Gazeteci Dink ve Mazlum-Der yöneticisi Ülek beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Dink ve Mazlum-Der yöneticisi Ülek beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 13:24

Şanlıurfa'da 4 yıl önce düzenlenen panelde yaptıkları konuşmalarda, “Türklüğü ve Cumhuriyeti alenen tahkir ve tezyif” ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan Gazeteci Hrant Dink ve Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şeyhmus Ülek, beraat etti.

Şanlıurfa 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ülek, avukatlarıyla birlikte hazır bulunurken, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink duruşmaya katılmadı.
Hrant Dink'in yazılı savunmasının okunmasının ardından söz alan Şeyhmus Ülek, önceki savunmalarını tekrarladığını belirtti.

Sanıkların avukatı Ferda Güllüoğlu ise müvekkillerinin söz konusu panelde yapmış olduğu konuşmaların, kendi görüş ve düşünceleri olduğunu belirterek, “Türklüğü aşağılayıcı konuşma yapılmadığını” savundu.

Ülek ve Dink'in eylemlerinin aslında suç olmadığını ve bu nedenle CMK'nın 223. maddesi gereğince ilk celsede ve savunmaları dahi alınmadan beraat etmeleri gerektiğini ileri süren Güllüoğlu, mahkemeden müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

Sanık avukatlarından Mustafa Fuat Balıkçı da müvekkillerinin bir panelde düşünce özgürlüğü kapsamında yorum yaptıklarını kaydetti.

Avukatların savunmalarının ardından Hakim Adnan Rahmi Karaçam, sanıklar Şehmus Ülek ve Hrant Dink hakkında, “Cumhuriyeti alenen tahkir ve tezyif etmek ve Türklüğü alenen tahkir ve tezyif” suçlarından açılan kamu davasında, 'sanıkların üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığının' anlaşıldığı gerekçesiyle, mesnet suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ülek, Mazlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı olduğu 2002 yılında, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'le birlikte, “Küresel Güvenlik, Terör ve İnsan Hakları, Çok Kültürlülük, Azınlıklar ve İnsan Hakları” konulu panele katılmıştı.

Ülek hakkında panelde yaptığı konuşma nedeniyle, “Türklüğü ve Cumhuriyeti alenen tahkir ve tezyif” ettiği gerekçesiyle, Hrant Dink aleyhinde ise “Türklüğü alenen tahkir ve tezyif etmek” suçlarından, TCK'nın 159. maddesine göre dava açılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!