesi’ kitabı bu açıdan her edebiyat okurunun ilgisini çekecektir.

İlk baskının belirtilmesi, yazanın müdahalesi konusunda da bilgi vermektedir.

Giriş yazısında Murat Batmankaya konuyu bazı yazar ve kitap adları vererek irdelemektedir:

Şair yahut bir yazar, onu yayımlamakla zaten okuru yeterince şımartmış sayılır. Lakin okur oburdur daha fazlasını daha lezzetlisini daha nadirini arzular iştahla. Biricik ve farklı olma yarışı mıdır bu bilinemez sanırım, belki biraz kendini özel hissetme ihtiyacı... Lakin ben, bunu şairin ya da yazarın emeğine bir saygı duruşu olarak görür, onun emeğine karşılık kendi emeğini koyup ilk baskılı imzalı kitabın peşine düştüğüne inanırım.”

Batmankaya bazı kitaplarla düşüncesini temellendiriyor. Hangi yazarlar, şairler, kitaplar? Şu sorunun yanıtını aramaktadır. Şimdi her okur, farklı baskıları alıp okuyan her okur ‘aynı’ kitabı mı okumuştur?

Ahmet Arif

Hasretinden Prangalar Eskittim

Yazının Devamını Oku

İki genç sanatçının başarısı

17 Mart 2024
Arp sanatçısı Çağatay Akyol çalışmalarına Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başladı.

1988 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na kabul edildi. Berlin Yüksek Müzik Akademisi’nden üstün başarı ile mezun oldu. Birçok önemli müzik festivaline katıldı. Pek çok dünya orkestrası ile solist olarak konserler verdi. Uluslararası yarışmalarda jüri üyelikleri bulunan sanatçıya ithafen iki eser yazıldı. Halen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solo arp sanatçısı olarak çalışmalarına devam ediyor.



Flüt Sanatçısı Nicole Esposito 30’lu yaşlarda profesör unvanını kazandı. Iowa Üniversitesi’nin üflemeli çalgılar bölüm başkanlığını yürütüyor. Dünyanın birçok konser salonunda pek çok eserin ilk icrasını yaptı.

İkilinin Intersection başlıklı CD’lerinde seslendirdikleri Türk ve yabancı besteciler:

* Adrian Shaposhnikov

Yazının Devamını Oku

BAKSI’da yenilenme

15 Mart 2024
Baksı Kültür Sanat Vakfı yeni bir yapılanma gerçekleştirdi.

Bir yandan Cumhuriyet’in 2. yüzyılının ilk yılı için etkinlikler düzenliyor, diğer yandan Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu yapılarında sürdürülebilirlik ile ilgili yeni adımlar atıyor.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde Mütevelli Heyet toplantısının ev sahipliğini Mustafa Taviloğlu üstlendi ve toplantı öncesi Taviloğlu’nun “Yarısı Gümüş Yarısı Köpük” koleksiyon sergisi ziyaret edildi. Toplantıdaki gelişmelerden bir tanesi Mütevelli Heyet’in yeni üyesi Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ile Baksı için yeni bir soluğun kapısının aralanmasıydı. Yine Gamze Büyükkuşoğlu da mütevellinin en genç üyesi olarak ilk kez toplantıya katıldı.

YÜZLEŞME YILI

Etkinlikler açısından, 2024 senesi bir yüzleşme yılı olarak da kabul edildiğinden, Baksı Müzesi koleksiyonlarıyla, Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın ve Baksı Müzesi’nin müzeciliğe önerilerini de tartışmaya açacak “Gel Zaman Git Zaman” başlıklı sergi planlanıyor. Bu serginin küratörlüğünü vakıf kurucusu Hüsamettin Koçan, Ayça Okay ve Gamze Büyükkuşoğlu üstleniyorlar.

Bu yıl yine deprem bölgesindeki üniversitelerin yüksek lisans öğrencilerinin katılımını hedefleyen ve herkese açık olacak “Ütopya Atölyeleri” de düzenleniyor. Sanatla eğitimi odağına alan bu önemli etkinlikte, 1 Temmuz- 9 Ağustos 2024 tarihleri arasında Ali Kazma, Çağrı Saray, Mehmet Kavukçu, Nancy Atakan, Osman Dinç, Seçkin Pirim gibi önemli sanatçılar birer haftalık atölyelerde ders verecekler. Öte yandan Düsseldorf Sanat Akademisi’nden öğrenciler, sanatçı Yeşim Akdeniz ile etkinliğe katılacak ve bir sergi açacaklar.

Her zaman olduğu gibi bu yıl da “Anadolu Ödülleri”, Doğan Holding ana sponsorluğunda ve Mehmet Kurukahveci sponsorluğunda gerçekleşecek. Yönetmeliğe göre ödüller bu yıl beş dalda kurumlara verilecek. Bu seneki Anadolu Ödülleri’nin başlığı “Yeniyi Aramak” olarak belirlendi.

KADIN EĞİTİM MERKEZİ

Bu yıl

Yazının Devamını Oku

Semt kitaplarını okumak ayrı bir zevktir

14 Mart 2024
SEMT kitaplarını iki açıdan severim, birincisi o semtte oturmasam bile tanıttıkları için hoşuma gider.

İkincisi orada oturanlar, yaşayanlar, aramızdan ayrılanlar hakkında verilen bilgi edebiyat tarihi için de önemlidir.

Kadıköy üzerine bazı kitapları okudum, onları yazdım. Kadıköy’de yaşayan birçok dostum da var.

Taner Ay’ın ‘Edebiyatın Kadıköyü’nü öğrenerek, severek, not alarak okudum.

Kapakta küçük bir yazı var:

Dudaklarım İsmini Anıyor Ah Kadıköylü.”

Deniz Kızı Eftalya’nın şarkısından bir dize.


Yazının Devamını Oku

Balkanlarda Türk Edebiyatı Tarihi

12 Mart 2024
Prof. Dr. Mustafa İsen ile Prof. Dr. Tuba Durmuş’un hazırladığı ‘Balkanlarda Türk Edebiyatı Tarihi - Başlangıcından Günümüze Kadar’ kitabı bu konuda örnekler ve ayrıntılı bilgi veriyor.

Kısa bir tanıtım notu ile başlayacağım yazıma:

“Balkanlar, coğrafya, tarih ve kültürel birliktelik bakımından Türk ile yakın alakalı bir bölge. Tarihin erken dönemlerinden itibaren burada var olan Türk etkisi zaman zaman dozajını arttırıp eksilterek günümüze kadar devam etti. Bu ilişkiler ağı, beş yüz yıla yakın Türk yönetiminde bulunma, Balkanların bütün yaşantısını tepeden tırnağa değiştirdi. Bütün bunların sonucunda araştırmacılarca Rumeli medeniyeti olarak tanımlanan bir tablo ortaya çıktı. Mimari ve edebiyat öne çıktı. Balkanlarda Türk edebiyatı ilk kez bütüncül bir yaklaşımla ele alınmış ve yine ilk kez bu oranda büyük bir rakama ulaşılmıştır. Balkanlar - edebiyat ilişkisini ortaya koymak aynı zamanda bölgede Türkçe’nin seyrini de izlemek mümkündür. Kitapta 1894 şair ve yazar değerlendirilmiştir.”

Kitabın başındaki Sunuş - Önsöz kitap hakkında yeterli bilgiyi içermektedir.

İçindekilerden bazı seçmeler:

- Giriş: Balkanlar ve Türkler

- Osmanlı Sonrası Balkanlarda Türkçe

- Günümüzde Balkanlarda Türk Edebiyatı 

- Kuzey Makedonya

Yazının Devamını Oku