KKTC vatandaşlığı için süre 15 yıla çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

KKTC vatandaşlığı için süre 15 yıla çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00

KKTC hükümeti, neredeyse tümü Türkiye’den gelen işçilere çalışma izni zorunluluğu getirmesinin ardından vatandaşlık hakkı kazanma süresini de 5 yıldan 15 yıla çıkarma kararı aldı. Yasalarda bulunan ancak geçmiş yıllarda uygulanmayan KKTC’ye 3 aylık vizeyle girilmesi de sıkı bir şekilde denetleniyor.

Bugüne kadar KKTC’de 5 yıl boyunca oturma ya da çalışma izni ile yaşayanlar vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyordu. Ancak adanın tümünün AB’ye tam üye yapılması ve Annan planında da 50 bine yakın Türkiye kökenli KKTC vatandaşına ’Kıbrıs Cumhuriyeti’ vatandaşlığı verilmesinin hükme bağlanması, vatandaşlık konusunu önemli hale getirdi. Rum verilerine göre, bugüne kadar 100 bine yakın Kıbrıslı Türk, Rum makamlarına başvurarak ’Kıbrıs Cumhuriyeti’ vatandaşlığı ve dolayısıyla AB kimliği almış durumda. Rumlar, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarına, kimlik vermiyor ve ’yerleşik’ olarak tanımlayarak adadan gitmesini istiyor.

AB VATANDAŞLIĞI

KKTC hükümetinin yaptığı yasa çalışmasına göre, çalışma izni altında 5 yıl sürekli ikamet edenlere sürekli oturma izni verilecek. Vatandaşlık başvurusu hakkı kazanmak için 15 yıl boyuncu adada yaşama zorunluluğu getirilecek. Yasa tasarısı tüm yabancıları kapsıyor ancak çalışma izniyle adada bulunanların neredeyse tümünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması nedeniyle tasarı ’Türkiyelilere vatandaşlık engeli’ olarak yorumlanıyor. Yapılan araştırmalar, tasarıdan Kıbrıslı Türklerin memnun, Türkiyelilerin ise, rahatsız olduğunu ortaya koyuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!