Erdoğan’ın telefonu Şaron’u iyileştirdi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’ın telefonu Şaron’u iyileştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 00:00

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, Başbakan Erdoğan’dan gelen ‘geçmiş olsun’ telefonunun pazar günü beyin felci geçiren İsrail Başbakanı Ariel Şaron’u derinden etkilediğini söyledi ve ‘Erdoğan’ın telefonundan söz ederken gözleri parladı’ dedi.

KUDÜS’teki resmi konutunda Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, pazar günü beynindeki kan pıhtısı nedeniyle oluşan dolaşım sorunu yüzünden hafif bir beyin felci geçiren Başbakan Ariel Şaron’a gelen ‘en etkileyici’ geçmiş olsun mesajını açıkladı. Katsav, ‘Şaron’u dün (Çarşamba) 48 saat hastanede kaldıktan sonra taburcu olmasının hemen ardından ziyaret ettim. Bana anlattığı ilk olay, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan aldığı geçmiş olsun telefonuydu’ dedi.

Erdoğan ile girdiği samimi diyaloğun ardından 77 yaşındaki İsrail Başbakanı’nın moralinin düzeldiğini belirten Katsav, ‘Şaron, Erdoğan’ın kendisini taburcu olur olmaz aramasının yanında, samimi ses tonundan da çok etkilendiğini söyledi’ diye konuştu.
/images/100/0x0/55ea0ca0f018fbb8f867436e


Erdoğan, Şaron ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail Başbakanı’nın sağlık durumuyla ilgili gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek, ‘Sesiniz iyi geliyor, çok memnun oldum’ ifadesini kullanmıştı. İki başbakanın, İsrail’de 28 Mart’ta yapılacak seçimlerden sonra bir araya gelmesi planlanıyor.

HASTALANDI OYLARI ARTTI

Şaron’u ABD Başkanı George W. Bush da aramış ve ‘Yediklerine dikkat et, egzersiz yap dostum. Senin sağlıklı olmana ihtiyacımız var’ demişti.

Ocak’taki Filistin ve Mart’taki Knesset (İsrail parlamentosu) seçimleri öncesindeki çok kritik bu dönemde baş gösteren rahatsızlık, Şaron’un popüleritesini olumlu etkiledi. Son kamuoyu yoklamalarında, Başbakan’ın oylarının birkaç puan yükseldiği görülüyor.

İsrail’in tek taraflı olarak Gazze Şeridi’nden çekilmesinin ardından ikiye bölünen Likud’dan ayrılıp Kadima (İleri) adlı yeni bir parti kuran Şaron, İsrail’deki ‘barış kampı’nın liderliğini üstlendi. Parti içi muhalefete meydan okuyarak Gazze Şeridi’nden çekilen Şaron’un planı, halkın yaklaşık yüzde 60’lık kesimi tarafından desteklense de, pazar günü gelen felcin ardından sevinenler de oldu. Kontrolü Filistin Yönetimi’ne devredilen Gazze Şeridi’nde ‘Şaron’a ölüm’ sloganları atılırken, başını Likud’da kalarak başkanlığa seçilen Benjamin Netanyahu’nun çektiği İsrailli muhafazakarlar da tek taraflı adımların Şaron’suz süremeyeceğini öngördükleri için siyaseten umutlanmışlardı.

Likud ve İşçi Partisi’nin başkanlığını bırakarak Kadima’yı kuran Şaron ve Şimon Peres, Batı Şeria’dan da çekilip, bağımsız bir Filistin devleti oluşturulmasına imkan sağlamayı planlıyorlar. Üç dinin kutsal kenti Kudüs’ün de Filistinlilerle paylaşılması gündemde. Kadima’nın 28 Mart’ta yapılacak olan seçimleri kazanarak barış yönünde tek taraflı adımları sürdürecek bir koalisyon hükümeti kuracağı öngörülüyor. Ama öncelikle Şaron’un doktorların uyguladığı perhize uyması ve Filistinliler’in de 25 Ocak’ta sandıktan barış yönünde adım atacak bir hükümet çıkarması şart.

İsrail’in en büyük sırrı

Kilosunu Şin Bet bile bilmiyor

ARİEL Şaron’un oburluğu ülkenin en tartışılan konusu oldu. İsrail medyasında, Şaron’un kilosunun askeri sırlardan bile daha gizli tutulduğuna dikkat çekiliyor. Hastaneye koşturan gazeteciler, başbakanın kaç kilo olduğunu öğrenmek için boşuna çaba sarf ettiler. Hastane görevlileri gülerek Şaron’un dosyasına girme yetkileri bulunmadığını söylediler. İç güvenlik servisi Şin Bet’e yakın gazeteciler bile bu rakamı öğrenemediler.

Gazetelerde ve radyo programlarında Şaron’un yeme alışkanlıkları konu ediliyor, bol miktarda yağlı et ve fast food yediği anlatılıyor. Kaç kilo olabileceği anketlerle halka soruluyor. Yediot Ahronot gazetesi, Şaron’un artık diyete başlayacağını haber verirken Başbakan’ın yardımcıları, eski alışkanlıklardan vazgeçmenin çok zor olduğunu belirterek bunu yalanlıyorlar. Yediot gazetesine göre Şaron, sık sık dışarıdan yağlı hindi ya da kuzu etli pide ve dürümler ile falafel sipariş ediyor. Şaron’un zırhlı konvoyu Kudüs’ün en popüler humus restoranı önünden her geçişte duruyor.

Şaron, TV esprilerine de konu oluyor. Geçen hafta bir komedyen, Şaron’un, Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın kel kafasından krema yalarken parodisini yaptı. Şişman insanların kilolarını öğrenmekten hoşlanmadığı ve Şaron’un da kendi kilosunu büyük ihtimalle bilmediği söyleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!