Yalova'da bir çiftlik karantinaya alındı

Güncelleme Tarihi:

Yalovada bir çiftlik karantinaya alındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 13:24

Ağrı, Van, Iğdır, Erzurum, YozgaT, Şanlıurfa, Kayseri, Afyon ve Adana'dan sonra Ankara Beypazarı'nda da kuş gribi vakasına rastlandı. Son olarak Yalova'daki bir çiftlikte 345 tavuk öldü. Çiftlik geçici karantinaya alındı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu kez riskin Manyas’a göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 Alınan bilgiye göre, Yalova merkeze bağlı Çavuşçiftliği Köyü'nde bulunan Nurettin Çiftçioğlu'na ait 5 bin 800 tavuğun bulunduğu çiftlikte 3 gün önce toplu tavuk ölümleri görülmeye başlandı.

İlk olarak 45 tavuğun telef olduğu çiftlikte ikinci gün 300 tavuk daha ölünce çiftlik sahibi, durumu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdi. Bunun üzerine bölgeye giden yetkililer, aldıkları örnekleri araştırma için Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderirken, ”geçici karantina” altına alınan çiftliğe hayvan giriş çıkışı durduruldu.
Tarım İl Müdürü Necati Poyraz, yaptığı yazılı açıklamada, ihbarın alınması üzerine il ve ilçe müdürlükleri ekiplerinin olay yerine gittiklerini, yapılan araştırmada 5 bin 800 “yumurtacı” tavuktan 45'inin 4 Ocak'ta, 300'ünün ise 5 Ocak'ta telef olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yetiştiricinin, kümesteki tavukları yapay tüy dökümüne sokmak için 8 gündür sadece ince mozaik ve su verdiği, başka bir yem vermediğinin öğrenildiğini belirten Poyraz, şunları kaydetti: “Yapılan bu uygulamada yüzde 20 ile yüzde 50 arasında ölümlerin görülmesi normaldir. Klinik olarak bulaşıcı bir enfeksiyon olmadığı, tavukların açlıktan ve stresten öldüğü kanaati ile birlikte, 6 tavuk kuş gribi yönünden araştırılmak üzere Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne, marazi madde olarak gönderilmiştir. Kümes etrafı dezenfekte edilerek geçici karantina konulmuştur. İlk alınan tahlil sonuçlarına göre, kuş gribi virüsüne rastlanılmamıştır. Detaylı analiz sonuçları 9 Ocak'ta belirlenecektir. İhbarın alındığı andan itibaren kümes kontrol altında tutulmaktadır. Ölüm sonucu kanaatimize göre vatandaşın bilinçsiz yetiştiricilik uygulamasından kaynaklanmaktadır. Kümeste derhal normal yemleme periyoduna geçilmesi tavsiye edilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü'nün bütün personeli görev başındadır. Hayvan ve halk sağlığı açısından her türlü ihbar değerlendirilmektedir.”

'7 KİŞİNİN DURUMU İYİ'

Bu arada İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, “kuş gribi” şüphesiyle Yalova'dan getirilen aynı aileden 7 kişinin genel sağlık durumlarının iyi olduğunu ve hastanede müşahede altında tutulduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İl Sağlık Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: “Yaklaşık 1 ay önce Iğdır'dan Yalova'ya gelen bir aile, çocuklarında üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin çıkması üzerine 'kuş gribi olabilecekleri' şüphesiyle dün Yalova Devlet Hastanesi'ne müracaat etmiştir. Yapılan muayenenin ardından, geldikleri bölge dikkate alınarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişlerdir. Aynı gece Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatışları yapılan 7 kişi, gerekli muayeneleri yapıldıktan sonra gerekli örnekler inceleme için alınmış ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı'na gönderilmiştir.

Haberin Devamı
Hastaların şu anki genel durumları iyi olup müşahede altında tutulmaktadırlar. Sonuçların çıkmasının ardından kamuoyu, konuyla ilgili bilgilendirilecektir.”


'RİSK MANYAS’TAKİNDEN BÜYÜK'

BU NASIL YASAK, BU NASIL UYGULAMA
/images/100/0x0/55eb2734f018fbb8f8aebf88
Batman Hıfsızssıhha Kurulu'nun kanatlı hayvan satışını yasaklamasına rağmen köylerden getirilen kanatlı hayvanların satışı devam ediyor.

Vali Yardımcısı Şaban Acar Başkanlığı'nda dün toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, kuş gribi tehlikesi nedeniyle ildeki pazarlarda kanatlı canlı hayvan satışını ikinci bir emre kadar durdurulmasını kararlaştırdı.

Bu karara rağmen satıcılar, köylerden getirdikleri kanatlı canlı hayvanları Ali Tevşo Pazarı ile mahalle aralarında satmaya devam ediyor. Kanatlı hayvanları satın alanlar da kestikten sonra 1 YTL karşılığında hiçbir koruyucu önlem olmadan 10-15 yaş arasındaki çocuklara temizletiyor.

Hastalık tehlikesinin farkında olmayan çocuklar yoksul olduklarını, bu nedenle hayvanları temizlediklerini söylüyorlar.

Batman Belediyesi Zabıta Müdürü Hasan Şanlı, kanatlı hayvan satışını ve kesilmiş kanatlıların çocuklara temizlettirilmesini önlemeye çalıştıklarını belirterek, “Önlemlerimize rağmen çocuklar mahalle aralarında hayvanları temizliyorlar. Bu konuda vatandaşlar da duyarlı olmalı. Çocuklara bu işi yaptırmamaları gerekiyor. Çocukların sağlığını tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yok” dedi.


 
Bu arada Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Doğubeyazıt’taki Kuş Gribi vakasındaki riskin Manyas’a göre daha yüksek olduğunu söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri ve bakanlık uzmanlarının da bulunduğu bir heyetle Van’a gitmek üzere Esenboğa Havalimanı’na geldi ancak sefer Van’daki elverişsiz hava koşulları dolayısıyla iptal edildi. Akdağ burada bir açıklama yaptı.

Bakan Akdağ, Doğubeyazıt’taki Kuş Gribi vakasındaki riskin Manyas’a göre daha yüksek olduğunu söyledi. Recep Akdağ "Manyas’taki entegre tesislerde durum kontrol altına alındı fakat Doğubeyazıt’ta halk hayvanlarla içiçe, bunun için yetiştiricileri uyarıyoruz. Tarım Bakanlığı yetkililerinin bölgedeki bilgilendirme çalışmaları devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Van’daki durum için ise Bakan Akdağ, solunum cihazına bağlı kimse bulunmadığını söylerken, bölgede solunum cihazı konusunda en ufak bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Bakan Akdağ, ilaç konusuna da değindi. İki buçuk ay önce bakanlık olarak 1 milyon ilaç sipariş ettiklerini, bunun 100 bininin İstanbul’da hazır olduğunu ifade eden Akdağ, ihtiyaç halinde bunların sevk edileceğini aktardı.

'TAMİFLU KORUYUCU, İLK 48 SAATTE ETKİLİ'

Tamiflu’nun koruyucu amaçlı olduğuna da değinen Akdağ, ilacın ilk 48 saat içinde alınmasıyla etkinliğinin yüksek olduğunu belirtti. "Aslolan hastalığa yakalanmamaktır" diyen Bakan Akdağ, Tamiflu’nun şüpheli vakalarda hastanelerden tatbik edildiğini ifade etti. Recep Akdağ, ilacın kuş gribi için vatandaşlar tarafından alınmasının önlem olamayacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü projeksiyonuna göre büyük salgınlara karşı 1 milyon ilaç sipariş ettiklerini hatırlatan Akdağ, son günlerde şüpheli, kuvvetle muhtemel vakaların kanatlı kümes hayvanlarıyla doğrudan temas edenler için geçerli olduğunu kaydetti, "Tüm toplumu tehdit eden salgın beklemiyoruz" dedi.

Vatandaşlardan en ufak şüphede durumu Tarım İl Müdürlüklerine bildirmelerini isteyen Akdağ, insandan insana bulaşan virüsle karşı karşıya olunmadığını ifade etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bölgede ekiplerin bilgilendirme çalışmalarına devam ettiğini belirtti, şu an için tetkiki pozitif çıkan 3 vaka olduğunu 2 kişinin durumunun da belirsizliğini koruduğunu aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!