Nobel adayı vekiller

Güncelleme Tarihi:

Nobel adayı vekiller
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2005 18:40

TBMM, doktor kökenli 7 milletvekilinin Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini önerecek.

Haberin Devamı

TBMM, doğal felaket ya da savaşlar nedeniyle büyük acılar yaşayan dünyanın çeşitli bölgelerindeki muhtaç insanlara sağlık, gıda ve maddi yardımda bulunarak insani yardım çalışmasına katılan doktor kökenli 7 milletvekilinin Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini önerecek.

TBMM Başkanlığının 7 milletvekilini Nobel Barış Ödülü aday adayı gösterdiği duyurulurken, gelişme, aday gösterilen milletvekillerini de şaşırttı.

PAMUK ALAMADI DOKTOR VEKİLLER ALACAK

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini yakın çevresinin televizyondan duyduğunu ve kendisine söylediğini ifade etti.

KAMERA ŞAKASI SANDI

 Bu konudan daha önce haberinin olmadığını belirten Erdöl, "Meclis Başkanımız öyle bir şey lütfederse şeref olur ama hiç bilgim yok. Ancak biliyorsunuz insanoğlunun herhangi en ufak hediye hoşuna gider, bunu bir hediye ve taltif olarak değerlendirirsek ona layık görenler için şükranlarımı sunarım. Gerçek mi kamera şakası mı bilmiyorum" dedi.

Haberin Devamı

TALTİF EDİLDİK

AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez ise 22’nci dönem Meclis üyelerinin yurtiçinde ve yurt dışında katılmış oldukları sosyal faaliyetler, yardım çalışmaları ve barış ilişkilerinin Meclis Başkanlığı tarafından Nobel’e aday gösterilerek taltif edildiğini söyledi. Çömez, "Bu süreç, Türk siyasetinde yeni, etkin, sosyal rollerin önemine bir işarettir. Yedi arkadaşımızın uluslararası platformda Türkiye’yi layıkıyla temsil etmesini ve birinin de bu ödülü almasını arzu ediyorum" şeklinde konuştu.

NEDEN ADAY GÖSTERİLİYORLAR

Bunun üzerine konuya ilişkin çalışma başlatan TBMM Başkanlığı, dünyanın çeşitli yerlerinde meydana gelen felaketlerde insanlara yardım götüren, AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, AK Parti Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan ve ANAVATAN Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilebileceği kararına vardı.

Haberin Devamı

TBMM'nin söz konusu milletvekillerinin aday gösterilmeleri için belirlediği gerekçeler şöyle sıralandı:

-Doğal felaket yada savaşlar nedeniyle büyük acılar yaşayan dünyanın çeşitli bölgelerindeki muhtaç insanlara sağlık, gıda ve maddi yardımda bulunmak.

-Dünya parlamentolarında bu denli gönüllü davranışlarda bulunan parlamenter sayısının azlığı nedeniyle, yaptıkları insani yardım çalışmalarıyla tüm dünya parlamenterlerine örnek olmak.

-Güney Asya, Pakistan ve Irak başta olmak üzere felaketlerin yaşandığı bölgelerde sağlık çalışmalarına bizzat katılmak ve yardım faaliyetlerini organize etmek.

-Uluslararası insani yardım çalışmaları yürüten ekiplerin oluşumunda aktif rol oynamak.

-YARDIM LİSTESİ-

Haberin Devamı

Balıkesir Milletvekili Turan Çömez'in katıldığı insani yardım çalışmaları:

-27 Nisan 2003 tarihinde Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'le birlikte Kızılay'ın gıda ve sağlık ürünleri ağırlıklı insani yardımını iletmek üzere Irak'a gitti.

-24 Ağustos 2003 tarihinde Irak'a tekrar giden Çömez, Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ile birlikte bir yıldır tedavi bekleyen Iraklı bir hastayı tedavi etti.

-Ocak 2005'te Çömez ve Erdöl kalp hastası 15 Iraklı çocuğun Türkiye'ye getirilerek tedavi edilmesini sağladılar. Türkiye'ye getirilen çocuklar İstanbul'da çeşitli hastanelerde tedavi ettirildi.

-05-12 Ocak 2005 tarihinde, Tsunami felaketinin yaşandığı Güney

Asya'ya giden ilk Türk yardım heyetine başkanlık etti. Çömez,

Haberin Devamı

Türkiye'den sağlanan yardımların koordine edilmesi, aşevi kurulması ve yardıma muhtaç afetzedelere para yardımlarında bulunulması çalışmalarına bizzat katıldı.

-20-23 Ocak 2005 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yardım uçağıyla tekrar felaket bölgesine giderek yardım çalışmalarını sürdürdü.

-22-25 Ekim 2005 tarihinde Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz'le beraber Pakistan'da meydana gelen deprem felaketinin ardından bölgeye gitti. “Yeryüzü Doktorları” başta olmak üzere sivil toplum

örgütleriyle birlikte yardım çalışmalarına katıldı. Türkiye'den gelen

yardımların dağıtılmasına ve sağlık taraması yapılmasına bizzat katıldı.

-HÜSEYİN GÜLER-

Haberin Devamı

Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in İnsani Yardım Çalışmaları:

-27 Nisan 2003 tarihinde Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'le birlikte Kızılay'ın gıda ve sağlık ürünleri ağırlıklı insani yardımını iletmek üzere Irak'a gitti.

-SÜLEYMAN GÜNDÜZ-

Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz'ün Katıldığı İnsani Yardım Faaliyetleri:

-16-22 Ocak 2005 tarihleri arasında Endonezya'ya giden yardım uçağı ile depremden en fazla etkilenen Açe Sumatra adasının Banda Açe bölgesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

-13 Mart 2005 tarihinde Sudan Darfur'a “Yeryüzü Doktorları” ile birlikte tıbbı malzeme ve yardım götürdü. 28 Mart'a kadar bölgede çok sayıda insanın sağlık taramasından geçirilmesi çalışmasına bizzat katıldı.

-18-26 Nisan 2005 tarihinde ikinci kez Sudan'a “Yeryüzü Doktorları” grubu ile gitti. Darfur El Cenan'a tıbbi malzeme götürdü.

-15 Ekim 2005 tarihinde Balıkesir Milletvekili Turan Çömez ve ”Yeryüzü Doktorları” grubu ile Pakistan Karaçi'deki deprem bölgesine gitti. Bölgeye hem yardım malzemesi götürdü, hem de yaralılara tıbbi müdahalede bulunuldu.

-CEVDET ERDÖL-

Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün katıldığı insani yardım faaliyetleri:

-24 Ağustos 2003 tarihinde Irak'a Balıkesir Milletvekili Turan Çömez'le birlikte giden Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, bir yıldır tedavi bekleyen Iraklı bir hastanın tedavisine yardım etti.

-Ocak 2005'te Erdöl, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'le birlikte kalp hastası 15 Iraklı çocuğun Türkiye'ye getirilerek tedavi

edilmesini sağladı. Türkiye'ye getirilen çocuklar İstanbul'da çeşitli

hastanelerde tedavi ettirildi.

-Gürcistan'ın Batum ve Tiflis şehirlerinde Kızılay ve Kızılhaç

yardım kuruluşların şubelerinin açılması için girişimde bulundu.

Ayrıca buralara özürlü çocuklar için 15 tekerlekli sandalyenin gönderilmesini sağladı.

-SEYFİ TERZİBAŞIOĞLU-

Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu'nun katıldığı insani yardım faaliyetleri:

-20-27 Temmuz 2004, 19-23 Temmuz 2005 tarihlerinde Afganistan'a yapılan ziyaretlere katılarak 7 bin çocuğun sünnet ettirilmesine ve 500 kişinin sağlık taramasından geçirilmesine katkıda bulundu.

-MAHMUT KOÇAK-

Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak'ın katıldığı insani yardım çalışmaları:

-26 Temmuz-4 Ağustos 2003 tarihleri arasında Afganistan'a 3 doktor ve 8 sağlık görevlisiyle birlikte yardım programı düzenledi.

-20-27 Temmuz 2004 ve tarihinde Koçak'ın öncülüğünde Afganistan'a yapılan ziyarete 3 milletvekili 8 sağlık teknisyeni katıldı.

-19-23 Temmuz 2005 tarihleri arasında Koçak'ın öncülüğünde Afganistan'a yapılan ziyarete 3 milletvekili 3 akademisyen ve 6 sağlık teknisyeni katıldı.

Bu ziyaretler sırasında Kabil, Mezar-ı Şerif, Şibirgan ve Akça bölgelerinde toplam 7 bin çocuğu sünnet ettirdi ve 500 kişi sağlık taramasından geçirildi.

NEVZAT DOĞAN

Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan'ın yaptığı çalışmalar:

Doğal afetlerde arama-kurtarmanın yanı sıra, tıbbi müdahale anlamına gelen medikal kurtarma (UMKE) ekipleri oluşturmak üzere ”Afetlerde Sağlık Organizasyonu” adında bir projeyi hayata geçirdi.

Bir buçuk yıl önce başlatılan proje kapsamında ilk olarak Kocaeli'nde bir medikal ekip kuruldu. Daha sonra Türkiye'nin sivil savunma birliklerinin bulunduğu 11 bölgeye genişletilen proje kapsamında, 47 ilde oluşturulan ekipler faaliyete geçti.

Sağlık Bakanlığı'nın destek verdiği proje için bakanlık bünyesinde çalışmaları organize etmek üzere bir daire başkanlığı oluşturuldu. Yıl sonuna kadar 55 ili kapsayacak proje ile Türkiye, bu alanda dünyanın en geniş ekip ağına sahip ülkelerinden biri konumuna gelecek. Proje kapsamında hayata geçirilen medikal ekipler, sadece yurt içinde değil yurtdışında da önemli çalışmalar yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!