Karabayır benzeri en az 10 semt var

Güncelleme Tarihi:

Karabayır benzeri en az 10 semt var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Esenler Karabayır’da küçük yaştaki çocuklara aileleri tarafından uyuşturucu sattırılmasıyla ilgili operasyonlarını sürdüren polis, İstanbul’da benzer en az 10 semt bulunduğunu söyledi.

GEÇEN yıl 1274 operasyon yapıldığını belirten bir emniyet yetkilisi, "Hiçbir kayıtları yok. Her şeyleri kaçak. En geç yarım saat içinde mahalleden çıkmak zorundayız. Aksi takdirde mahalledekiler taş ve sopalarla saldırıyorlar" dedi.

Daha önce yapılan operasyonlarda olduğu gibi son Karabayır operasyonunda da evlerin numaraları olmaması nedeniyle polis önce kroki hazırladı. Hazırlanan krokilerle savcılığa gidildi ve arama izni kroki üzerinden alındı. Evlerin kayıtlı hiçbir şeyi yok. Ne vergi ödeniyor, ne elektrik faturası. Çoğu kaçak elektrik kullanıyor. Polisiye tedbirlerle bu sorunun çözülmesinin zaman alacağı kaydediliyor.

MESLEK GÖRÜYORLAR

Aileler, uyuşturucu satma işini bir "meslek" olarak gördükleri için çocuklarına bu işi yaptırmakta sakınca görmüyorlar. Çocukların kullanılmasının başlıca nedeni ise cezai ehliyetlerinin olmaması. Emniyet yetkilileri, operasyonlarda ailelerin yakalanmasına rağmen bu çocuklara uyuşturucu sattırıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Burada toplumsal bir sorun yaşanıyor. Sadece emniyet tedbirleriyle çözülmesi güç gözüküyor. Bu bölgelerin sürekli göç alması da yeni suç örgütlerinin oluşmasına neden oluyor. Aileler yakalanıyor, ancak çocuklar yine orada yaşayanların insafına bırakılıyor. Bu çocukların ilgili kurumların koruması altına alınması gerekiyor."

GİZLİ GEÇİTLER VAR

Evlerin birbirine çok yakın olması ve her evin yanındaki eve gizli geçitlerle bağlantılı olması nedeniyle aranan kişinin yakalanması oldukça güçleşiyor. Evleri çevreleyen duvarların yer yer 4 metreyi bulması ise fiziki takibi de engelliyor. Ayrıca mahallelinin taşlı sopalı saldıları da polis memurlarının yaralanmasına neden oluyor.

Mahalle sakinleri kargaşa ortamı yaratarak aranan kişinin kaçmasını sağlıyor. Araştırmalar, bölgede uyuşturucu satışı yapan kişilerin organize gruplar tarafından yönlendirildiklerini ortaya koyuyor. Çıkar anlaşmazlıkları nedeniyle bu bölgelerde faaliyet gösteren organize gruplar arasında da zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!