Doğan Hızlan

Yayıncıların telif feryadı

7 Mayıs 2024
GEÇEN perşembe günü bir jüri toplantısı vesilesiyle buluştuğum üç yayınevi yöneticisiyle, yayın dünyasının kanayan yarası telif sorununu konuştuk.

Birçok yazarın mirasçısı bulunamadığı için kitabı basılamıyor, yasadaki boşluklar yüzünden yazar veya çevirmen unutuluyor.

Hükümetin bu belirsizliğe çare bulmasını hepimiz bekliyoruz.

Kimi mirasçılar da bilmeden bu unutulmaya alet oluyorlar.

Hiç kuşkusuz bu sadece edebiyat dünyasının bir derdi değil, müzik dünyasında da aynı belirsizlik hâkim.

Bazı hukukçular bu kitapların basılmasını uygun görüyorlar, önerdikleri çözüm şu: Belirlenecek telifin bir hesaba yatırılması. Yasal mirasçı ortaya çıkınca bu hesapta biriken paranın kendisine ödenmesi. Bu bana da akla uygun bir çözüm gibi geliyor.

Bazı hukukçuların da mirasçılara yüksek telif almaları yönünde tavsiyeleri oluyor.

Herkes bestselleri hayal ediyor. Müzik dünyasının mirasçıları ise daha da gerçeklikten uzakta.

Somut örnekler vereceğim.

Yazının Devamını Oku

Harp sever misiniz

5 Mayıs 2024
Bir uçak kazasında kaybettiğimiz Harpist Fatma Ceren Necipoğlu’nu (1973 – 2009) anarak...

Şirin Pancaroğlu

Harp Sanatçısı

CD’sinin adı:

- A String of Longing

- Seslendirdiği besteciler

- Domenico Scarlatti

- Wilhelm Posse

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet’in Kültür Politikası ve Sanat

3 Mayıs 2024
CUMHURİYET döneminde uygulanan kültür sanat politikalarını ele alan Nilüfer Öndin’in Cumhuriyet’in Kültür Politikası ve Sanat kitabı 1923 – 1950 arasını kapsıyor.

Kitap dünden bugüne resmî ve gayrı resmî sanat politikalarının etkisini ve sonucunu irdeliyor.

Görsel sanatlara ilişkin bu çalışma hiç kuşkusuz batılılaşma yürüyüşündeki durakları da ortaya koyuyor.

Çalışmanın bakış açısı nedir?

Sanat tarihçisi ve akademisyen Nilüfer Öndin’in kaleme aldığı kitap 1923 – 1950 yılları arasındaki dönemin politik ve kültürel dinamiklerini analiz ederek Türkiye’nin kültürel evrimine dair önemli bir perspektif sunuyor.

Kitap, Cumhuriyet’in ilk yıllarında gerçekleşen önemli değişimleri ve kültür alanındaki dönüşümleri ele alıyor. Bu dönemin aydınları ile sanatçıları arasındaki dinamik ilişkileri açıklığa kavuşturuyor.

Kültür politikalarının nasıl şekillendiğini ve sanatın toplumsal dönüşümdeki rolünü detaylı bir şekilde inceleyen yazar bu politikanın meydana getirdiği sonuçları değerlendirerek, Türk kültürünün bu süreçteki devinimini çeşitli yönleriyle aydınlatıyor.

Cumhuriyet’in doğuşundan itibaren sanat ve kültürün nasıl şekillendiğini, dönemin önemli sanatçılarına odaklanarak onların eserleri ve politik atmosfer arasındaki etkileşimi ele alıyor.

Prof. Dr.

Yazının Devamını Oku

Yemek ve Kültür

30 Nisan 2024
Yemek üzerine ne kadar çok televizyon programı yapılıyor, kullanılan malzeme üzerine ne kadar çok tartışılıyor sayısını tutamadım.

Sağlık ve yemek üzerine konuşmalar, yazılar da cabası.

Çok merak ediyorum; bunların kaçı dikkate alınıyor, kaç lokantada bu bilgiler uygulanıyor?

Artık bütün Türkiye yerel mutfakları da tanıdı. Ramazan Bayramı’nda baklava trafiği beni şaşırttı. Hamur tatlıları üzerine çeşitlemeler yapılırken, sütlü tatlılar pek revaçta değildi. Ramazan ayında pek güllaçtan söz edilmedi.

Dünyada kakao üretiminin azaldığı üzerine haberler beni üzdü.

Ben koyu çikolataları severim. Yüzde doksan dokuza bile zaman zaman iltifat ederim. İkram ettiğim misafirler ağızlarına attıktan beş dakika sonra odayı terk ederler.

Yemekle ilgili kitaplarda sofra adabına değinen yazılar da yer almalı.

Türk kahvesinin yanında mutlaka lokum bulunmalı.

Kafeler açıldı ama çayhanelere pek rastlamıyorum. Oysa çay tiryakileri de seçicidirler. Rahmetli Baki Hoca’mız (

Yazının Devamını Oku

Kitabın başkenti Eskişehir

28 Nisan 2024
TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ve Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Ticaret Odası’nın destekleri ile düzenlenen Eskişehir 3. Kitap Fuarı dün başladı. 5 Mayıs tarihine kadar devam edecek fuar, Eskişehir Ticaret Odası  TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.

Edebiyat ve yayıncılık dünyasını Eskişehir’de bir araya getirecek olan fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 90 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde 400’den fazla yazar, okurlarıyla buluşma fırsatı bulacak.

Fuarın konukları arasında yer alan Adnan Özyalçıner, Ahmet Ümit, Alişan Kapaklıkaya, Ataol Behramoğlu, Banu Avar, Barış Terkoğlu, Birsen Ekim Özen, Caner Sarıoğlu, Celal Karaca, Dilek Cesur, Emre Kongar, Enver Aysever, Erdem Atay, Faruk Dilaver, Fatih Duman, Figen Alkaç, Haydar Ergülen, Hüseyin Hakkı Kahveci, Mecit Ömür Öztürk, Mustafa Balbay, Nihat Genç, Saygı Öztürk, Suat Turgut, Şükran Soner, Tarık Tufan, Umut Sarıkaya, Varol Yaşaroğlu, Yılmaz Aslantürk (Otisabi), Yoshinori Moriwaki, Zülal Kalkandelen, Ziya Selçuk gibi önemli yazar ve şairlerin yanı sıra özellikle genç okurların takip ettiği Adora Yağmur, Aslı Arslan, Beyza Alkoç, Ceren Melek, Dilara Keskin, Emre Gül, Loresima, Maral Atmaca ve Zeynep Sahra gibi genç yazarlar da fuarda okurlarıyla bir araya gelecek.

İLLÜSTRATÖRLER DUVARI

Eskişehir 3. Kitap Fuarı kapsamında, fuar alanında ilgili bölüm öğrencilerinin ve illüstratörlerin çalışmalarını sergileyebileceği “İllüstratörler Duvarı” yapılacak. Bu duvarda, illüstratörler çalışmalarını sektör ilgililerine tanıtma imkânı bulurken, yeni iş imkânları için de fırsat yakalayabilecekler. Yayıncılık endüstrisinin büyük ilgi gösterdiği fuarda özellikle gençlik ve çocuk yayıncıları temsilcileri sunulan portfolyoları inceleyerek yeni yetenekleri keşfedebilecek.

Fuar etkinlik programında, edebiyatı konu alan belgesellerle ilgili çeşitli etkinlikler ve gösterimler de yer almakta. Nazlı Berivan Ak tarafından hazırlanan ‘Tarsus’ta Bir Bağımsız Kitabevi: Kitapçı’, BSB Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği desteğiyle, Sevinç Yeşiltaş’ın hazırladığı ‘Güzergâh Edebiyat - Enis Batur’ ve ‘Güzergâh Edebiyat – Latife Tekin’, Aydın Orak’ın hazırladığı ‘Yaşar Kemal Efsanesi’ ve Ulaş Tosun’un hazırladığı ‘Merhaba Canım’ belgesel gösterimleri ile edebiyatın gücü ve etkisi kitapseverlerin ilgisine sunulacak.

Girişin ücretsiz olduğu Eskişehir 3. Kitap Fuarı 5 Mayıs’a kadar 10.00-19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Yazının Devamını Oku

Zeytinburnu Mozaik Müzesi

25 Nisan 2024
Pazartesi günü Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un yaptığı Mozaik Müzesi’ni gezdim.

Yerli yabancı bütün ziyaretçiler burayı gezince İstanbul’un kozmopolit tarihi üzerine çok şey öğreneceklerdir.

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin özel sayısında müze çalışmaları hakkında önemli bilgileri bulacaksınız.

Derginin editörden bölümünde Necdet Akgöz arkeolojik çalışmalar yazısında Mozaik Müzesi’nden de söz ediyor.

Yazılardan seçmeler:

Ömer Arısoy

“İstanbulumuza Bir Müze Daha Kazandırdığımız İçin Heyecanlıyız.”

Yazının Devamını Oku

Yemekle siyasi dönem arasındaki bağlantı

23 Nisan 2024
Siyasal tarihimizi inceleyenler yemekle ilişkisini de bilirler.

Bu konuda yapılan çalışmalar verdiği bilgi kadar karikatürleriyle de beni etkiler.

Yıllar önce lokantalarda bulacağımız yemeklerin bir bölümü bugün pişirilmiyor. Hızlı tempodaki yaşamın mutfaktaki süreyi kısalttığını söylemek bir hakikatin itirafıdır.

Çoğumuz çocukluğumuzda sevdiğimiz yemekleri ailelerimize söyler, sofraya onun gelmesini beklerdik. Ben öyleydim.

Şimdi akşam trafiğine kapılan kuryeler ailelere yemek taşıyor. Televizyonlardaki sipariş listeleri bizim atıştırmalık dediğimiz yiyeceklerden oluşuyor.

Yeni çıkan bir kitap; yazısıyla, tarifleriyle, karikatürleriyle de çok hoşuma gitti.

Yıllar geçse de sofraya ait sorunlar değişmiyor.

25 Aralık’ta yayımlanan bir karikatür.

Alt yazı:

Yazının Devamını Oku

Andante’nin çağrıştırdıkları

21 Nisan 2024
Andante dergisinin yeni sayısını okurken geçmişte müziğe emek verenler belleğime sökün etti.

Önce Aydın Gün’ü anmalıyız, İstanbul’da Devlet Operası’nı kurdu. İKSV’ye de uzun yıllar emek verdi. Müzisyen Azra Gün, oğulları ressam Mehmet Gün...

Bir sanatçı ailenin güzelliğini yansıtırlardı.

Ankara’da operanın kuruluş yıllarını ince bir ironiyle anlatırdı. “Sahnedeki sanatçılar seyirciden daha çoktu” demişti.

Panayot Abacı hem müzisyendi hem de Filarmoni Derneği’nin yöneticisiydi; Opus dergisini çıkarırdı. Zaman zaman Taksim’deki bürosuna uğrardım, ayrıca Nuri İyem Ödülleri’nde Evin Galerisi’nde buluşurduk.

Önemli Yunan yazarlarını da dilimize kazandırdı.

Filarmoni Derneği’nin kurucuları arasında Nadir Nadi de vardı. O da keman çalardı, son zamanlarında ayakta karınlı mandolinde sevdiği bestecilerin eserlerini icra ederdi. Belleğim yanıltmıyorsa Filarmoni Derneği’nin konserleri de Saray Sineması’nda verilirdi.

Birkaç kez onunla birlikte Aya İrini’deki konserlere gitmiştik. Konser aralarında

Yazının Devamını Oku