Kaçak yapıya elektrik, su affı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak yapıya elektrik, su affı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2005 11:33

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile CHP’liler arasındaki tartışmalar nedeniyle uzayan bütçe görüşmeleri, önceki gün sabaha karşı tamamlandı. Bütçe yasasıyla SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart kapsamındakilerin hastane borçlarının affedilmesi krizi yaşandı. Kaçak yapıların elektirik ve su abonesi olmasına olanak yaratılacak.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen 2006 Mali Yılı Bütçe Tasarısı'nda son anda yapılan bir değişiklikle, 12 Ekim 2004 tarihine kadar yapılmış tüm kaçak yapılara altyapı hizmeti götürülebilecek. Yürürlüğe giren yeni TCK'da, kaçak yapı yapanlarla birlikte bunlara hizmet götüren belediye yetkililerine 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. AKP'lilerin verdiği önerge ile TCK'nın yürürlüğe girdiği 12 Ekim 2004 tarihine kadar bütün kaçak yapılara, yol, su, elektrik, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmeti götürülmesine imkan tanındı. Sözkonusu önergeyle, 12 Ekim 2004 tarihine kadar alt yapı hizmeti götüren belediyecileri de ceza almaktan kurtarıyor.

2006 Mali Yılı Bütçe Tasarısının, TBMM maratonu tamamlandı. 13 gün planlanan bütçe maratonu, son üç günden beri Maliye Bakan Kemal Unakıtan ile CHP’liler arasındaki tartışmalar nedeniyle bir gün uzadı. Milletvekilleri sabahladı, bütçe tamamlandı. Genel Kurul’da önceki gün sabaha karşı 05.30’da kabul edilen bütçe yasasıyla araştırma görevlilerine memurluk imkanı getirildi. SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart kapsamındakilerin hastane borçları af edilecek. Kaçak yapıların elektirik ve su abonesi olmasına imkan yaratıldı. Kabul edilen yasaya göre,

Haberin Devamı

RAKAMLARLA BÜTÇE

2006 Yılı Bütçesi’nin gideri 174.9 milyar YTL olacak. Bütçe geliri ise 160.9 milyar YTL olarak belirlenirken, bütçenin vermesi öngörülen 14 milyar YTL açık, net borçlanma hasılatı ile karşılanacak. Yasa, 2006 yılında enflasyonun yıl sonu itibarıyla TÜFE ve TEFE’de yüzde 5 seviyesine çekilmesini hedefliyor. Ayrıca, merkezi yönetim bütçesinin faiz dışı fazla hedefi geçen dönemde olduğu gibi yüzde 5, tüm kamu sektörü için ise yüzde 6.5 olarak öngörülüyor.

MEMUR MAAŞLARI: Bütçe yasasına göre, 2006’da en yüksek devlet memuru maaşına yüzde 5.1, en düşük memur maaşına yüzde 19.9, ortalama memur maaşına ise yüzde 12.7 oranında zam yapılacak. Buna göre, en düşük memur maaşı Ocak’ta 595 YTL’ye, Temmuz’da ise 650 YTL’ye ulaşacak. Milli Bütçe Tahmin Raporu 2006 yılı programında, gayri safi milli hasılanın yüzde 5 oranında artması öngörülüyor. Yine 2006 yılında toplam kaynakların sabit fiyatlarla yüzde 4.9 oranında artacağı, sabit sermaye yatırımlarındaki artış oranının ise yüzde 8.7 olacağı tahmin ediliyor. Tüketimin sabit fiyatlarla yüzde 4.2 oranında artması öngörülürken, bu oranın kamu tüketiminde yüzde 5.2, özel tüketimde ise yüzde 4.1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

TARTIŞMALI ÖNERGE: AKP milletvekillerinin verdiği önergenin kabul edilmesi ile öğretim üyeleri dışındaki elamanlarının sınava girmeden memur olabilmelerinin önü açıldı. Kabul edilen önergeye göre, öğretim üyeleri dışındaki öğretim elamanlarının göreve başladıkları yüksek öğretim kurumunda en az üç yıl çalışmaları 657 sayılı kanuna tabi kadrolara naklen atamaları yapılabilecek. Mevcut düzenlemede söz konusu öğretim elamanlarının KPSS sınavını kazanmadıkça memurluk kadrosuna atamaları yapılamıyordu. Bu düzenleme CHP’liler tarafından ‘kadrolaşmaya imkan’ gerekçesiyle eleştirildi.

Sağlık Bakanı rest çekti, hastane borcuna af direkten dönecek

Maliye Bakanlığı'nın bir önerge ile koydurduğu hastane alacaklarına af, kriz yarattı. SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart kapsamında bulunanlar için Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından
alınan tedavi hizmetinin bedeline af getiriyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bu düzenlemeyi yaparsanız, hastanelere gönderecek para bulamam, 3.5 katrilyon lirayı siliyorsunuz" diyerek önergeye itiraz etti. Gün boyu yapılan görüşmelerden sonra bu düzenlemenin bütçe tasarısından çıkarılmasına karar verildi. Düzenlemenin dün gece takrir-i müzakere ile düzeltilmesine karar verildi. Ancak CHP, Başbakan Erdoğan'ın sert uslubu nedeniyle takrir-i müzakeredeki imzasını çekti. CHP, bu haliyle yapılacak görüşmenin Bütçe Tasarısını riske sokacağında ısrar edince, hükümet geri adım atmak zorunda kaldı. Takrir-i müzakereden vazgeçildi. Ancak Sağlık Bakanının talebini karşılamak için bu madde ayrı bir yasa teklifi ile düzenlenecek.

Haberin Devamı

Alacakların silineceği tarih değiştirilecek ve Sağlık Bakanlığı alacaklarının 2.5 katrilyon liralık bölümünü kurtaracak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!