Langırt hukuku

Güncelleme Tarihi:

Langırt hukuku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 00:00

Hakim Beyazıt Boran, sigara makinesiyle talih oyunu oynatan Ramazan Hancı’nın cezasını ertelemek için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme başvuruyu ’oyçokluğu’ ile reddetti. Bunun üzerine hakim Boran sanığa ’mecburen’ 1 yıl hapis cezasını verdi ancak bu cezayı ’6 ayı geçmemek üzere bilgisayar kursunda’ çekmesini kararlaştırdı.

ANKARA 12. Sulh Ceza Mahkemesi Hákimi Beyazıt Boran, Türk yargı tarihinde bir ilke imza attı. Boran, Langırt Yasası’na muhalefetten verdiği ve bu yasa gereği erteleyemediği 1 yıl hapis cezasını "Bilgisayar kursuna devam etmeye" çevirdi.

Ankara Ulus’ta bir iş hanınında sigara makinesini bir sandalyeye monte edip, baht ve talih oyunu oynatırken yakalanan Ramazan Hancı’ya, 1072 sayılı "Rulet, Tilt, Langırt ve benzeri oyun alet ve makinelari yasasının" 2’nci maddesine muhalefetten, 1 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İPTALİNİ İSTEDİ

Davaya bakan Hákim Boran, "On milyonlarca dolarlık yolsuzluk konulu görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, hayati tehlike geçirecek şekilde yaralama, hırsızlık ve hatta dolandırıcılık suçlarının" cezası ertelenirken, Langırt Yasası’na muhalefet cezasının ertelenememesini "Cezada orantılık ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Yasanın bu yönden iptalini isteyen Boran, sayısal loto, milli piyango oyunlarının serbest olup, kumar oynatma cezasının dahi tecilinin mümkün olduğuna da dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi, iptal başvurusunu oyçokluğu ile reddetti. Yüksek Mahkeme’nin kararı "bağlayıcı" olduğu için Boran, sanığı ilginç bir formülle mahkum etti. Boran önce sanık Hancı’ya yasa gereği daha az olamayacağı için 1 yıl hapis verdi. Ertelenemeyen bu cezayı da sanığın oturduğu Yenimahalle’deki Halk Eğitim Merkezi’nde "6 ayı geçmemek üzere bilgisayar kursunda" çekmesine karar verdi. Boran, 346 YTL para cezasını sanığın 4 taksitte ödemesine hükmetti. Boran, 1 adet sigara makinesi, 21 adet jeton ve 5 adet sigaranın zoralımına da karar verdi.

KAMU VİCDANI RAHATSIZ

Boran kararında, kamu vicdanını dava konusu suçtan daha fazla rahatsız eden "On milyonlarca dolar yolsuzluğa konu görevi kötüye kullanma, yaralama, dolandırıcılık, hırsızlık, kumar oynatma suçlarının cezaları bile ertelenirken, Langırt Yasası’na muhalefet cezasının ertelenemediğine ve bunun hukuk devleti ilkesine aykırı olduğuna" vurgu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!