İhale alanı biraz kirli bir alan

Güncelleme Tarihi:

İhale alanı biraz kirli bir alan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Sener Akkaynak, ihale alanının biraz kirli, gri bir alan olduğunu ifade ederek, bu nedenle söz konusu alanın çok iyi düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Akkaynak, şeffaf, saydam, açık ihaleler düzenlenmesinin önemini vurgularken, "Bu da e-ihaleyle sağlanır" dedi.

Haberin Devamı

 KİK Başkanı Akkaynak, yaş haddi nedeniyle görev süresi dolmadan önce, gazetecilere dönük sohbet toplantısı düzenledi. Akkaynak, toplantıda Kamu İhale Kurumu’nun kuruluşundan bugüne geçirdiği aşamaları özetledi. Kamu İhale Kanunu’nun 2002 Ocak ayında çıktığını ve 2003 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akkaynak, kanunun çıkmasının ardından 11 aylık sürede de ikincil mevzuat olan altyapı çalışmalarının hazırlandığını ve kanunun önceki yasalara yeni bir yapı ve anlayış getirdiğini kaydetti. Göreve başladığı ilk gün kendisi hakkında "KİK Başkanı ihale suçlusu çıktı" başlığı altında çıkan bir haberle büyük bir moral bozukluğu yaşadığını anlatan Akkaynak, ancak buna rağmen, kurucu üyelerle kurumun yapacağı işleri belirlediklerini ve gece gündüz hiç durmadan çalıştıklarını söyledi.

YEMİN YAZISI:

Haberin Devamı

Kurucu üyelerle birlikte Yargıtay’a yazı yazarak yemin etmek istediklerini, 12 Nisan’da da yemin ettiklerini anlatan Akkaynak, paraları olmadığı için de ayın 15’inde üyelerin daha önceki çalıştıkları kurumlarından para çekerek 16 Nisan’da bugünkü Kamu İhale Kurumu’nu kurduklarını anlattı. Kuruluş aşamasında bütçelerinin bulunmadığını, yola 10 kişi ve toplam 100 milyar lira para ile çıktıklarını, o paranın da kendilerini bugüne getirdiğini belirten Akkaynak, daha sonra ilgili kurumlardan kendi işlerini gören personel talebinde bulunduklarını ve kadrolarını tamamladıklarını ifade etti.

İŞKEMBE ÇORBASI:

İkincil mevzuat çalışmaları sırasında bazı kurum ve kuruluşların kendilerini ciddiye almadıklarını, bu mevzuatı yetiştirileceğine hatta uygulanacağına inanmadıklarını anlatan Akkaynak, takım çalışmasıyla gece gündüz çalışarak, 2-2.5 ay içinde mevzuatı yarattıklarını belirtti. Mevzuatı tamamlar tamamlamaz kurum içi çalışanlara yaptıkları mevzuatı içeren eğitim verdiklerini kaydeden Akkaynak, sözlerine şöyle devam etti: "Daha sonra kurumlarda bir feryat figan başladı, hazırlıklı değillerdi. Biz başka bir prensibe vardık, özellikle elini taşın altına koyan kurumlardan görüş alacağız diye. Bütün bakanlıklara yazı yazdık, bize bilgi aktarın diye. Yüzde 80’i (bizi dahil etmeyin, ne yaparsanız yapın dediler) hatta bazıları sürelerin yeterli olmadığını söylediler. Daha sonra anladık Ankara içinde gönderdiğimiz yazılar bizim gönderdiğimizden bir hafta sonra gitmiş."

E-İHALE DÖNEMİ:

Haberin Devamı

Kurumun 4. yılını Nisan ayında tamamlayacağına işaret eden Akkaynak, artık elektronik ihaleye geçecek duruma gelindiğini, diğer kurum ve kuruluşların da kanunu ve kurumu isteseler de istemeseler de içlerine sindirdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!