Savaşçılarınız güçlü mü

Havaların soğuduğu, grip ve nezlenin kolaylaştığı bugünlerde güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacınız var. Bağışıklık sisteminiz, en az kalp-damar ya da solunum sisteminiz kadar önemlidir. Sağlıklı bir bağışıklık sis-temi, kaliteli bir hayatın garantisidir. Güçlü bir bağışıklık sisteminiz varsa hastalıklı günlerinizin sayısı azalır.

BAĞIŞIKLIK sistemi, sizi iç ve dış tehlikelerden korumakla görevlidir. Özel donanımlı ve eğitimli milyonlarca hücreden oluşan mükemmel bir takımdır. Takımın antrenörü beyniniz, anahtar oyuncuları T ve B lenfositleri diye bilinen hücrelerinizdir. T lenfositleri, savaşın "göğüs göğüse" yapılan kısmında görevli, yetenekli askerlerdir. B lenfositleri ise daha çok ürettikleri "antikor" isimli silahları kullanarak sizi korumaya çalışır. T ve B lenfositleri ile beyniniz bu görevi müthiş bir düzen ve takım ruhu içinde yürütmektedir.

İYİ UYKU, AZ STRES

Bağışıklık gücünüzü korumak için stresi az, uykusu iyi, beslenmesi düzenli bir hayat sürmelisiniz. Uzun ve tekrarlayıcı stresler bağışıklık sisteminizi yorar. İyi bir uyku bağışıklık sistemine dinlenme ve kendini onarma fırsatı sağlar. Uykusuzluk bu sistemin düzenini bozar, dikkatini azaltır. Stresi yüksek, uykusu az dönemlerde daha kolay hastalanmanızın, sıradan bir nezleyi neredeyse bir zatürree depremi gibi yaşamanızın nedeni budur!

Dengeli ve çeşitli beslenme ile düzenli bir egzersiz alışkanlığı bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlardır. Haftada üç dört kez tekraralanan düzenli yürüyüşler yüzme veya bisiklet binme gibi aerobik egzersizler bağışıklık sistemine en az vitaminler kadar yararlıdır.

Bağışıklık sistemine iyi gelen bir beslenme planının ana özellikleri, kalorisi az, yağı azaltılmış, proteini yeterli, vitamin, mineral ve flavonoid içeriği yüksek besinler kullanmaktır. Biyolojik değeri yüksek proteinler (süt süt ürünleri ve yumurta) tüketmeli, prebiyotik ve probiyotik besinlerden istifade etmeli, bol bol sebze ve meyve yemelisiniz. C vitamininden zengin meyve ve sebzelere öncelik vermelisiniz. Olanağınız varsa kış ayları süresince 250-500 mg ek C vitamini de kullanabilirsiniz.

ÇİNKO GÜÇ VERİYOR

Çinko ve selenyum, bağışıklık sistemini güçlendiren minerallardir. Özellikle çinkonun etkili bir bağışıklık desteği olduğu bilinmektedir. Düzenli demir tüketiminin bağışıklık gücünü yükselttiği anlaşılmıştır. Beta glukan doğal bir maddedir. Düzenli kullanımının bağışıklık sistemini güçlenidirdiği aklınızda olsun. beta glukanın özellikle çinko ve histidin ile birlikte kullanılması önerilmektedir.

Bağışıklık sistemine dost bitkiler içersinde Umclaoba (pelargonium, siloides), Ekinezya (echinezia purpurea) ve yeşil çay (camellia sinensis) ilk akla gelenlerdir. Golden Seal ve Astragalus’un bağışıklık güçlendirici etkileri olduğu bilinir. Siberian ginseng ile Elderberry’nin de bağışıklık dostu bitkiler oldukları belirtilmektedir. Eğer soğuk algınlığınız varsa ilk aklınıza gelen bitkisel desteklerden Umclaoba ve Ekinezya olmalıdır. Ekinezya özellikle Avrupa’da sık kullanılan bir üründür. Koruyucu olarak ya da soğuk algınlığı belirtilerini azaltıcı amaçla denenebilir.

Dost bakterilerDENFAYDALANIN

Probiyotikler, sağlığa yararlı, bağışıklığınızı güçlendirici dost bakterilerdir. Vücudunuzda savunma gücü antikorları üreten bağışıklık hücrelerinin yüzde 70’i sindirim sisteminde yaşamaktadır. Probiyotik gücü arttırmak, bağışıklık gücünü arttırmak anlamına gelmektedir. Probiyotik gücünüzü arttırmak ve canlı biyolojik güçler olan dost bakterilerden daha çok yararlanmak için probiyotik süt içeceklerinden, mayalı besinlerden veya probiyotik içeren çoklu vitamin ve mineral karışımlarından yararlanabilirsiniz. Yeni bir çalışma probiyotik bakterileri içeren çoklu vitamin mineral karışımlarının soğuk algınlığına yakalanmayı engellediğini kanıtladı. Yoğurt veya kefir ürünleri ya da probiyotikli multivitamin-mineral tabletleri fark etmez.

Bağışıklık sistemini güçlendirin

Portakal veya greyfurt suyu için.

Yeşil ve/veya siyah çay tüketin.

Çinko, kalsiyum ve E vitamini ile güçlendirilmiş tahıl gevreklerinden faydalanın.

Yoğurt yiyin.

Havuç, soğan ve diğer sebzelerle zenginleştirilmiş tavuk çorbası öneriliyor.

Acı ve baharatlı soslar faydalı bulunuyor.

Özellikle B6 vitaminin bağışıklığı güçlendirdiğini unutmayın.

Soğuk algınlığı destekleri

C vitamini.

Beta glukan.

Çinko.

B grubu vitaminler.

Umclaoba.

Ekinezya.

Elderberry.

Probiyotikli. yiyecek ve içecekler.

Probiyotik içeren vitaminler.
Yazarın Tüm Yazıları