Kuduzdan kurtulan ilk kişi

Güncelleme Tarihi:

Kuduzdan kurtulan ilk kişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2005 00:00

Amerika’da bir yıl önce yarasa ısırması sonucu, kuduz hastalığına yakalanan Jeanna Giese adlı genç kız, geçen yıl Noel’i yürüyemez ve konuşamaz bir halde hastanede geçirdi. Hastalığa yakalandığında aşısız olan genç kız, bu yıl 16 yaşında ve ailesiyle birlikte hayatta kalabilmenin inanılmaz sevincini yaşıyor. Jeanna Giese, "aşısız halde kuduz hastalığına yakalanıp hayatta kalabilen dünyadaki tek örnek" olarak tıp tarihine geçecek.

Jeanna Giese, bir yıl aradan sonra konuşma ve yürüme yeteneğini yeniden geliştirdi, okuluna döndü ve gelecek yıl da okulun voleybol takımına yeniden girmeyi, daha sonra da üniversiteye gitmeyi planlıyor.

TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Jeanna Giese, 12 Eylül 2004 tarihinde, kilisede kuduz bir yarasa tarafından ısırıldı, ama olaydan hemen sonra tedavi için hiçbir sağlık kuruluşuna başvurmadı. Bir ay sonra da Giese’nin hastalığı ağırlaştı. Doktorların henüz deney aşamasındaki ilaç kombinasyonlarını kullandığı bir çocuk hastanesine kaldırılan Jeanna Giese’in hayatını kurtarmak amacıyla bir hafta komaya sokulduğu ve komadan çıktıktan sonra da felçli olduğu kaydedildi. 11 hafta sonra, 1 Ocak 2005’te tekerlikli sandalyeyle taburcu olan Giese, hastanede geçirdiği ilk haftalara ilişkin hiçbir şey hatırlamadığını belirtiyor.

Haftada üç kez, ikişer saat fizik tedavisi ve konuşma tedavisi görmeye devam eden Giese’in çok hızlı olmasa da koşmaya başladığı kaydedildi. Giese’in tedavisini yürüten doktoru Rodney Willoughby, uyguladığı tedavinin tıp dergisi New England Journal of Medicine’in Haziran sayısında yayımlanmasından sonra hiç kimse tarafından uygulanmamasından hayal kırıklığına uğradığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!