Barzani'ye Kürdistan mesajı

Güncelleme Tarihi:

Barzaniye Kürdistan mesajı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, geçen haftasonunda Mesut Barzani ile görüştü. Çelikkol, Barzani’nin IKDPlideri kimliğiyle yaptığı görüşmede, ’Kürdistan hükümetini ve başbakanlığını’ tanıyacağız mesajı verdi.

TÜRKİYE'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un hafta sonunda Bağdat'a yaptığı ziyaret sırasında görüştüğü Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) lideri Mesut Barzani'ye tarihi mesajlar verdiği öğrenildi. Çelikkol'un mesajlarından birisi Barzani'nin başbakanı olduğu "Kürdistan Bölgesel Hükümeti"ne ilişkin, diğeri de mezhep çatışmalarıyla bağlantılı olarak Kerkük'le ilgili oldu.

IKDP LİDERİ

Çelikkol, Barzani ile ’’IKDP lideri" sıfatıyla görüştü. Ancak Çelikkol, Meclis'in toplanıp Anayasa'nın yürürlüğe girmesi ve daha sonra anayasa üzerinde bazı değişikliklerin yapılması için tanınacak dört aylık süre sonunda Ankara'nın Barzani'nin "Bölgesel Kürdistan Hükümeti'ni ve başbakanlığını tanıyacağı" mesajını verdi. Üst düzey bir kaynak bunu şöyle açıkladı:

"Iraklıların kabul ettiği bir Anayasa'yı kabul etmek durumundayız. Anayasa yürürlüğe girdikten sonra Anayasa'da yer alan kurumları, kuruluşları ve kendi sıfatlandırmalarını, diğer uluslararası toplum gibi biz de tanımak zorundayız. 4 aylık sürede de anayasa içinde fazla değişiklik beklenmiyor zaten." Ankara, terör ve sınır güvenliği konusunda öncelikle Bağdat'taki merkezi hükümeti muhatap alacak. Kaynaklar, "Ancak bu durum bölgesel hükümetlerle ikili temasa engel teşkil etmez" değerlendirmesini yaptılar.

KERKÜK UYARISI

Çelikkol, Barzani'yi Kerkük konusunda da uyardı. Mezhep çatışmalarına dikkat çeken Çelikkol, Kerkük'de benzer durumun yaşanmasının tehlikeli olacağını, demografik yapının korunmasının önemli olduğunu bildirdi. Sorunun Kerkük'de yaşayan Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin uzlaşıya varmasıyla çözülmesinin doğru yöntem olacağını vurguladı. Barzani dışında Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan İbrahim Caferi, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç ile de görüşen Çelikkol, şiddetin bitmesi için Milli Birlik Hükümeti'nin kurulmasını istedi.

El Sadr da gelmek istedi

Irak'ta Mehdi Ordusu'nun bağlı olduğu radikal Şii liderlerden Mukteda El Sadr da Türkiye'ye gelmek istediğini bildirdi. ABD karşıtlığı ile bilinen El Sadr'ın Türkiye'ye gelmek istemesini Dışişleri Bakanlığı 'normal bir talep' olarak değerlendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!